Publieke wifinetwerken zijn onveilig. Hackers kunnen, als zij willen, relatief simpel toegang krijgen tot de laptops en smartphones die ermee verbonden zijn. Ethisch hacker Wouter Slotboom laten zien wat ‘toegang’ zoal kan betekenen: van het meekijken met het surfgedrag tot het achterhalen van wachtwoorden van banken. Goed, maar we willen wel blijven internetten op het terras of in de kroeg. Ik legde een aantal experts de vraag voor: welke maatregel kun je als gebruiker van openbare netwerken nemen?

1. Maak geen gebruik van een openbaar wifinetwerk

Eigenlijk is het heel simpel: als je echt zeker van je zaak wilt zijn, maak je geen verbinding met een openbaar netwerk. Twee weken geleden zei de baas van Interpol, Troels Oerting, nog tegen de ‘Alles wat je verstuurt via wifi loopt potentieel gevaar.’ Ook het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum raadt af om gebruik te maken van een publiek wifinetwerk. Dit betekent dat als je onderweg toch het internet op wilt, je het beste gebruik kan maken van Dat kost relatief veel geld, maar is het waard.

Factsheet veilig gebruik van smartphones en tablets In dit rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum worden onder andere de risico’s van openbare wifi besproken. Download het rapport hier

2. Virtual private network (VPN)

Als je dan toch besluit om in te loggen op openbare wifinetwerken, dan is er eigenlijk maar één maatregel die jouw internetverkeer kan beschermen: een VPN, een virtual private network. Dit stelt de gebruiker in staat om op het wifinetwerk een versleutelde tunnel op te zetten naar een server die je wel vertrouwt. Je verkeer wordt dan eerst versleuteld naar die server gestuurd (van de VPN-provider of thuis) om vanaf daar het internet op te gaan.

Er zijn heel veel verschillende VPN-aanbieders. Sommige zijn betaald, zoals bijvoorbeeld Vpntunnel.se, Ipredator.se en Privateinternetaccess.com. Andere zijn gratis, zoals bijvoorbeeld (deels) Proxpn.com en Openvpn.net.

Veel smartphones hebben tegenwoordig ingebouwde VPN-software die je, na enkele handelingen, kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Dé tip van experts: neem de tijd om je in VPN te en te bepalen welke dienst het beste bij jou, jouw apparaten en je internetgedrag past.

3. Zet wifi uit

Zorg altijd dat je smartphone, tablet of laptop niet standaard naar wifinetwerken zoekt. Zorg er in ieder geval voor dat je apparaat niet automatisch verbinding maakt met ‘bekende netwerken,’ want die zijn misschien helemaal niet zo bekend als ze zich voordoen. Verwijder, indien mogelijk, de wifinetwerken uit je instellingen en schakel de optie uit dat verbonden netwerken standaard worden onthouden.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Maurits Martijn. Zo houdt hij je op de hoogte van de artikelen die hij publiceert op De Correspondent en gidst hij je langs de mooiste journalistiek op het gebied van privacy, surveillance en geheime diensten. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Maurits Martijn Wat kan er eigenlijk misgaan in een openbaar wifinetwerk? Op pad met een ethisch hacker Vanaf vandaag log ik nooit meer in op een openbaar wifinetwerk. Met een hacker en speciale apparatuur brak ik in op de wifi van een paar cafés en populaire koffiezaken. Het bleek kinderlijk eenvoudig berichten, wachtwoorden, bestellingen, geslacht, seksuele voorkeur, herkomst en identiteit te achterhalen. Gelukkig hadden we geen kwade bedoelingen. Lees hier de reportage Enkele tips om jezelf digitaal te wapenen Digitale zelfbescherming is geen quick fix. Er bestaat geen knopje om op te drukken waarmee je in een keer beschermd bent tegen cybercriminelen of de NSA. De technologieën die wij allemaal gebruiken zijn kwetsbaar. Er zijn geduld en verdieping voor nodig om te weten welke maatregelen je kunt treffen en welke bij jou passen. In dit artikel worden een aantal stappen beschreven die je kunt nemen (en achtergrondinformatie om je te verdiepen)