Hoe kraak je dan zo’n wifinetwerk?

Mijn artikel over het hacken van openbare wifinetwerken van vorige week heeft nogal wat reacties losgemaakt. Voor veel lezers was het een eyeopener en een reden om zich te verdiepen in beveiligingsmaatregelen.

Er was ook kritiek. Een aantal lezers, vooral degenen met bovengemiddelde technologische kennis, vond dat ik te weinig uitleg gaf over de technologie die wij gebruikt hadden om de wifinetwerken te kraken en gevoelige informatie van gebruikers te ontfutselen. Ik had er overigens bewust voor gekozen niet te veel op de technische details in te gaan. Ten eerste omdat ik geen ‘how-to-hack’-gids wilde schrijven en ten tweede omdat ik de leesbaarheid van het stuk geen geweld aan wilde doen.

Maar onderzoeker Jaap-Henk Hoepman bewijst dat dit laatste geen probleem hoeft te zijn. De universitair hoofddocent technische privacybescherming aan de Radboud Universiteit Nijmegen schreef een erg goede en interessante blogpost als reactie op mijn artikel. Het lukt Hoepman om helder uit te leggen wat er precies gebeurt tijdens een hack van een wifinetwerk. Hij weet in begrijpelijke bewoordingen uit te leggen wat wij gedaan hebben toen wij verschillende netwerken kraakten. Een absolute aanrader voor iedereen die hier meer over wil weten.

Dus gebruikers van openbare wifi-netwerken zijn te kraken. Nou en? Jaap-Henk Hoepman legt uit. Hier mijn artikel ‘Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk’ En lees ook dit interview met Hoepman over privacy by design door Dimitri Tokmetzis
Correspondent Data
Maurits Martijn