Beste,

De wederzijdse afhankelijkheid van mensen en landen is soms moeilijk te ontkennen. Als er iets is waar iedereen mee te maken heeft is het wel de opwarming en wat er tegen te doen.

In begint morgen een VN-klimaattop. Te laat, alles lijkt te laat, maar men probeert toch te bedenken wat kan en hoe iedereen bij de les te krijgen.

Zelfs hoofdscepticus Donald Trump wist niet de publicatie te voorkomen van een van zijn milieudiensten dat vergaande effecten, nu al, van klimaatopwarming in de VS inventariseert. De heftige bosbranden in Californië en mislukte oogsten zijn bewijs te over, volgens de studie.

Wanneer de in januari de leiding van het Huis van Afgevaardigden overnemen zullen zij het onderwerp hoger op de agenda zetten dan deze regering lief is.

Waarschijnlijk is de ontkende klimaatcrisis voor de Democraten een sterker wapen dan de steeds zichtbaarder wordende Russische connecties van presidentskandidaat Trump. Tenzij Mueller hem echt betrapt.

Klimaat in hart van politiek

Als de Champs-Elysées vandaag volloopt met demonstranten in gele hesjes wordt duidelijk dat het klimaat intussen is beland in het hart van de politiek. Gister was het al knokken met de gele hesjes in Brussel.

Vakbonden en politieke partijen hebben er in Parijs niets mee te maken. De worden gedragen door Fransen, vaak uit de voorsteden en de provincie. Zij protesteren tegen de verhoging van de dieselaccijns, afgekondigd door president Macron om schonere lucht te bevorderen.

Het snel aanzwellend gaat intussen niet alleen over de vraag wie de vergroening betaalt. Het gaat ook om de scheve verhoudingen tussen de welvarende bedrijfselite en de ontvangers van flexloontjes.

Klimaat & politiek (2)

In Nederland spelen dezelfde vragen ook. Wie betaalt de kosten van verduurzaming van buurten en van het schoner maken van de industrie?

Na maanden praten zijn nu de dagen van de waarheid aangebroken voor de waar het kabinet zoveel hoop op heeft gevestigd.

Voor iedereen die cynisch kijkt naar het gezwoeg aan die klimaattafels, waar allerlei bedrijven, gemeentes, actiegroepen en deskundigen meepraten: het polderoverleg heeft dit land voorlopig gele hesjes bespaard.

Maar wat gebeurt er als de resultaten tegenvallen en het kabinet moet kiezen tussen het opleggen van maatregelen of opgejaagd blijven door Urgenda en anderen die herinneren aan de dreigende ondergang van menselijk leven op aarde?

Anders gezegd: is Nederland in staat op een harmonieuze manier via de weg van overleg maatregelen te nemen? Functioneren en politiek als het moet?

In het geval Schiphol, waar het gaat om lawaai én klimaat, lijkt de omgeving een beetje met de luchthaven en KLM, die zich zonder groei geen raad weten.

was jaren een taboe, maar lijkt toch het onderzoeken waard.

Marrakech geen probleem

Het was de laatste storm in een glas Binnenhofwater. Forum voor Democratie zag de miljoenen immigranten al binnenstromen, hangend aan de tekst van het VN-verdrag van Marrakech.

Vicepremier Hugo de Jonge maakte vrijdag bekend dat een nadere juridische het kabinet heeft geleerd dat het document juridisch niet-bindend is.

Het etiket Marrakech vermeed hij. Het heet Global Compact, een zo vage naam dat niemand het maandag meer weet. Ten overvloede zal het kabinet met andere landen een uitleggende stemverklaring proberen op te stellen, om misverstanden verder uit te sluiten.

G20-stekels

Premier Ruitte sloeg zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag over omdat hij is uitgenodigd op de G20-top in Argentinië, net als koningin Máxima.

Elders was dit niet het nieuws. President Trump aarzelde openlijk of hij collega Poetin wel wilde ontmoeten na diens vinnigheden jegens Oekraïne.

ging erheen in de hoop te laten zien dat het gehoopte ‘global Britain’ buiten de EU veel aanzien geniet en handel oplevert. Zij zou Poetin noch Trump apart spreken.

Voor alle leiders is de vraag hoe ver zij op de groepsfoto van de omstreden Saoedische kroonprins kunnen staan. Premier gaf hem een hand, Poetin een .

Shell en Unilever ...

... waren vroeger de veiligste weduwen- en wezenaandeeltjes. Nu zijn het vooral bedrijven die in Nederland op kritiek kunnen rekenen.

Deze week werd bekend dat Unilevers topman Paul Polman per eind december aftreedt. liet hij al zijn diplomatieke reserves over de publieke opinie in Nederland varen.

Shell worstelde deze week met het dat het bedrijf in Nederland geen vennootschapsbelasting betaalt. Het bedrijf liet weten zich aan alle wetgeving te houden, maar wilde de gegevens niet publiceren.

De Tweede Kamer reageerde vrij fel. Het bedrijf verdiende vorig jaar 1,3 miljard in Nederland. De lastige conclusie lijkt: als dat binnen alle wetten en regels kan, moet de wetgever die wetten aanpassen als het resultaat niet bevalt.

Shell heeft vast goede belastingadviseurs. Maar die gaan niet over de gele hesjes die het bedrijf, en soortgelijke bedrijven, onbedoeld produceren.

En ten slotte ...

– is het goed de aanstaande verkiezingen serieus te nemen.

– gaf de voor Veiligheid het kabinet een tik op de vingers: met haar rapport over Oud en Nieuw-vuurwerk is niets gebeurd.

– de laatste VVD verliest twee zetels maar blijft de grootste met 29 virtuele zetels. PVV schommelt tussen 20 en 22. PvdA blijft op 10. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt op 62 zetels (nu 76).

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!