‘Je moet trouwens even naar Cautious Clay luisteren,’ appt mijn vriendin. Ik zit in de sprinter naar Amsterdam, na de persvoorstelling van Black Panther. Zij werkt in Groningen aan een toneelstuk. Gisteravond zette een vriendin bij wie ze overnacht Clays muziek op.

‘Geniale naam,’ antwoord ik, en vergeet het weer.

Terug uit Groningen zet ze zijn nummer Cold War op. Ze had geen woord te veel gezegd. Het is liefde op het eerste gehoor. We dansen. Onze twee hondjes kijken verward toe.

YouTube

Waarom je Clay moet horen

Zijn zang doet denken aan Khalid op zijn album American Teen. Zijn muziek herinnert aan Limit To Your Love van James Blake. Cold War is Clays debuutsingle, maar klinkt als het werk van een volgroeid artiest. Deze 24-jarige multi-instrumentalist uit New York maakt dan ook al zes jaar muziek als hij de single in 2017 uitbrengt.

Spotify heeft ‘Cold War’ opgenomen in zijn playlist Underground Hits

Naast een gelikt geluid heeft Clay ook wat te melden. Op Cold War bezingt hij zijn relatieleed, maar berispt hij tegelijk de oppervlakkigheid van zijn generatie. Over dating-app Tinder, waar je potentiële partners goed- of afkeurt met een veeg over je telefoonscherm, zingt hij: ‘Cause you only swipe right if you fuck for follows / Welcome to the days of the broke and shallow.

Na Cold War bracht hij nog een sterk nummer uit: Joshua Tree (Joshua is zijn echte naam). En afgelopen januari volgde het lied Juliet & Caesar. Allemaal zijn het opstapjes naar zijn EP Blood Type, die binnenkort uitkomt.

Als je het mij vraagt, staat Clay op het punt bekend te worden. Spotify denkt dat ook. De streamingdienst heeft Cold War opgenomen in zijn playlist Underground Hits.

Hoe ik naar Clay luister

Als ik Cold War beluister, spelen flarden van scènes zich af voor mijn ogen. Fictieve figuren, verweven met personen uit mijn eigen leven. Als ik Cautious Clay in een hokje moet plaatsen, dan noem ik dat hokje soundtrackmuziek.

Veel van wat ik op repeat beluister, valt daarbinnen. Misschien heb ik door de jaren heen te veel tv gekeken. Als dat het is, ben ik vast niet de enige. Spotify, het bedrijf met de data om te weten wat wij willen, geeft ons soundtracks via playlists voor ieder moment van de dag. Lijstjes voor de sportschool, voor tijdens je date, voor bij het studeren.

Eén lijstje kan er vast nog wel bij. Dus maakte ik op Spotify en een playlist met Cautious Clay en andere soundtrackmuziek.

Sound Tracks ‘Songs that make a scene.’ Beluister de playlist

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Klinkt jouw leven totaal anders? Dan hoop ik dat je jouw soundtrack ook deelt. Tot dan draai ik Cautious Clay weer eens op repeat. Laat de lente maar komen.

Meer lezen?

Zeventien vrouwelijke artiesten die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op festivals en radio. Daarom: zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten die 2017 een goed muziekjaar maakten. Lees mijn aanbeveling hier terug Black Panther is niet de held die mijn vader verdient, maar die zijn kleinkinderen nodig hebben Superheldenfilm Black Panther rekent af met Hollywoodclichés: de hoofdpersoon is zwart, de film speelt in Afrika en de vrouwen zijn sterk en onafhankelijk. Waarom voel ik me dan toch ongemakkelijk? Lees mijn verhaal hier terug