Beste,

Heeft u alles rond de Troonrede en de Miljoenennota gemist? Dan heeft u niet veel gemist. Het meeste wist u al of kon u weten.

De koning las op Prinsjesdag een voor die mooi begon en eindigde en daar tussenin klonk als het prikbord van de ministeries.

Voor wie de hoofdpunten nog even op een rijtje wil zien, hier de hoofdlijnen uit de een analyse van de economische en wat het ervan vonden.

Moderne kabinetten doen veel aan verwachtingsmanagement. Met een uiterst krappe meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer wil men bedrijfsongevallen voorkomen. Verrassingen deden zich dan ook niet voor.

Het debat (1)

Woensdag na Prinsjesdag begon de Tweede Kamer aan de Dat is het debat over de plannen van de regering voor volgend jaar.

Het meest opvallende onderwerp in de eerste ronde was een dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff diezelfde ochtend in het AD had gedaan: bestraf criminaliteit in achterstandswijken dubbel.

Vooral de liepen hard storm tegen deze suggestie die niet in de plannen van het kabinet voorkomt. Het leek een opzetje om enerzijds het VVD-profiel wat aan de PVV-zijde af te dekken, en anderzijds de aandacht af te leiden van de met weinig lijn of gezamenlijke overtuiging gebrachte regeringsplannen.

Bijkomend voordeel was dat de coalitiepartners konden laten zien dat zij geen slaven van de VVD of het kabinet zijn. Alexander Pechtold en Sybrand Buma lieten weinig heel van Dijkhoffs proefballon.

Premier Rutte maakte korte metten met het ideetje. De regering gaat het niet uitvoeren, zei hij. Ballonnetje leeg.

In een vroeg ik me af hoe het debat zou profiteren van een bevrijde oppositie. Het kabinet houdt zich aan zijn krappe meerderheid vast en luistert niet. Wat let de oppositiepartijen van die verlamming gebruik te maken en weer eens echt te schetsen waar zij voor staan?

Of dat gelukt is kunt nalezen.

Het debat (2)

Donderdag viel het debat stil. De premier moest naar Salzburg voor een informele top van Europese regeringsleiders. Daarover straks meer.

Vrijdag, bij de hervatting van de beet de minister-president maar direct door de zure appel heen en sneed de afschaffing van de dividendbelasting aan.

Rutte stelde dat de concurrentie met post-Brexit Londen het nodig maakt een fiscaal gelijk speelveld te creëren. De dreiging van buitenlandse overname van grote bedrijven als Unilever en AkzoNobel had de urgentie daarvan onderstreept.

Hij erkende dat hij niet kan bewijzen dat deze maatregel banen voor Nederlanders zal sparen of opleveren, maar hij mikt daar wel op. Bij veel belastingmaatregelen is het effect ervan niet vast te stellen, heeft de geconstateerd.

De oppositie stond eensgezind tegenover Rutte. De meeste oppositiepartijen steunen een dat Jesse Klaver (GroenLinks) wil indienen om die na afschaffing van de dividendbelasting weer in te voeren. Hij hoopt na de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar dat het kabinet geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer (die opnieuw wordt gekozen door de nieuwe Staten). Alle oppositiepartijen wilden onderzoek naar alternatieven. Kabinet + coalitie wezen een motie van die strekking af.

Brexit blues

Opvallend was dat premier Rutte zich vrijdag in het Kamerdebat ongebruikelijk kritisch uitliet over de door de Britse regering ‘opgepookte’ verwachtingen van de informele Europese top van donderdag in Oostenrijk.

Premier May kreeg geen hand op elkaar voor haar compromisvoorstel, terwijl haar radicale partijgenoten daar ook niets in zien. Zij stelde vast in een te zitten en vraagt meer respect.

Rutte merkte op dat het tijd wordt rustig te blijven en echt te gaan onderhandelen. Hij weet dat grote Europese beslissingen om vijf over twaalf plegen te worden genomen.

Voor Nederland staat er meer op het spel dan voor veel Europese bondgenoten die economisch minder sterk op Groot-Brittannië zijn gericht. legt uit welke kwetsbare belangen Nederland heeft in de oplaaiende internationale handelsoorlog.

Vice-president Donner hield in zijn laatste Prinsjesdag- een overtuigd pleidooi voor Europese samenwerking. Zijn CDA heeft daar de laatste jaren wel eens anders over gesproken.

En ten slotte...

... schreef ik een in het boek dat komende week uitkomt ter gelegenheid van vijf jaar De Correspondent.

Als je van dichtbij kijkt en luistert naar Algemene Beschouwingen als die van deze week, dan kan je denken: er wordt toch flink gedebatteerd. Het ging over klimaat en onderwijs en de publieke sector. Het kabinet gaf geen krimp, voelde zich niet geroepen concessies te doen. Maar er was debat.

Als je van iets verder door de oogharen kijkt, is er reden genoeg je af te vragen waar de overtuigingen in het dominante regeerakkoord vandaan komen, en wie ze werkelijk toetst. Daar gaat dat stuk over.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!