Podcasts luisteren is in. Niet zo in als Tweets lezen of Instagramfeeds bekijken, maar toch: je hoort regelmatig als Radiolab en This American Life, maar ook als Echt Gebeurd en De Dag.

Mocht het fenomeen echt aan je voorbij zijn gegaan: podcasts zijn online radioprogramma’s die je kunt luisteren wanneer het jou uitkomt. Je kunt er via allerlei kanalen naar luisteren. Apple, Google en Spotify bijvoorbeeld.

Wat als je zelf een podcast wilt maken? Hoe doe je dat en hoe krijg je die vervolgens op al die kanalen? Die vraag beantwoordt de podcastapp Anchor.

Democratisering van de podcast

Het concept van Anchor is simpel. Met een klik op de knop maak je podcasts op je smartphone. Die podcasts kun je gratis verspreiden naar platforms als Apple, Spotify en TuneIn. In de VS zijn de podcasts ook al te horen via als de Google Home en Amazon Echo.

Ook kun je er makkelijk mee samenwerken. Zo kun je vrienden die ook Anchor hebben ‘bellen’ om een groepspodcast op te nemen. Of je vraagt mensen tekstberichten te sturen die je aan je podcast toevoegt.

Verder kun je onder meer (achtergrond-)muziek toevoegen, je podcasts splitsen in makkelijk deelbare ‘segmenten’ en waardering laten blijken voor andere podcasts op de app.

Oorspronkelijk werd Anchor In februari van 2018 verscheen een van de app. Ik heb Anchor weleens uitgeprobeerd toen het nieuw was, maar ik ben vergeten hoe goed het toen werkte. In ieder geval is de nieuwste editie effectief en doodsimpel.

Luisteren

Je kunt in Anchor ook luisteren naar podcasts die anderen maken. Zoals in meer podcastapps kun je er makkelijk stukjes terug- en vooruitspoelen. Ook heeft Anchor een ‘applausknop’, waarmee je de maker kunt laten weten dat je een bepaald deel van een podcast goed vindt.

Mijn favoriet is de muziekpodcast Dissect. De maker, Cole Cuchna, bespreekt ieder seizoen een ander album. Dat lees je goed, hij besteedt telkens een heel seizoen (zo’n 22 afleveringen) aan één album. Seizoen één gaat over Kendrick Lamars To Pimp a Butterfly, twee gaat over Kanye Wests My Beautiful Dark Twisted Fantasy en drie gaat over Frank Oceans Blonde.

Dissect begon onafhankelijk. Maar sinds het begin van seizoen drie maakt Cuchna zijn podcast in samenwerking met

Langer dan levenslange licentie

Er valt dus zowel veel te zenden als te ontvangen met deze app. Maar er is ook een nadeel: Anchor mag tot in de eeuwigheid met je podcasts doen wat het maar wil.

Door de app te gebruiken, geef je Anchor een eeuwige, wereldwijde licentie. Anchor mag die licentie zelfs overdragen naar welke andere partij ze maar willen.

Het is niet zo dat Anchor je podcasts bezit. Ze blijven jouw eigendom. Ook is het geen unieke voorwaarde. Facebook heeft evengoed een wereldwijde licentie van alles wat je er uploadt. Het illustreert een waarheid die in rap tempo een cliché is geworden: als je niet de klant bent, ben je het product.

Persoonlijk vind ik zo’n licentie bij Facebook problematischer. Daar is het toch wel erg verleidelijk om persoonlijke foto’s te delen. Anchor is duidelijk een gereedschap om iets te maken dat je wilt verspreiden. En Anchor plaatst een nuttige dienst tegenover de licentie.

Maar Anchor weet best dat de meeste gebruikers de voorwaarden niet lezen. En wat mij betreft moet je zo open mogelijk zijn over de deal die je mensen aanbiedt.

Wil je een podcast maken die iedereen kan horen? En schrikken Anchors voorwaarden je niet af? Dan zou ik deze app zeker eens uitproberen.