Op 5 mei kwam hij online. Twee dagen later was hij 34 miljoen keer bekeken. Een week daarna 108 miljoen. This Is America lijkt nu al de muziekvideo van het jaar. Geen wonder: de video is knap gemaakt en de artiest, Childish Gambino, heeft vooral ook veel te vertellen. Dat doet hij niet door zijn boodschap letterlijk uit te leggen, maar met symboliek. Soms subtiel, soms in your face.

YouTube
Childish Gambino - This Is America

Donald Glover (de echte naam van Childish Gambino) is al langer bekend als en de bedenker van de Golden-Globe-winnende serie Atlanta. Maar hij was nog nooit zo alom aanwezig als nu. Ieder medium, van tot probeert This Is America te duiden.

Aangezien die de verwijzingen naar racisme, wapengeweld en terrorisme al uitgebreid analyseerden, ga ik het niet over die thema’s hebben. In deze aanbeveling belicht ik vijf acts die Glover in de media heeft aangewezen als zijn muzikale invloeden.

Funkadelic

Toen Glover een kind was, hoorde hij zijn vader de psychedelische funkmuziek van jarenzeventigband Funkadelic draaien. Die muziek inspireerde zijn vorige album, Awaken, My Love! (2016). Dat vertelde hij aan muziekblad en het is duidelijk te horen aan het nummer geïnspireerd door I’d Rather Be With You van Funkadelic-bassist Bootsy Collins. Ritme, tempo, bas en melodie zijn allemaal bijna hetzelfde.

YouTube
Bootsy Collins - I’d Rather Be With You

Outkast

Lang voordat Glover de tv-serie Atlanta bedacht, zette Outkast de hoofdstad van Georgia al op de kaart met hun muziek. Het grote publiek kent dit duo vooral van het lied Hey Ya!, maar voor hiphop is Outkast al belangrijk sinds 1991.

Glover heeft met Outkast opgetreden en prees hun bijzondere shows in 2016. Muzikaal zijn er flink wat parallellen tussen Glovers laatste twee platen en Outkasts album uit 2003. Van de atmosferische beats tot de hoge, galmende zang.

In het lied zingt Glover ‘So this isn’t just puppy love. Girl you really got a hold on me.’ Bijna zeker aan Outkasts Ms. Jackson: ‘You say it’s puppy love. We say it’s full grown.’

YouTube
OutKast - Ms. Jackson

Rage Against the Machine

Sommige invloeden van Childish Gambino staan opvallend ver van hiphop af. In 2011 vertelde hij dat hij net zoveel is geïnspireerd door rock als door rap. ‘Veel van de rapshows die ik zag als kind waren saai’, lichtte hij in het artikel toe. Concerten van Rage Against the Machine konden veel wilder zijn.

Die rockinvloed is te horen in vroeg werk van Childish Gambino. Luister maar eens naar zijn nummer en dan naar Killing In the Name.

YouTube
Rage Against The Machine - Killing In the Name

Ghostface Killah

Eén rapper die Glover wél inspireerde, is Ghostface Killah. Die werd oorspronkelijk bekend als lid van hiphopcollectief de Wu-Tang Clan. In 1996 verscheen zijn debuutalbum als solo-artiest: Ironman. De plaat schopte het tot nummer 2 op de Billboard 200.

Glover zegt niet welke nummers van deze rapper hem het meest hebben geraakt. De eerste single van Ironman was in ieder geval All That I Got Is You, een ode van Dennis Coles (Ghostface) aan zijn moeder.

YouTube
Ghostface Killah, Mary J. Blige - All That I Got Is You

Migos

Toen Glover in 2017 een Golden Globe kreeg voor Atlanta, wilde hij een aantal groepen bedanken. Iedereen die meewerkt aan de serie bijvoorbeeld. En de stad Atlanta. Maar ook raptrio Migos. ‘Niet omdat ze in de show zitten’, legde hij uit, ‘maar omdat ze Bad And Boujee hebben gemaakt. Dat is het beste lied ooit.’

Dat hij het meende, blijkt wel uit de overeenkomsten tussen Bad And Boujee en This Is America. De stijl van rappen is een duidelijk voorbeeld, maar let ook op de loods waar een deel van Migos’ clip zich afspeelt (begin hun clip maar eens bij de vierde minuut).

YouTube
Migos - Bad and Boujee ft Lil Uzi Vert

Meer luisteren?

Als je meer van Childish Gambino zelf wilt zien en horen, ik maakte een