Kranten staan de afgelopen dagen vol met verhalen over Avicii, de Zweedse dj die 20 april is overleden in Oman. De doodsoorzaak is onbekend. Wat we wel weten: hij kampte al jaren met verslaving en gezondheidsproblemen.

Je vraagt je af hoe vaak je het nog moet horen. Beroemde artiest overlijdt jong, vermoedelijk in verband met zelfmedicatie. Avicii (echte naam: Tim Bergling) was pas 28.

Dat is mijn leeftijd. Toch kwam het nieuws niet als een verrassing. En helaas verwacht ik dat hij bij lange na niet de laatste artiest zal zijn die zo jong sterft. Zolang er niets verandert aan de cultuur rond sterartiesten, blijft dit tragische verhaal zich herhalen. Dat is een van de lessen van de documentaire nu te zien op Netflix.

YouTube
AVICII: TRUE STORIES - Official Trailer

Andermans droom

In deze documentaire zegt Avicii dat hij jaren terug al behoefte had aan een pauze. Hij dj’de sinds zijn 16de, brak door op zijn 21ste met het dancenummer Levels, en had sindsdien honderden optredens over de hele wereld, met zelden een moment rust. Toch kon hij voor zijn gevoel niet stoppen. Hij leefde een droom, al was het niet de zijne.

YouTube
Avicii - Levels

Avicii zag hoe andere dj’s de druk te lijf gingen met drank. Bij hen leek het prima te werken, dus waarom zou hij het ook niet proberen? Alcohol droeg hoogstwaarschijnlijk bij aan de waarmee hij in 2012 in het ziekenhuis belandde.

Niet dat het hem afremde. Hij liet zich pijnmedicatie voorschrijven zodat hij verder kon touren. Het hielp niet mee dat zijn tourmanager hem onder druk zette en zelfs de artsen het normaal vonden dat hij zijn shows voorrang gaf.

Als Avicii eindelijk stopt met touren, verwijt zijn manager hem dat hij de waarde van geld niet begrijpt

In 2014 lag hij weer in het ziekenhuis. Zijn appendix en blindedarm werden verwijderd. Ditmaal gaven artsen hem een uitgebreide medische cocktail tegen de pijn. Opnieuw moest de show doorgaan.

Dit klinkt allemaal heel dom en roekeloos. En dat is het ook. Maar de documentaire laat goed zien waarom Avicii en andere artiesten die keuze maken.

Want het voelt ondankbaar om te stoppen. Je wordt ook continu eraan herinnerd wat een geluksvogel je eigenlijk bent. Als Avicii in 2016 eindelijk stopt met touren, verwijt zijn manager hem dat hij de waarde van geld niet begrijpt. Dat zo veel mensen op hem rekenen.

Het doet me denken aan de Nederlandse dj Martin Garrix. Die is pas 21, maar toch al een van de grootste dj’s ter wereld. In 2016 vertelde hij in een dat er zo’n 47 mensen voor de bv Martin Garrix werkten. Dat veroorzaakt veel druk. En hoewel hij dit bestaan nog oké vindt, heeft ook hij al jaren een ongelooflijk heftig tourschema.

Introvert

Maar er is ook een belangrijk verschil tussen Martin Garrix en Avicii. Garrix is sociaal en extravert. Ondanks alle drukte onderhoudt hij contact met al zijn vrienden. Hij lijkt er zelfs energie uit te halen. Avicii vertelt in de documentaire dat hij altijd juist introvert is geweest.

Natuurlijk kunnen extraverte mensen ook overwerkt raken. Maar misschien sluit Garrix’ karakter net wat beter aan op het artiestenleven. Zo bekent Avicii in een interview dat hij eigenlijk niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Lastig als je superster bent.

Lang schaamde Avicii zich voor zijn introverte persoonlijkheid. Hij praatte niet graag op feestjes over koetjes en kalfjes, terwijl dat voor zijn gevoel wel werd verwacht. Toen las hij

Laten we niet doen alsof dit verhaal is afgelopen

Door het boek begreep hij dat zijn karaktertrek geen teken van zwakte was. Waar anderen goed over sport of het weer kunnen praten, was Avicii sterker in diepgaande gesprekken. Waar anderen midden in de storm wilden staan, filosofeerde Avicii liever in alle rust over het leven.

Niet zo lang daarna schreef Avicii een brief aan zijn fans. Hierin legde hij uit dat hij zou stoppen met touren. Op 28 augustus 2016 gaf hij zijn laatste optreden. In december brak hij met zijn manager. Wel zou hij in de studio muziek blijven maken.

We weten niet waar hij nu, ruim anderhalf jaar later, aan is overleden. We weten alleen dat de wereld een bijzonder gedreven en getalenteerde muzikant armer is. Zelfs wie denkt Avicii niet te kennen, herkent zijn muziek waarschijnlijk wel. Van tot Waiting For Love en van tot Wake Me Up.

Maar laten we niet doen alsof dit verhaal is afgelopen. Als fans, managers en de muziekindustrie artiesten zo blijven opjagen, als we blijven verwachten dat artiesten dit allemaal wel aan kunnen, dan is het wachten op het volgende hoofdstuk, de volgende jonge artiest. De muziekwereld is een uiterst ongezonde werkomgeving. Dat moet anders kunnen.

YouTube
Avicii - Wake Me Up

Meer lezen?

Door deze podcast leerde ik een fascinerende muziekscene kennen Ooit van Soundcloudrap gehoord? Spannende nieuwe hiphop op het muziekplatform Soundcloud. Dat en meer hoor je in de Popcast. Lees het verhaal van Rufus hier terug De oprichter van de band Talking Heads leert je hoe muziek werkt Hoe muziek zich aanpast aan de wereld om ons heen, hoe de industrie werkt, wat muziek is, hoe de band Talking Heads ontstond. Zanger David Byrne beschrijft het allemaal in zijn boek Hoe muziek werkt. Lees het verhaal van Rufus hier terug