Beste,

In heb ik deze week proberen te verwoorden waarom het me ergert dat Wesley Sneijders een verkorte trainerscursus te willen volgen.

( -versie: er is ons decennialang de leugen verkocht dat ex-spelers, en dan met name de allerbesten, vrijwel automatisch goede trainers zijn. Zij krijgen de mooiste banen in de schoot geworpen, en dit trainerskartel verziekt ons voetbal. P.S.: het gaat me niet per se om Wesley.)

Een kritische meelezer gaf me als commentaar: ‘Je hebt deze column al vrij vaak geschreven.’ Dat is - ongeveer - waar. Dus voortaan doe ik dat niet meer. Als het onderwerp weer speelt, verwijs ik simpelweg naar deze stukken.

De coach van de Duitse coaches gaat Heracles coachen

Over trainers gesproken. Heracles Almelo heeft volgend jaar een nieuwe trainer: Wormuth is momenteel de baas van de opleiding tot profcoach van de Duitse voetbalbond DFB.

Een verrassende benoeming - als resultaat van een Ik sprak Wormuth een paar keer, onder meer voor In eigen land staat hij bekend als

Wormuth coachte al jaren geen meer, maar hij is volledig op de hoogte van de denkwijzen van de best and the brightest van de vernieuwende Duitse coaches (Nagelsmann, Tedesco, Wolf, Schmidt).

Wormuth kwam op me over als slim, grappig, energiek, en veel jonger dan zijn leeftijd (57). Hoe het ook uitpakt: de Eredivisie is een interessante coach rijker.

Op bezoek bij de hockeybond

Donderdag was ik anderhalf uur te gast bij prestatiemanager van de hockeybond KNHB.

Van Geel in een werkruimte van het KNHB-bondsgebouw in Utrecht.
Van Geel in een werkruimte van het KNHB-bondsgebouw in Utrecht.

Korte samenvatting: ze zitten niet stil bij de KNHB. Over een paar weken heb ik een verhaal over talentontwikkeling in het hockey.

Lees- en kijktips

 1. Per Mertesacker, verdediger van Arsenal en Duitsland, tegen Der Spiegel over zijn faalangst, en de vele andere ongemakken die je in een voetbalcarrière meemaakt.
 2. Voor wie het nog niet wist: VVV-speler
 3. Christian Heidel, de technisch directeur van Schalke 04, gaf een aan The Independent. Domenico Tedesco zat zaterdag bij het
 4. In Groot-Brittannië ze sommige speeltuinen niet veiliger, maar onveiliger - om de weerbaarheid van kinderen te vergroten.
 5. Team Sky, het wielerteam rondom Bradley Wiggins en Chris Froome, leek de dopingvrije, sportwetenschappelijk gestuurde wielerploeg van de toekomst. Inmiddels lijkt duidelijk dat dit een zorgvuldig gecultiveerde leugen was, waarin velen al dan niet bewust intuinden. Independent-journalist Jonathan Liew schreef er over.
 6. Juliet Macur van The New York Times stuitte per ongeluk op over drugsgebruik en zelfmoord in een prachtig dorpje in Indiana.
 7. Wat ziet een slagman in het cricket als de bowler (werper) de bal op hem afvuurt? Ik weet niks van cricket, maar uit The Cricket Monthly over die materie is geweldig.
 8. Dit over een man die zich van al het politieke nieuws afsloot, de dag na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, is wonderlijk, bizar, ergerlijk en mooi geschreven.
 9. Brad Stulberg schreef als journalist over angst en hoe je angst kon omzetten in iets positiefs. Toen hij zelf een angstaanval gevolgd door meer psychische problemen.
 10. Jay McInerney, de schrijver van het middelbare-school-Engels-boek Bright Lights, Big City, schrijft tegenwoordig cynische wijsheden voor Chinese gelukskoekjes. If at first you don’t succeed, try Botox,
 11. Je hebt misschien van basketbalgod LeBron James gezien. Lees meer over zijn klasse.
 12. Dit van collega Thalia Verkade over stadsplanning en de rol van de fiets is veel boeiender dan ik het nu omschrijf.
 13. Je vriend of vriendin heeft Tinder geïnstalleerd op zijn/haar telefoon. Juist, je plakt een samuraizwaard aan de zijkant van je bed en begint er ’s nachts, als hij/zij slaapt, op los te hakken.
 14. Snowboardster Bibian Mentel won op de Paralympics twee keer goud. Een fantastische prestatie, zeker omdat Mentel kankerpatiënt is. Ze kreeg de ziekte al keer.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief