‘Tijden van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord.’

Dat schrijft de organisatie van de Maand van de Geschiedenis. Oktober belooft een spannende maand te worden!

Oktober staat in het teken van opstand

En dat mag ook wel bij het thema opstand. Een thema dat naadloos aansluit bij het project dat radiozender FunX, archief The Black Archives en De Correspondent dit jaar organiseren: Verzwegen geschiedenis.

Op basis van onderwerpen aangedragen door Correspondent-leden en FunX-luisteraars, schrijft Karin Amatmoekrim verhalen die in elk schoolboek thuishoren.

Vaak gaan die verhalen over verzet. In de onbekende kolonie de Barrebiesjes, binnen de intellectuele cultuur van Haïti en gedurende het hele leven van de tot slaafgemaakte Sojourner Truth, die in opstand kwam tegen de Nederlandse overheersers.

Kom naar onze avond over verzet!

Karins verhalen zijn online te lezen en leiden tot interessante gesprekken. Op vrijdag 5 oktober 2018 organiseren The Black Archives en De Correspondent daarom een bijeenkomst in het kader van het thema Verzwegen geschiedenis.

Op deze avond zullen verschillende sprekers op basis van de serie artikelen Verzwegen geschiedenis en van vondsten uit The Black Archives verhalen vertellen over zwart verzet.

Karin Amatmoekrim, die als auteur is verbonden aan de serie Verzwegen geschiedenis, zal enkele verhalen uit de deze serie delen. Zoals die in 1763 in Guyana een van de grootste slavenopstanden leidde.

Jennifer Tosch, oprichter van zal het hebben over Truth was tot slaaf gemaakt in de VS, sprak Nederlands en maakte zich aan het einde van de negentiende eeuw al hard voor de rechten van vrouwen.

Schrijfster Hélène Christelle Munganyende zal spreken over haar onderzoek naar de neokoloniale greep van het Nederlandse bedrijf Vlisco op de textielindustrie in Afrika. Tevens zal ze haar licht laten schijnen over de bewegingen die zich vanuit het Afrikaanse continent en de diaspora op creatieve manieren tegen de dominantie van het bedrijf verzetten.

The Black Archives zal een presentatie geven over Na een expositie over het echtpaar is vervolgonderzoek gedaan in Suriname, Jamaica, Trinidad en Curaçao. Zo ontdekten ze in geheime archieven van de politie hoe Otto probeerde arbeiders te mobiliseren en hoe dat uiteindelijk tot zijn arrestatie leidde.

Alles wat je moet weten

  • Datum: vrijdag 5 oktober, 18 tot 22 uur
  • Locatie: The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, Amsterdam
  • Kaarten: 7,50 euro

Kom je ook? De Verzwegen Geschiedenis van Zwart Verzet op vrijdag 5 oktober bij The Black Archives. Kaarten kosten 7,50 euro (plus 1,50 euro servicekosten). Bestel ze hier

Dit verhaal is onderdeel van het project waarin we onderbelichte geschiedenissen delen die in elk schoolboek thuishoren. Partner biedt bronnen en achtergrondinformatie, organiseert evenementen en lesmateriaal. Radiozender maakt video’s en radio over dit thema. Dit jaar verschijnen meer verhalen in deze reeks, die