Vimeo

Maedeh Hojabri is zeventien. Ze is hip, vrolijk, houdt van dansen. Dat gaat in Iran niet zo makkelijk op straat. Dus danst ze thuis, in haar kamer. Ze neemt haar dansjes op en plaatst ze op Instagram. Daar heeft ze een explosief groeiende schare volgers en bewonderaars. Haar laatste video’s, geplaatst in de zomer van dit jaar, zijn al honderdduizenden keren bekeken.

Dan grijpt de Iraanse politie in. Maedeh wordt gearresteerd. Op het politiebureau wordt ze ondervraagd en dermate geïntimideerd dat ze schuld bekent. Dansen is immers verboden. Het is al helemaal verboden om te dansen zonder hoofddoek, en om dat te delen op sociale media. Dat is allemaal ondermijnend gedrag, in strijd met de openbare orde van de Islamitische Republiek Iran.

Begin juli wordt het verhaal van Maedeh bekend in de internationale media. Dat heeft twee oorzaken: de Iraanse staatstelevisie zendt de schuldbekentenis van Maedeh uit en er ontstaat een groep op sociale media: #dancingisnotacrime.

Dansen zonder hoofddoek

Dan gebeurt het ongelooflijke: jonge vrouwen posten dansvideo’s. Ze dansen eerst thuis, zonder hoofddoek. Dat breidt zich uit naar de straat, eerst nog in het donker, naar pleinen, in de metro, het klaslokaal. Oudere vrouwen doen mee, zonder hoofddoek. Er verschijnen video’s waarin mannen en vrouwen samen dansen, op straat – ook dat is ten strengste verboden.

De Iraanse activiste Masih Alinejad, die in de Verenigde Staten woont, verzamelt alles en post de video’s. Regisseur kreeg toegang tot het materiaal, sprak met de initiatiefneemster van #dancingisnotacrime en reconstrueerde drie hete maanden in Teheran.

Dansen als revolte!

Dit is het derde portret uit onze serie over underground en revolte. Het eerste en tweede portret uit deze serie – over de undergroundscene van Israëlische Palestijnen in Haifa en het muzikale verzet tegen geweld en rechts-populisme van een Braziliaanse zangeres – vind je hieronder.

Voor deze Palestijnen is feesten een daad van verzet Vanuit een cafeetje in Haifa, Israël groeit een underground scene van jonge, hippe Palestijnen. Ze ontmoeten elkaar bij concerten en illegale raves. Zowel Israeliërs als oude Palestijnse leiders laten ze zo zien dat ze vrij willen zijn. Kijk de korte film hier terug Het verzet tegen geweld en rechts-populisme hoor je in de hiphop van deze Braziliaanse zangeres Hiphopzangeres Carolina Rebouças leeft in de sloppen van een van de gewelddadigste steden van Brazilië, Fortaleza. Tegen de achtergrond van de Braziliaanse verkiezingen die morgen gehouden worden, zingt ze over het bestaan van de meest kwetsbaren. Een documentaire. Lees het verhaal van Jos hier terug