De kanarie in de kolenmijn. Zo wordt muziek Want nieuwe technologieën die verandering veroorzaken in bestaande bedrijfsmodellen zijn vaak als eerste zichtbaar in de muziekindustrie. Hierdoor kunnen andere media leren van fouten (en oplossingen) in de muziek.

Zo wist de filmindustrie dat illegale downloads eraan kwamen, omdat ze de muzieksector al hadden overrompeld. En voelde investeren in Netflix misschien net iets veiliger, omdat Spotify al vijf jaar bestond.

Waarom loopt muziek voor? muziekbestanden kleiner zijn dan films of series, en dus makkelijker te downloaden en te streamen. Deels omdat populaire muziek een jong publiek heeft, dat vaak openstaat voor iets nieuws.

Het maakt de muziekindustrie een boeiend terrein, dat ik in kaart probeer te brengen op De Correspondent. Alleen jammer dat ik lang niet alles wat in de sector speelt kan beschrijven. De muziekwereld ontwikkelt zich continu, maar op ieder nieuwtje springen gaat niet als je verhalen voorbij de waan van de dag maakt.

Toch weten wat er van dag tot dag gebeurt in de muziekindustrie? Doe dan wat ik ook doe en volg

De muziekindustrie van dag tot dag

The Daily Digest is een doordeweekse nieuwsbrief met de laatste verhalen uit de sector. Iedere editie bestaat uit een verzameling berichten uit verschillende media, met aan het begin een samenvattende analyse door Darren Hemmings.

Hemmings werkt zelf al twee decennia in de muziekindustrie. Hij begon zijn carrière in 1997 bij het platenlabel Sony. Nu heeft hij het bedrijf Motive Unknown, dat online marketing doet voor onder meer hiphopduo

Hemmings woont in het Verenigd Koninkrijk. Zijn nieuwsbrief gaat over de wereldwijde muziekindustrie, maar de nadruk ligt wel op Brits en Amerikaans nieuws. Daarbij zijn de bronnen vaak verbonden aan de muziekindustrie. Het is dus niet het meest onafhankelijke nieuws in de wereld. Maar je vindt er desondanks veel waardevolle informatie.

Een chatbot op Facebook

Sinds februari heeft The Daily Digest ook een Die geeft je in Facebook Messenger automatisch het laatste nieuws. En als je termen als Spotify of YouTube invult, geeft-ie te allen tijde een overzicht van nieuws over die onderwerpen.

Chatbots zijn trouwens een goed voorbeeld van vernieuwing in de muziek. Geleidelijk hoor je steeds meer over deze nieuwe technologie, maar muzikanten experimenteren er al een poos mee.

Je kunt de Digest dus op meerdere manieren tot je nemen. Zo weet je op dagelijks niveau wat de kanarie in de kolenmijn aantreft. En als hij aan het einde van een ingrijpende verandering nog zingt, reken dan maar dat je die verandering elders terug gaat zien.

Lees verder:

Waarom Spotify’s beursgang een apk is voor de hele platenindustrie Dit kwartaal zal Spotify naar de beurs gaan. Door streaming heeft het bedrijf de muziekindustrie weer gezond gemaakt. Dus wat betekent de beursgang voor de industrie, muzikanten en gebruikers? Lees het verhaal van Rufus hier terug Wie van muziek houdt, kan de toekomst voorspellen In Gent sprak ik drie insiders over het verleden, heden en de toekomst van de muziekindustrie. Ik leerde dat radio verdwijnt, streaming verandert hoe muzikanten schrijven én dat je je Discover Weekly kunt trainen. Lees het verhaal van Rufus hier terug