Beste luisteraars! De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg was deze week in het land – reden genoeg voor DeRudi & Freddie Show om met hem weer eens ouderwetsch de toestand in de wereld door te nemen.

We hebben het deze keer over een reeks van gedachtenkronkels waar mensen – inclusief wijzelf – gevoelig voor zijn. En die volgens Rob in de VS nog sterker spelen. Bijvoorbeeld:

  • Niet de boodschap, maar de boodschapper telt. Als Trump iets roept, vinden we het vrijwel meteen verschrikkelijk. Maar stel dat Obama een stap in de richting van Noord-Korea had gezet, hadden we dat dan niet briljant staatsmanschap genoemd?
  • Steeds meer onderwerpen die geen splijtzwam hoeven zijn, worden door de polarisatie in de politiek besmet. Neem klimaatverandering. Voor de beroemde film van Al Gore (An Inconvenient Truth) uitkwam, geloofden ook veel Republikeinen in de realiteit van klimaatverandering. Maar sindsdien lijkt het onderwerp ‘links’ of ‘progressief’ te zijn geworden, met desastreuze gevolgen.
  • We bespreken het fascinerende boek The Righteous Mind van psycholoog Jonathan Haidt. Hij stelt dat, zeker als het om politiek gaat, mensen eerst hun mening hebben, en daar vervolgens de argumenten bijzoeken. Niet andersom.