Beste,

Hij moest nog één keer alle kritiek aanhoren. Maar kreeg wel zijn op een na favoriete oplossing erdoor: de 1,9 miljard euro van de niet-afgeschafte dividendbelasting gaat in z’n geheel naar het

Premier Rutte deed niet veel moeite meer om de oppositie ervan te overtuigen dat afschaffen van de dividendbelasting heel goed voor het vestigingsklimaat was geweest.

Hij kon ook niet echt uitleggen waarom het eerst een algemene maatregel was, maar tegelijkertijd een die niet meer hoefde toen één groot bedrijf (Unilever) besloot zijn enige hoofdkantoor niet in Rotterdam te vestigen.

Voor de was het een bittere pil dat niets van de bespaarde 1,9 miljard per jaar naar onderwijs, politie, handen aan het bed of klimaatmaatregelen ging. Zelfs oud-coalitiegenoot Lodewijk steunde met zijn PvdA-fractie-van-negen een motie van wantrouwen.

De smalle coalitie heeft de kans laten lopen om te bouwen naar de oppositie. Dat zou geen luxe zijn geweest, gezien de kans dat de coalitie na de Statenverkiezingen van volgend voorjaar in de Eerste Kamer geen meerderheid meer heeft.

Activistisch kabinet

Bij de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad kreeg vicepremier De Jonge (Rutte was nog in Brussel) veel vragen over het uitblijven van daden van dit kabinet. De CDA-voorman in het kabinet wees op de lange adem van veel projecten.

Daags tevoren was datzelfde kabinet met een activistisch gezicht in het nieuws gekomen. en daarna lekten uit de ‘tafels’ (roken, alcohol en zoet/obesitas) die proberen een preventieakkoord op te stellen.

Het laat zich raden dat de tabaksindustrie via de krant van wakker Nederland probeert te genereren tegen een poging van het kabinet, in dit geval geleid door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), om Nederlanders tot een gezonde leefstijl te brengen.

Aan de ‘rooktafel’ mag de tabaksindustrie niet meepraten op grond van internationale afspraken. Daar kan dus worden voorgesteld wat bewezen effectief is: de prijs van een pakje sigaretten sterk verhogen – 10 euro wordt genoemd.

Aan die tabakstafel zit wel de winkelindustrie, die veel verdient aan sigaretten. Aan de tafels drank en snoep zitten ook de fabrikanten van die genotsproducten. Zij staan samen met het winkelbedrijf op de rem als het gaat om prijsverhogingen en beperking van beschikbaarheid.

Ik bereid een stuk voor over deze poging tot beleidsvorming in conclaaf met een breed veld van betrokkenen. Wie kennis of informatie heeft te delen, wees welkom. U hebt mijn emailadres.

Brexit: adem in, adem uit

Premier Rutte kon direct na zijn dividenduitje in het parlement door naar Brussel. Daar kwamen de EU-regeringsleiders bij elkaar voor een top die eerder dit jaar gold als dé Brexit-bijeenkomst.

Maar Londen had al laten weten nog niet klaar te zijn voor een compromis. De Britten menen genoeg concessies te hebben gedaan. En vragen soepelheid van het vasteland.

De verenigde overige 27 EU-landen kunnen niet akkoord gaan met de verlangde open grens tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de Ierse Republiek (EU-lidstaat). Samenhangend hiermee: de vraag blijft cruciaal of het VK kan blijven profiteren van het vrij handelsverkeer binnen de EU zonder zich aan de bijbehorende regels te hoeven houden.

In Londen voert de Britse premier een slopend met de hardliners in haar eigen partij én de Unionistische Noord-Ieren die haar aan een meerderheid in het Lagerhuis helpen. Die laatsten weigeren via een grens in de Ierse Zee van Groot-Brittannië te worden gescheiden.

De onderhandelingen gaan door tot in november, mogelijk late decemberuurtjes. Mocht er een overeenkomst uit komen dan moeten alle parlementen daar nog mee instemmen vóór de exitdatum van 29 maart 2019. moet haar harde Brexit-partijgenoten zien te overtuigen. Die willen niets minder dan een totale breuk en geld toe.

Zelftoezicht in de Bouw

Er zijn nog steeds mensen die erin geloven: het toezicht op veiligheid namens de rest van de mensheid door een bedrijfstak zelf laten uitoefenen.

In de bouw heeft dat eens hip geachte systeem al heel wat instortende gebouwen opgeleverd. Het stadion van FC Twente, een onveilig cellencomplex op Schiphol, een winkelcentrum in Bos en Lommer (Amsterdam).

En de parkeergarage annex winkels en horeca op het vliegveld Eindhoven. Over die laatste bijna-ramp bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze week uit.

De bouw leert niet van eerdere ongelukken, zegt de raad. Winst of beperken van verliezen is leidend. Het toezicht in de bouw is uitgehold, constateerden al eerder.

New Public Management heeft in deze sector geleid tot een Amerikaans type laissez-faire. Hoeveel gebouwen moeten nog instorten voordat de politiek erkent dat de zuinige en efficiënte theorie van zelfregulering n de praktijk geen stand houdt?

Saoedie-Arabië

Minister Hoekstra (Financiën) gaat toch maar niet naar Riyad voor een Saoedisch zakenfeestje. Europese collega’s van Financiën gaan evenmin. De moord op een kritische journalist is even een brug te ver voor de internationale gemeenschap.

Na lang aarzelen gaat de Amerikaanse minister van Financiën ook niet naar deze ‘Davos of the desert’-conferentie. Hij is wel van plan later met de Saoedi’s te komen over de financiering van terrorisme.

Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kijkt het met haar voorgenomen handelsmissie naar het land in december nog even aan. Maar de verbreken of op pauze zetten, dat doet Nederland niet.

En ten slotte...

Kreeg Alexander Pechtold hartelijke woorden op zijn van het Binnenhof. Behalve van Joop van Holsteyn.

Zijn opvolger Rob Jetten zoekt nog naar een Voor verslaggever-columnist Toine Heijmans is hij een beetje een Tesla.

Een beetje ongelukkig dat Jetten zo met de half-Nederlandse Britse oud-vicepremier Nick Clegg over de Brexit had gebrainstormd, zonder te weten dat Clegg de wereldwijde communicatiebaas van privacyhandelaar zou worden.


Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!