Beste,

Het was karaktermoord, Oh Oh Cherso ontspoord, alles waar Amerika het over oneens is in één hoorzitting samengebald.

De Verenigde Staten bevinden zich in een nationale guerrillaoorlog over de benoeming van een opperrechter. Als president Trump nog een lid van het constitutionele hof van de VS mag benoemen dan hebben de conservatieve Repubikeinen er mogelijk voor jaren een safe meerderheid en daarmee extra greep op de wetgeving, naast hun huidige meerderheden in Senaat en Huis van Afgevaardigden.

Nadat de conservatieve rechter Antonin Scalia begin 2016 onverwacht was overleden, de Republikeinen meer dan een jaar de kandidaat-opvolger die president Obama had voorgedragen. Nu willen zij de opvolging van de afgetreden Anthony Kennedy binnen een paar weken regelen.

Daarom zijn Republikeinen en Democraten zo intens erop gebrand deze benoeming door te drukken, respectievelijk te blokkeren. Daarom noemt Rechts de getuigenissen van vrouwen die zeggen onvrijwillig te zijn betast door kandidaat Brett Kavanaugh als jongeman een Democratisch/communistisch complot.

Senaat als reality studio

Na weken touwtrekken was zij daar donderdag. Een vrouw (Christine Blasey Ford) die na lang aarzelen de kandidaat voor een levenslange benoeming in het hoogste gerechtshof van het land ervan haar als middelbare scholiere bijna te hebben verkracht.

Hij (rechter Brett Kavanaugh) ontkent met overslaande stem, tranen, gesnuif en soms woede. Hij de Democraten van een lastercampagne die zijn reputatie voorgoed schaadt. In niets toont hij de evenwichtige beschouwelijkheid die bij het Supreme Court hoort.

De Republikeinen in de justitiecommissie (allen mannen) hebben een vrouwelijke aanklager gevraagd namens hen de ondervraging van de getuigen te doen. Zij stelt het geheugen van Ford op de proef. Zonder haar aan het wankelen te brengen.

Deze getuige heeft een leugendetectortest ondergaan. Kavanaugh weigert die, zoals hij ook een onderzoek naar de gebeurtenissen van destijds door de FBI van de hand wijst. Hij wordt amper ondervraagd door de aanklager.

De Republikeinen wilden zo snel mogelijk tot stemming overgaan. Zij hebben 51 van de 100 zetels in de Senaat. Op verzoek van één soms gematigde Republikein, Jeff Flake (Arizona) heeft president Trump vrijdag besloten een tot zes dagen beperkt FBI-onderzoek naar de toedracht in te stellen.

De stemming wordt mogelijk eind volgende week gehouden. Voorlopig blijft het spannend of de meer onafhankelijke Republikeinen Lisa Murkowski en Susan Collins zich door Kavanaugh hebben laten overtuigen.

America alone in NY

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, deze week in New York, werd flink gelachen. Dat komt zelden voor.

Aanleiding waren de die president Trump sprak tot de vergadering van volkeren. Zijn regering had meer bereikt dan vrijwel enige andere in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Wie niet lachte was Ivo Daalder, voormalig oud-ambassadeur van de VS bij de Navo en o.m. veiligheidsadviseur van Democratische presidentskandidaten. Hij schreef: stond alleen in New York, door toedoen van een president die de VS in de wereld verzwakt heeft’.

Intussen in Nederland

Spektakel is niet per se een bewijs van de gezondheid van een democratie. Relatieve rust evenmin. Maar volgens NRC-columnist Tom-Jan Meeus kon het wel eens gedaan zijn met de gemoedelijkheid in Den Haag.

Met verkiezingen in maart voor de Provinciale Staten (die de Eerste Kamer eind mei kiezen) op komst hijsen ook de coalitiepartijen de eigen vlag het hoogst. De premier kan de steeds moeilijker in zijn kruiwagen houden.

Er is overigens genoeg te doen. Het wordt tijd dat er klimaatbeleid komt. Dat is uitbesteed aan klimaattafels met Jan en Alleman erbij. Het voor de Leefomgeving rapporteert nu dat daar tot dusver geen narekenbare resultaten uit zijn gekomen.

Het woord is langezamerhand aan het kabinet, maar CDA en VVD houden hun voeten dichtbij de rem. D66, dat afkalft in de peilingen, kan juist een klimaatsuccesje goed gebruiken. Volgende week houdt de partij van Pechtold een congres.

Minister Wiebes (Economische Zaken) kreeg van de Algemene te horen dat hij al te rooskleurig heeft geroepen dat windenergie op zee voortaan zonder subisidie kan. Voor de tot 2023 geplande windparken op zee is nog 4 miljard publiek geld nodig om ze aan te sluiten. EZ daarop een beetje kinderachtig dat het bouwen op zee zonder subsidie kan.

In de Senaat

Over de Eerste Kamer zullen we meer en meer horen de komende maanden. Bij de aanstaande verkiezingen staat de krappe meerderheid van de coalitie op het spel.

Deze week werd de schijnwerper weer eens gelegd op het oud-jongens-en-meisjes-krentenbrood karakter van de Senaat. Online platform inventariseerde de bijbanen van senatoren.

Bij een dergelijke inventarisatie loert het misverstand om de hoek dat iedere activiteit buiten de Eerste Kamer een dubieuze nevenactiviteit is. Maar de leden worden maar één, hoogstens twee dagen per week in de Senaat verwacht.

Het is dus normaal en verstandig daarnaast ander betaald werk te hebben. De vraag is alleen of dat bekend is en of de belangen van dat werk niet conflicteren met waar Kamerleden namens hun fractie over spreken en stemmen. De kwestie werd voorlopig afgeblust met een inventariserend onderzoekje.

Intussen werd bekend dat de CDA-fractie in de nieuwe samenstelling zal worden geleid door Ben die van D66 door Annelien Zij zijn opvolgers van Elco Brinkman, respectievelijk Thom de Graaf (de nieuwe vicepresident van de Raad van State).

En ten slotte...

- kreeg minister Dekker voor rechtsbescherming weinig handen op elkaar voor zijn de rechtshulp drastisch te versoberen.

- debatteert de Tweede Kamer dinsdag over de materiële steun aan dubieuze oppositiegroepen.

- beginnen woensdag de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

- en leverde de Politieke Barometer van winst voor de PVV op (nu 20 zetels), vlakte de SP af naar 12 zetels, bleef de VVD met 31 de grootste partij. En komen de coalitiepartijen met z’n vieren niet verder dan 66 virtuele zetels (in de Kamer nu 76).

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!