Ben Rhodes was van de eerste verkiezingscampagne tot en met de laatste dag van Barack Obama’s achtjarige presidentschap meedenker.

Eerst was hij speechschrijver op buitenlands gebied, het grootste deel van de jaren naaste adviseur voor internationale betrekkingen.

Rhodes was erbij: van de tot en met de door de VS voltrokken dood Van tot de die Obama na lang wikken en wegen ongestraft liet passeren.

Hun denken raakte nauw verweven. Veel dichterbij kom je niet als je wilt weten wat Obama dacht, wist, hoopte en probeerde te doen.

De afbraak van alles waar Obama voor stond

Tijdens zijn korte bezoek aan Amsterdam vroeg ik Rhodes over de huidige president, Donald Trump, en de systematische afbraak van alles waar Obama voor stond, de sloop van en van alles wat Amerika na de Tweede Wereldoorlog met de bondgenoten heeft opgebouwd aan internationaal recht en een open economie.

We spraken over Trumps gesloten, op de eigen, wit-Amerikaanse stam gebaseerde wereldbeeld en zijn voorkeur voor autoritaire leiders. Had Obama de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, net als Trump, naar de onderhandelingstafel moeten twitteren? Onderhandelen is beter dan oorlog, zegt Rhodes, maar deze rampzalige top was niet meer dan een zinloos fotomoment.

Hebben Barack Obama en de zijnen in het Witte Huis de situatie in het land overschat, zijn zij te naïef geweest?

Hebben Barack Obama en de zijnen in het Witte Huis de situatie in het land overschat, zijn zij te naïef geweest? Is recht voor mietjes, is de wereld aan de cynische bluffers en vechters die alleen het recht van de sterkste respecteren? Rhodes denkt van niet. Volgens hem heeft het open, optimistische mensbeeld van Barack Obama tóch de toekomst, ondanks Donald Trump.

Het verhaal van Ben Rhodes is dat van een idealist, die dag en nacht werkte aan de zijde van de Amerikaanse president die miljoenen ontroerde toen hij inzette om zijn landgenoten te verenigen,

Op incidentele basis werkt hij nog steeds voor de oud-president. Zo denkt en schrijft hij mee aan de toespraak die Obama houdt ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Nelson Mandela, op 17 juli in een stadion in Johannesburg.

Wie meer wil lezen, kan terecht in het boek Mijn jaren met Obama. Achter de schermen van een presidentschap of bij een bespreking door George Packer in