Beste,

Het belangrijkste nieuws van de week was de in de Duitse coalitie-onderhandelingen. De kans is toegenomen dat er weer een CDU/CSU-SPD-regering komt in Berlijn.

De langste formatie in de Duitse recente geschiedenis moet uitmonden in een grote coalitie die met nieuw elan aan de slag gaat.

Merkel (CDU), Seehofer (CSU) en Schulz (SPD) maakten afspraken over de beperking van de vluchtelingenstroom en versterking van de Europese Unie.

De sociaaldemocraten houden 21 maart een congres over het voorlopig resultaat. Daarna voor een definitief akkoord.

Over aardgas

Het schudde harder dan gebruikelijk in het Groningse Zeerijp. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken & Klimaat) moest zich vertonen en beloven dat de gaskraan verder dichtgaat.

Zelfs de aardgasborende (Shell plus ExxonMobil) wil de productie terugschroeven. Het op de Mijnen adviseert dat ook en wil meer.

Wordt aardgas het nieuwe roken? Met deze mate van schade aan huizen en vertrouwen in de lijkt er geen tijd meer voor een geleidelijke vermindering van het gebruik.

Het kabinet moet acuut zijn regeerakkoord actualiseren. Klimaat is geen thema voor de toekomst meer. De zijn beperkt.

Voor Shell was het sowieso een bewogen week. Terwijl Ben van Beurden aankondigde dat Shell zich dieper in Amerikaans gaat boren (waar het in 2014 uit vertrok), klaagde de stad een aantal oliemaatschappijen, waaronder Shell, aan wegens hun bijdrage aan klimaatverandering.

En: de meerderheid van de aandeelhouders is boos op de Gaat Shell strijken met de groene energieleverancier?

Premiers kijken

Het Nederlandse parlement komt volgende week terug van reces. Dat gaf tijd om met Coen Verbraak drie oud-premiers van naderbij te

De 86-jarige Dries van Agt maakte op Twitter furore met zijn openhartigheid. Wim Kok veerde op bij zijn herinneringen aan Nelson Mandela. Van lag hij nog wakker. Jan-Peter Balkenende liet de kans lopen zich van een meer analystische kant te tonen.

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kreeg kritiek op haar uitspraak in het (waar ik ook in zat) dat Van Agt zelf verminderde verstandelijke vermogens had. Dit naar aanleiding van diens over koningin Juliana in haar nadagen.

Pete is back

De terugkeer van Pete Hoekstra naar zijn geboorteland is niet onopgemerkt gebleven. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag werd deze week aan zijn uitspraken dat er in Nederland no-go zones bestaan waar de sharia heerst en waar auto’s en autoriteiten worden verbrand.

Vóór zijn vertrek naar Nedertand had Hoekstra er al een legendarisch vraaggesprek over met Wouter Zwart van waarin hij ontkende wat hij toen en net had gezegd, wat hij weer nepnieuws noemde.

Inmiddels is Hoekstra nieuws in de VS, waar een hem adviseert vragen te beantwoorden en niet al te veel te fantaseren over moslimdominantie in Nederland.

Over de productie van nepnieuws in de VS kan ik u twee aanraden van Kobi Breitbart, waar deze week oud-Trump-held Steve Bannon werd ontslagen, leidt op tot fake reporter.

Publieke omroep in het nauw

Illustratie Jip Piet (voor De Correspondent)

Bij zo’n Hoekstra-interview zie je het belang van een onafhankelijke publiek gefinancierde omroep. Daar kijken ze in de VS ook van op.

Deze week schreef ik over onze NPO, die door politiek Den Haag al jaren systematisch wordt afgeknepen.

De jongste uiting was het NPO Start-appje dat alleen te gebruiken is als je je hele internetgedrag uitlevert aan een wisselende reeks handelaren in onze gegevens.

Een symbool van de heilloze commercialisering van de publieke omroep, vond ik.

Ten slotte...

In december vroeg ik u me te schrijven wat u weet over samenwerking van academische ziekenhuizen. Dit naar aanleiding van de voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse universitaire medische centra VUmc en AMC.

Met uw talrijke berichten van het front op zak ben ik in gesprek gegaan met betrokkenen en deskundigen. Dat leidde tot dit over de toekomst van topgeneeskunde in ons land.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!