Beste,

Het Klimaat. Daar is iets mee. De klimaatdoelen van Parijs worden niet gehaald. De aarde warmt meer op dan 1,5 graad. Het van de VN rekende het nog eens na.

De Staat der Nederlanden kreeg ook in hoger beroep te horen dat burgers van die staat meer mogen verwachten om het klimaat te redden. Actiegroep ging opnieuw met succes naar de rechter.

Jelmer Mommers, onvermoeibaar klimaat-collega bij De Correspondent noemde het van het gerechtshof in Den Haag van ‘wereldbetekenis’. En hij stond voor de tweede keer hoog in van Trouw.

Er blijft ook of de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten. En of een eventueel cassatieberoep bij de Hoge Raad standhoudt.

Ook De Nederlandsche Bank waarschuwde: uitstellen kost geld.

Intussen smeedden de Europese milieuministers een over de toegestane CO2-uitstoot van auto’s waar de urgentie van Urgenda niet echt uit sprak. Autoland Duitsland stond op de rem.

Rutte en de AEX-bedrijven

Het was een lang geleden gemaakte afspraak. En er was niet over (dividend)belasting gepraat. Dat zei premier Rutte gister over zijn op het Catshuis van een zwart busje vol president-commissarissen van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven.

Shell en die jaren lobbyden voor afschaffing van de dividendbelasting, waren er niet bij. Vorige vrijdag zei Rutte dat het kabinet die afschaffing nog eens heroverweegt – nadat Unilever het plan had ingetrokken om het dubbele hoofdkantoor in Rotterdam samen te voegen.

Officieel ging het over het vestigingsklimaat (voor bedrijven) in Nederland. De premier liet weten dat het kabinet nog even studeert op een pakket om dat beter te maken – de kans dat de 1,9 miljard per jaar die niet aan de d-maatregel wordt uitgegeven naar het echte klimaat of de publieke sectorbanen gaat lijkt nul.

Deze week promoveerde Wimar Hij stelde vast dat bij kabinetsformaties het bedrijfsleven stelselmatig meer binnenhaalt dan de burger, ondanks andere beloftes in verkiezingsprogramma’s.

Publieke diensten

Kamer en kabinet voeren vaak beleid dat uitvoerende publieke diensten meer en soms tegenstrijdige taken bezorgt, terwijl overigens bij herhaling wordt bezuinigd.

Dat overkwam de Belastingsdienst (die naast innen van belastinggeld diverse uitkeringen moest gaan administreren). En het gebeurde met het UWV, dat werkloosheid moet begeleiden (uitkeringen, nieuw werk vinden).

De laatste dienst kwam opnieuw ongunstig in het nieuws toen Nieuwsuur opnieuw berichtte dat de dienst WW betaalt aan mensen die daar geen recht op hebben, in dit geval omdat zij zelf ontslag hebben genomen.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een onderzoek naar hoe dat kon gebeuren. Uit journalistieke bleek dat men het bij de UWV-leiding al jaren wist. Het had geen prioriteit. De vorige hoogste man bij UWV is de huidige minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport).

Intussen werd ook duidelijk dat zowel de als de al jaren de privacy van de hoogst persoonlijke gegevens die zij verzamelen over burgers niet kunnen garanderen.

Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen (mei 2019) tekenen zich af. Bij de VVD gaf de nieuwe Europese lijsttrekker Malik Azmani een euro-enthousiast interview. Hij nam afstand van eerdere vormen van klimaat- en andere scepsis.

Frans Timmermans kondigde aan Europees lijsttrekker van de PvdA te willen worden, en graag namens alle Europese sociaaldemocraten de te zijn. Met als einddoel Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Premier Rutte ontkende een bericht op de Europese site van dat hij een deal zou hebben gesloten met de Franse president Macron. Europese liberalen zouden samen optrekken met Macrons beweging En Marche. Er werd wel gepraat, aldus Rutte.

De premier kwam vrijdag wat verlaat op zijn wekelijkse persconferentie omdat hij net met de Britse premier May aan de telefoon had gezeten.

Volgende week is er weer een Europese top, onder meer over brexit. Rutte gaat er met ‘voorzichtig optimisme’ naar toe. Dat gaat dus nog wel even duren.

D66: geruisloze reset

Nadat Alexander Pechtold op het congres van D66 vorige zaterdag toch nog onverwacht zijn aankondigde, koos de fractie maandag de 31-jarige Rob Jetten als nieuwe voorzitter.

Hij lijkt een veilige en tegelijk jong en kwiek ogende keus. Hij is inmiddels al beroemd om zijn door strak getrokken antwoorden.

Of Jetten de partij, die uit de dood oprees onder Pechtold, maar na regeringsdeelname lijdt in de peilingen een nieuwe dynamiek kan geven, moet blijken.

Na de aanstaande provinciale en Europese verkiezingen van voorjaar 2019 moet blijken wie de nieuwe partijleider wordt. Aan Jetten nu de kans dat te worden.

die ook voor die plek is genoemd, liet woensdag in Zwolle de kans voorbijgaan iets wervends, origineels of fundamenteels te zeggen. Haar Thorbeckelezing haalde het niet bij de recente Abel Herzberglezing van

Spionnen en hun bazen

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de vangst door de Militaire Inlichten- en Veiligheidsdienst (MIVD) van vier Russische spionnen in Den Haag.

Het verhaal van minister Ank Bijleveld (Defensie) was toen: dit is een signaal aan de Russen dat ze hiermee moeten ophouden.

Daarop volgden over het doel van de ongebruikelijke openheid. Behalve Poetin voor zetten.

De noodzaak van nauwe samenwerking met de Britten op veiligheidsgebied onderstrepen? Brexit kan daar een kink in de kabel geven.

Amerikaans eigenbelang

President Trump toonde zich deze week een opgewekte campagnevoerder. Na zijn overwinning bij het benoemd krijgen van een hem gunstig gezinde opperrechter, geven de peilingen de Republikeinen een grotere kans de meerderheid in de Senaat te behouden.

Op buitenlands gebied houdt hij zich aan zijn eigen America First scenario. Terwijl Turkije en de rest van de wereld met afgrijzen kennisnemen van de waarschijnlijke op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul, verklaarde dat de verhoudingen met Saoedie-Arabië ‘uitstekend’ zijn: zij kopen voor 110 miljard Amerikaanse spullen (meest wapentuig).

In het Congres tekent zich een van beide partijen af die daar heel anders over denkt.

Premier Rutte wilde nog niet zeggen of minister van Financiën Wopke Hoekstra, die binnenkort een bijeenkomst in Riyad op zijn programma heeft staan, wel naar Saoedie-Arabië zal gaan.

En ten slotte...

... had de Kamer het jaarlijkse, bijna rituele debat over de van het Koninklijk Huis. Kan de koning niet vaker met de trein? Moeten er geen zonnepanelen op het paleis komen? Eén keer raden wat de premier toezegde.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!