Kijktip: Onze boerderij, een programma over het boerenleven dat níet zoetsappig is

Zal je net zien: in mijn eerste artikel over de melkveehouderij schreef ik nog een beetje elitair-nuffig over kijkcijferkanon Boer zoekt Vrouw, waarin vooral aandacht is voor stuntelig geflirt tussen de hooibalen en je van het werkelijke boerenleven maar weinig ziet. Als dát nou is waar mensen hun beeld van de voedselproductie op baseren… Maar nog geen twee dagen na verschijnen van mijn stuk begon Yvon Jaspers tot mijn verbazing een aanpalend programma over boeren dat Onze boerderij heet.

Met veelal ex-kandidaten van de datingshow bespreekt ze aan de keukentafel en in de stal hoe het gaat met hun bedrijf, waar ze voldoening uit halen en waar ze tegen aanlopen. Wat zijn de dilemma’s van de moderne boer? Welke risico’s neem je en wanneer doe je het goed?

Ondanks het tuttige countrysausje, poederige beelden en tingeltangelmuziek die we herkennen van Boer zoekt Vrouw, is dit een verrassend felrealistisch programma geworden. In de eerste twee afleveringen kwamen onder andere boerin Agnes Lensing-van de Ven en boer Frans Zanderink aan het woord. Beiden zijn melkveehouders (en voormalig Boer zoekt Vrouw-kandidaten) die nu door het vorig jaar uitgevaardigde systeem van fosfaatrechten minder koeien kunnen houden dan ze nodig hebben om hun bedrijf winstgevend voort te kunnen zetten.

Het is een probleem waar mijn eigen neef in minder hevige mate ook mee te maken heeft: na het wegvallen van het melkquotum leenden en investeerden melkveehouders veel geld om uit te breiden, om vervolgens te worden overvallen door de nieuwe mestwet. Een halflege, peperdure stal kost iedere dag geld - in het programma wordt schrijnend duidelijk hoezeer deze boeren klem zitten.

Wat je ook vindt van de mestproblematiek en van beslissingen die boeren en overheid nemen, het is absoluut verrijkend om de gezichten en gezinnen te zien van mensen die er direct mee te maken hebben.

Een mooi programma - en niks romantisch aan.

Op de website van KRO-NCRV vind je meer over het programma en kun je de uitzendingen terugzien.
Correspondent Melk
Hiske Versprille