Beste,

Donderdag blies de storm hard in vrijwel het hele land. Alleen Groningen werd relatief gespaard - de aardbeving van de week ervoor schokte al na.

De Groningers die per bus naar het Kamerdebat waren gereisd, kregen niet veel meer te dan dat Den Haag echt voor een doelmatige afhandeling van alle schade wil zorgen.

Vrijdag werd een gehouden in Groningen. De leegepompte provincie wil druk op de besluitvorming houden.

Haren samen met Groningen

De Tweede Kamercommissie voor binnenlandse zaken kwam vrijdag naar het Noorden om de temperatuur op te nemen van die andere slepende kwestie: de onvrijwillige aansluiting van de gemeente Haren bij de stad Groningen.

Het stugge verzet van inwoners en Burgemeesters & Wethouders van Haren tegen de bestuurlijke dwang van de provincie mondde uit in een petitie en een

Het democratisch tekort bij gemeentelijke herindelingen is een in Den Haag onderschat Intussen is een vinnige ontstaan tussen toezichthouder SodM en de gasborende NAM.

De gekozen burgemeester

Een van de meest besproken mogelijke verbeteringen van de lokale democratie is de gekozen burgemeester.

Het parlement behandelt in een tweede lezing het wetsvoorstel om de burgemeesterbenoeming uit de Grondwet te halen.

Dat betekent nog niet dat we bij de volgende verkiezingen onze burgemeester gaan kiezen. Het is nog de of en hoe dat in ons stelsel in te passen valt.

Een gekozen burgemeester met een tegengestelde raadsmeerderheid kan weinig doen. Velen hechten aan kiezen én aan onafhankelijkheid van de burgemeester.

Voorlopig wijst de gemeenteraad de nieuwe burgemeester aan en speelt de VVD het het best.

Een overzicht van hoe het nu werkt bij de Staatsrechtgeleerde Joop van den Berg zet de op een rij.

Defensie opnieuw terecht gewezen

Vlak vóór haar aftreden vroeg minister Jeanine Hennis aan oud-Shell-topman Jeroen van der Veer om Defensie nog eens door te lichten.

Aanleiding is het vernietigende rapport van de voor Veiligheid over het dodelijke mortierongeluk in Mali.

Vrijdag verscheen Van der Veers in hoger beroep. Defensie heeft onvoldoende aandacht voor de en leert te weinig van eerdere misstappen.

Het was een kwestie van een loyale maar onvoldoende alerte cultuur, sufgebeukt door jarenlange bezuinigingen zonder veel beleid.

Frankrijk tapt nu uit een ander vaatje. President kondigde vrijdag aan dat Frankrijk in 2025 de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie wil besteden.

SP nieuwe/oude stijl

Nadat Emile Roemer eerder deze week afzwaaide en werd in de Tweede Kamer, maakte zijn SP zich op voor een congres waar de nieuwe leider Lilian Marijnissen haar stempel mocht drukken op de nieuwe koers.

Meer actie, minder geneigdheid tot willen meebesturen. Roemer wil wel ergens worden.

De partij gaat onder voorzitter Ron Meyer en Marijnissen II liever de straat op en op het kapitalistische heden uitdragen.

SPD beslist over Duitse coalitie

Spannender belooft het zondag te worden bij het congres van de Duitse socialisten.

Die beslissen of partijleider Martin Schulz mag verder onderhandelen met Angela Merkels CDU/CSU.

De weerstand binnen de SPD is groot. De partij werd door de kiezer afgestraft voor de vorige Grote Coalitie en velen vrezen verdere schade als de eigen standpunten verder worden vermalen in

Een Nee van de SPD heeft grote gevolgen voor de regeerbaarheid van Duitsland. Schulz zijn partij voor de ernstige gevolgen van nieuwe verkiezingen.

Ten slotte...

De secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken schrijft ieder jaar een enigszins profetisch nieuwjaarsartikel in economenblad ESB.

Dit jaar pleit hij niet traditioneel voor open grenzen en meer concurrentie, maar voor tegen de opmars van de Chinezen.

Zijn ministerie krijgt het nog druk met de open zee. Nederland en de Nederlandse visserij leden een zware nederlaag in het Europees Parlement. De pulsvisserij wordt verboden.

‘Wij’ denken dat het opdiepen van platvissen met stroomstootjes dier- en is. De Fransen hebben een meerderheid van het tegendeel overtuigd.

Minister Carola Schouten staat voor een internationale om dat af te wenden. Collega Tomas Vanheste zet de nog eens op een rij.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!