De eerste clip op MTV heette Die titel bleek al gauw profetisch. Want een jaar later, in 1982, bereikte popkoning Michael Jackson de piek van zijn carrière met

De rest van de jaren tachtig en negentig bleef de zender een onmisbaar platform voor potentiële popsterren. Maar toen kwam het internet – het grote keerpunt in ieder verhaal over de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ muziekindustrie – en werd MTV in twee stappen onnodig gemaakt. Eerst gaf deelplatform Napster jonge muziekfans de macht in eigen handen met – vaak illegale – downloads, vervolgens gaf YouTube artiesten een kanaal om zelf video’s uit te brengen.

In 2009 pleegde MTV op muzikaal vlak harakiri toen het de tv-programma’s 16 and Pregnant en lanceerde, en clips een zeldzaamheid werden op de zender die ooit stond voor Music Television. MTV werd gewoon tv.

Lang leve de videoster

Het is niet dat internet de videoster gedood heeft. In mei dit jaar kon niemand om de krachtige verwijzingen naar racisme en terrorisme heen in van Childish Gambino. In juni had iedereen het over Jay-Z en Beyoncé die het Louvre afhuurden om geschiedenis te (her)schrijven met Beide video’s behoren tot de meest besproken én artistiek interessantste dingen die hun makers ooit deden.

Maar MTV is niet toonaangevend meer. Deels omdat de zender weinig muziek meer uitzendt, maar ook omdat artiesten genoeg hebben aan YouTube.

Havana werd zónder de videoclip nog vaker gedeeld op YouTube

Neem MTV’s video van het jaar, Havana. Dit nummer van de Cubaans-Amerikaanse singer-songwriter Camila Cabello en de Amerikaanse rapper Young Thug is zeker een monsterhit. Op YouTube werd de clip ruim 600 miljoen keer bekeken. Maar dat heeft weinig met MTV te maken.

Sterker nog, je kunt je afvragen hoeveel het met de video te maken heeft. YouTube heeft ook een versie van Havana met alleen dus zonder bewegend beeld. Die versie, slechts twee maanden ouder, is bijna twee keer zo vaak bekeken.

YouTube
Camila Cabello - Havana ft. Young Thug

Waar kun je nog terecht?

Mis je het oude MTV (of de oude Nederlandse muziekzenders als TMF en The Box)? Dan zijn er alternatieven. In Nederland hebben we sinds 2008 Deze muziektelevisiezender is een beetje als het oude MTV, met de hele dag videoclips, maar dan interactief. Je kunt de zender personaliseren door video’s te liken of over te slaan.

Vevo is een andere optie. Hetzelfde jaar dat MTV overstapte naar reality-tv, 2009, lanceerden platenlabels Universal, Sony en EMI dit nieuwe platform voor muziekvideo’s. Op Vevo’s vind je de nieuwste en succesvolste clips van het moment.

dat ze afhankelijk zijn van YouTube, werkt de constructie prima. Vevo heeft zowel een als landelijke kanalen. Je kunt dus ook zien wat er nu leeft in

Voor makers zullen Xite en Vevo nooit zo belangrijk worden als MTV voor Michael Jackson. Het feit blijft dat je je clips tegenwoordig zonder dit type media kunt verspreiden. Maar voor fans zijn deze zenders, die nog echt om de muziekvideo’s draaien, een uitkomst.