Snel wisselende collecties in combinatie met spotgoedkope prijzen. De opkomst van fast fashion heeft ervoor gezorgd dat we kleding steeds meer zijn gaan zien als een wegwerpproduct. We kopen meer kleding, en gooien onze kleren sneller weg.

‘Het is als een soort make-up die je snel weer afveegt’, zei Anne Marie Commandeur, directeur van het Stijlinstituut Amsterdam, er in 2014 over in een

In haar boek De verborgen impact schrijft industrieel ontwerper Babette Porcelijn dat de kledingindustrie een van de grootste milieubelasters is, na de productie van ‘spullen’ (denk aan meubels, speelgoed, mobiele telefoons), vlees eten en vliegen.

Hoog tijd om onze eigen kledingkast en koopgedrag eens goed onder de loep te nemen! En daar kan ik jullie hulp goed bij gebruiken.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie met je kleding omgaan. Een collega op de redactie liet bijvoorbeeld weten dat ze haar schone was altijd onderop de stapel kleding neerlegt, zodat alles even snel slijt.

Zelf probeer ik mijn kleding zo min mogelijk te wassen. Na een avond stappen hang ik mijn spijkerbroek een nacht buiten. Als ergens een klein vlekje in zit, gooi ik niet het hele kledingstuk in de was, maar pak ik er een borsteltje en wat zeep bij.

En dan zijn er ook nog allerlei manieren om creatief met de kleren in je kast om te gaan.

Iets soortgelijks is Project 333. Dat project daagt je uit om drie maanden lang met 33 kledingstukken te doen (exclusief ondergoed en sportkleding).

Kortom: er zijn allerlei manieren om de kleren in je kast optimaal te benutten. Hebben jullie nog tips?