Beste luisteraars! Daar is ’ie dan: de nieuwe editie van de Rudi & Freddie Show. Iets later dan gepland in verband met een heuse longontsteking bij onze onvolprezen podcastmaker Romanee Rodriguez en een typisch mannengriepje bij mij (Rutger) - maar beter laat dan nooit.

Dit keer hebben we het over twee artikelen die ik in de afgelopen weken heb geschreven. De eerste gaat over een fascinerend en bijna vergeten onderzoek uit de Tweede Wereldoorlog. De kolonel S.L.A. Marshall ontdekte in 1945 dat slechts 15 tot 25 procent van de Amerikaanse soldaten daadwerkelijk schoot. Waarom? Wie het nieuws een beetje volgt of verzot is op series als Game of Thrones zou denken dat mensen gemakkelijk geweld kunnen gebruiken. Ook de grootsten in de filosofie zijn het er eeuwen over eens geweest: diep vanbinnen is de mens een beest.

Maar hoe verder ik groef in het laatste psychologische, antropologische en archeologische onderzoek, hoe meer ik overtuigd raakte van het tegendeel. De meeste mensen hebben een natuurlijke afkeer van geweld.

In mijn tweede artikel borduur ik voort op dat inzicht, en stel ik de vraag hoe onze verre voorouders leefden. Waren zij dan wel heel gewelddadig en, zoals de filosoof Thomas Hobbes lang geleden schreef, verwikkeld in een ‘oorlog van allen tegen allen’? Of had de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau het bij het rechte eind toen hij de jagers en verzamelaars neerzette als een soort nobele wilden?

UIteindelijk gaat het over één vraag: is beschaving een geweldig idee geweest, of was het eerder een grootste blunder?

Meer dan genoeg, kortom, om te bespreken in deze podcast. Jesse en ik zijn als altijd benieuwd naar jullie reacties. Laat het vooral horen als bijdrage hieronder of als recensie in iTunes.

De vergeten les van duizenden jaren oorlog: de mens is veel minder gewelddadig dan je denkt Wie het nieuws volgt of verslaafd is aan series als Game of Thrones, denkt al snel dat mensen gemakkelijk geweld gebruiken. Ook de grootste denkers waren het erover eens: diep vanbinnen is de mens een beest. Maar wat nu als dit beeld niet klopt? Een oud onderzoek uit de Tweede Wereldoorlog werpt een heel ander licht. Lees mijn eerste verhaal hier terug Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop) Al eeuwen vragen wetenschappers het zich af: hoe leefden we als jagers en verzamelaars? Hoe zag de wereld eruit gedurende 95 procent van onze geschiedenis? Al meer dan 300 jaar liggen de meningen nogal uiteen. En het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen debat weten waarbij meer op het spel staat. Lees mijn tweede verhaal hier terug