‘If I can make it there, I’ll make it anywhere.’ Bijna iedereen kent die tekst uit Frank Sinatra’s ‘New York, New York.’

Maar hoe groot is de kans dat een artiest het in New York ‘maakt?’ Dat weet bijna niemand. Dus besloten twee journalisten het uit te rekenen.

Ze analyseerden vier jaar aan optredens. In 2013 speelden ruim zevenduizend bands in New York. Waarvan welgeteld eenentwintig in de drie jaar daarna uitgroeiden tot hoofdact van een grote show (meer dan drieduizend bezoekers).

Dat is één op de 333, of 0,3 procent.

Je kunt natuurlijk twisten over wat een ‘grote show’ is. En vier jaar is voor sommige acts te weinig tijd - Sam Smith deed er drieënhalf jaar over om het in New York te maken, maar indiepopband Lucius kostte het ruim vijf.

Die nuances zijn dan ook meegenomen in dat je vindt op journalistiek platform The Pudding. Verwacht geen droge statistieken: dit medium specialiseert zich in visuele essays.

Hoe dragen robots bij aan de verkiezing van Donald Trump?

Als ik een Pudding-artikel voor het eerst bekijk, scroll ik zonder te lezen van boven naar beneden, puur om de mooie beelden te bewonderen. Dan ga ik terug en zie ik het voor wat het is: indrukwekkende datajournalistiek.

Door middel van duizenden playlists achterhalen bijvoorbeeld. Of met 26 miljoen woorden uit 50.000 liedjes brengen (na eerder uit te zoeken

The Pudding analyseert op basis van duizenden playlists welke bands met punk geassocieerd worden

Maar The Pudding beperkt zich niet tot muziek. Je leert er ook over Over typisch vrouwelijke En

En bovenop alle muziek, sport, cultuur en politiek, zijn er nog de how-to-artikelen, waar je zelf visuele verhalen leert maken.

Deze bands worden in ieder geval niet vergeten

The Pudding wordt gemaakt door vier fulltime datajournalisten. Ieder teamlid beheerst alle stappen van onderzoek tot en met coderen. Een tijdrovend proces, dat zich niet leent voor snelle nieuwsverhalen. Mediahypes laten ze dan ook links liggen.

Hun geld verdienen ze met sponsoren en samenwerkingen met bedrijven. Die samenwerkingen verschijnen niet op The Pudding zelf, maar op zustersite Zo hoef je niet continu op te letten of je een stiekeme leest.

Dankzij de data van de partijen waarmee ze werken (onder andere Google en Kickstarter), staan ook op Polygraph interessante projecten. Toch blijft The Pudding het sympathiekst.

Onderaan het verhaal over succes in New York, staan de namen en grootste concerten van drieduizend bands die tussen 2013 en 2016 meerdere keren optraden, zonder door te breken. Veel zijn van het toneel verdwenen. Maar, dankzij The Pudding, niet vergeten.

Correctie 16-1-2018: Een eerdere versie vermeldde een percentage van 0,003 procent. Dat moet 0,3 procent zijn en is aangepast.

YouTube
Frank Sinatra - ‘New York, New York’

Meer lezen?

Nieuwe muziek ontdekken? Hier heb je 234 muziekgenres Acht jaar kostte het om Musicmap te maken. Het resultaat: een indrukwekkende site die laat zien dat muziekgenres uniek én verbonden zijn. Lees mijn aanbeveling hier terug Door deze podcast leerde ik een fascinerende muziekscene kennen Ooit van Soundcloudrap gehoord? Spannende nieuwe hiphop op het muziekplatform Soundcloud. Dat en meer hoor je in de Popcast. Lees mijn aanbeveling hier terug Zeventien vrouwelijke artiesten die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op festivals en radio. Daarom: zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten die 2017 een goed muziekjaar maakten. Lees mijn aanbeveling hier terug