Beste,

Je kunt het afdoen als gedoe van ijdele politici. Ik zie het streven naar zuiverheid in de politiek als essentieel onderdeel van de democratie. Als zodanig is het een voorrecht en geen overbodige luxe of muggenzifterij het er over te kunnen hebben. Al is dat minder leuk voor Marleen Barth (PvdA) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie).

Baudets Forum voor Democratie (FvD) kwam in het oog van een stormpje te staan. Zijn het groeistuipen of waren het ingebouwde gebreken die aan het licht kwamen?

Het ging in de eerste plaats om de vraag of de jonge partij dubieuze opvattingen over rassen heeft. Minister (Binnenlandse Zaken, D66) meent van wel.

Baudet deed daarop aangifte tegen de minister. Volgens staatsrechthoogleraar een gratis en gratuit gebaar.

De andere bewoners van het hadden het er opnieuw lastig mee.

In dezelfde week kampte Baudet met nieuwe die hem ervan beschuldigen geen tegenspraak te dulden. Vorige week keerden ook enkele prominenten Baudet de rug toe.

Anders dan Geert Wilders, die het enige lid van de PVV is, wist FvD in een jaar maar liefst 21.000 leden te werven. In totaal kregen de er vorig jaar 28.000 leden bij. De SP verloor er (3.100).

Exit Marleen Barth

De fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer trad deze week per direct uit de Senaat. Zij had één affaire te veel aan haar jas hangen.

Dat punt werd bereikt toen zij bij de voortzetting van het met spanning omgeven orgaandonordebat in de Eerste Kamer op zonvakantie bleek te zijn.

Barth liet een lang geleden ‘na een zwaar en persoonlijk ook verdrietig jaar’ doorgaan omdat zij niet hoefde te spreken, er geen uniform fractiestandpunt nodig was en zij nauw overleg onderhield met de woordvoerder.

Het viel slecht, zeker na het voor de partij, die eens van de arbeid was, gênante incident rond de goedkoop gehuurde ambtswoning in Wassenaar, waar haar echtgenoot als burgemeester moest vertrekken.

Partijen proberen dit soort onwelkome nieuws altijd klein te maken. Als dat niet lukt, wordt tijd gerekt door een onderzoek of zoiets, hopend op vergetelheid.

Als die uitblijft, en de betrokkene ook intern weinig krediet meer heeft, wordt zo’n incident afgedaan als een persoonlijke misstap. Dat bleek voor de PvdA, zeker in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, de enige

Barth was bij lange na niet de eerste parlementariër die in kwam. Over de Donorwet wordt dinsdag gestemd in de Eerste Kamer.

GroKo Duitsland treedt aan

Berlijn gaat weer meedoen. De nieuwe van CDU/CSU en SPD staat in de startblokken.

Eén voorwaarde: de meerderheid van de 460.000 leden van de sociaal-democratische SPD moet ermee instemmen. De leden mogen tot 3 maart hierover stemmen.

De nieuwe regering-Merkel heeft SPD’ers op Financiën en Buitenlandse Zaken. De afgesproken koers is, net als die van de Franse president Macron, gericht op meer eenheid brengende hervormingen van de EU dan het Nederlandse ambieert.

Verder in de EU

Volgende week worden de onderhandelingen over de Brexit hervat. Om de sfeer erin te brengen kwamen de resterende EU-leden met een accepteer-of-verzin-wat-beters plan voor Noord-Ierland.

De EU ziet maar één optie om te voorkomen dat er weer een ‘harde’ grens ontstaat tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de Ierse Republiek (blijvend EU-lid).

Noord-Ierland zou Dat levert een soort EU-gebied binnen het VK op. Londen zal zijn best doen daar wat anders op te vinden.

In een vooruitziende geopolitieke analyse raadt NRC-columnist de EU aan Bulgarije buiten de euro-wachtkamer te houden.

Vrolijk nieuws is dat de binnenkort van Amsterdam naar Londen gaat rijden. Lekker puhh, Brexit.

Gemeenteverkiezingen

Op 21 maart mogen we stemmen voor onze gemeenteraad. Enigszins betrouwbare peilingen per gemeente zijn schaars.

De landelijke heeft beperkte zeggingskracht voor wat er op lokaal niveau gaat gebeuren. Het beeld is bovendien onzeker door een aanpassing van de bij elkaar opgetelde en gewogen peilingen.

legt uit welk belang landelijke peilingen wel en niet hebben voor lokale verkiezingen.

Ten slotte...

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid in te stemmen met een wetsvoorstel van D66 om van het staatshoofd niet meer strafbaar te stellen. Ook buitenlandse staatshoofden zouden voortaan een klacht moeten indienen wegens smaad als zij zich onterecht beschimpt voelen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!