Beste,

De eerste 100 dagen zitten erop voor Rutte III. Grootse plannen zijn nog niet uitgevoerd. Het is opnieuw Groningen dat de agenda dicteert.

De gaskraan bij Loppersum ging gisteren helemaal Dat besloot de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in reactie op alle commotie van deze week.

Voor minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken & Klimaat) was het in zekere zin een meevaller dat Shell, voor de helft eigenaar van de gasborende NAM, deze week de gebeten hond was. Trouw had ontdekt dat Shell zijn juridisch had ingetrokken.

Opwinding daarover in de Tweede Kamer leidde donderdag tot een ExxonMobil hield het koel. Wat Shell ook toezegde, het overtuigde nauwelijks.

Toch beloofde de van oorsprong half-Nederlandse oliemaatschappij ook te zullen vastleggen achterwacht te zijn van de schadevergoedingen die de NAM nog moet betalen voor de verzakking van Groningen.

Aardgasfeest ten einde

De aangerichte schade aan levensvreugde en onroerend goed in het hoge Noorden markeren het onvermijdelijke einde van een periode. Na het feest van gratis warmte en welvaartsgroei wordt nu de rekening gepresenteerd.

Minister Wiebes trof een toon die suggereert dat hij de tekenen des tijds verstaat. Vorige week schreef hij die veel Gronings gas gebruiken dat zij er versneld van af moeten.

Deze week hij de aanbeveling van het Staatstoezicht op de Mijnen dat de gasproductie zo snel mogelijk moet worden gehalveerd, tot kubieke meter.

Tegelijk herinnerde bezorger Gasunie aan de noodzaak tot In een koude winter is meer gas nodig dan veilig is voor Groningen. Er zijn ook exportcontracten.

De Nederlandse overheid, wij allemaal dus, hebben 90 procent van de opbrengst van het aardgas genoten.

Hoe sterk die overheid van de jaren zestig bij de gaswinning betrokken wilde zijn, bleek uit geheim gebleven die het Dagblad van het Noorden deze week onthulde.

Uitstel voor Donorwet

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra verdedigde in de Eerste Kamer haar donorwet. De initiatiefwet voorziet in toestemming tot orgaandonatie tenzij men heeft verklaard dat niet te willen.

Het ontwerp is met één stem verschil aangenomen in de Tweede Kamer. In de waar de leden dit keer zonder fractiediscipline kunnen oordelen, leefden nog veel

In een trachtte Dijkstra haar critici in de Senaat gerust te stellen: nabestaanden houden ook het laatste woord als de overledene wel toestemming gaf. Dinsdag gaat het debat verder.

Naar verwachting wordt dinsdag 13 februari over het wetsontwerp gestemd. De opvattingen zijn zeer verdeeld; de lopen dwars door de fracties.

Referendum nog niet weg

De Raad van State oordeelde zichzelf gisteren om een uitspraak te doen over de vraag of de afschaffing van het raadgevend referendum aan het kiezersvolk moet worden voorgelegd.

De staat was voor de hoogste bestuursrechter gedaagd door oud-Kamerlid Niesco Dubbelboer. Hij voor behoud van een vorm van referendum.

Minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) voert het regeerakkoord uit en heeft een ingediend om het raadgevend referendum uit de wet te halen.

Partijfinanciering gewogen

De controle op geldbronnen van politieke partijen in Nederland is van oudsher nogal laks.

Een heeft de geldende regels tegen het licht gehouden en voorstellen ter verbetering gedaan:

  • Giften uit het buitenland moeten niet meer toegestaan zijn.
  • Er moet meer transparantie komen bij individuele giften.
  • Hun maximum moet naar 2.500 euro (nu 4.500).
  • Ook lokale partijen moeten zich aan de regels houden.
  • Partijen moeten meer subsidie per lid krijgen. De aanpassing van subsidie na verkiezingswinst of -verlies zou geleidelijker moeten dan nu.

Trump valt FBI frontaal aan

De Amerikaane president heeft ieder uur wel iets te melden. Meestal is het een beetje of helemaal niet waar. Amerikaanse media hebben een dagtaak om het bij te houden.

Deze week hield Donald Trump zijn eerste State of the Union. Die verliep relatief rustig en zonder schandalen. TheNew York Times kon er weinig in vinden, wel vormen van misleiding.

Veel fundamenteler is Trumps aanzwellende aanval op de FBI, de federale onderzoeksdienst die misdrijven en binnen- en buitenlandse bedreigingen van Amerika’s veiligheid onderzoekt.

Oud-directeur Robert Mueller is al maanden bezig als speciale aanklager inzake de mogelijke samenspanning van de Trump-campagne vóór de verkiezingen van 2016 met Rusland.

De president lijkt nu in te stemmen met van een geheim Congres-memo dat het FBI-onderzoek verdacht maakt als een operatie die de Democraten zou helpen.

Trump opent hiermee een doos van Pandora. Hij ondermijnt een pijler van de Amerikaanse rechtsstaat, die hij hard nodig heeft bij misdrijven en het voorkomen van terrorisme.

Prinses Beatrix tachtig jaar

Zij vierde haar tachtigste verjaardag in kleine kring.

Twee afgewogen stukken over haar koningschap, van en

Flex nekt salaris

De Nederlandsche Bank heeft het voor acht sectoren berekend: de groei van flexwerk verzwakt de onderhandelingspositie van werknemers, ook van hen in vaste dienst.

Gevolg: het aandeel van winsten voor bedrijven in wat wij met z’n allen produceren is toegenomen, wat wij met elkaar verdienen uit arbeid is afgenomen.

De flexibele schil is tussen 1996 en 2015 in de onderzochte delen van de met bijna 16 procent gegroeid. Wat werknemers daaraan verdienden daalde met 7 procent.

Ten slotte...

Als u geïnteresseerd bent in de staat van onze rechtsstaat, dan kunt u dinsdag kijken en luisteren naar een in de Eerste Kamer met rechters en deskundigen. Ook te volgen per livestream.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!