Je hoeft maar de site van een regionale nieuwszender of krant te bezoeken en je struikelt er over de verkeersongevallen.

Berichten zoals

Een maaltijdbezorger op een scooter is vanavond in botsing gekomen met een auto. Het ongeluk gebeurde rond 21.15 uur op de Heemstedestraat.Volgens een getuige wilde de bezorger de weg oversteken, maar werd de auto over het hoofd gezien. De scooterrijder kwam op het asfalt terecht en raakte gewond. Het slachtoffer zou met spoed naar het ziekenhuis zijn gebracht.De auto heeft flinke deuken aan de klap overgehouden, ook een zijraam is gesneuveld.De politie doet onderzoek naar het ongeluk.

Vanaf vandaag willen we een week lang de berichten verzamelen van lokale en nationale media, en van nieuws- en alarmsites, over ongevallen, botsingen, aanrijdingen en ongelukken op de weg. In de stad, in het dorp en daartussen – op de snelweg, provinciale wegen, spoorwegovergangen. Waar dan ook in Nederland.

Het gaat ons om alle berichten over wegongevallen waarin gemeld wordt dat iemand gewond raakte of doodging.

We, dat zijn planoloog Marco te Brömmelstroet van de Universiteit van Amsterdam en ik, Thalia Verkade, journalist bij De Correspondent.

Eerder publiceerden we al een op individuen en onze maatschappij. Nu willen we in kaart gaan brengen hoe nieuwsmedia ermee omgaan.

Help je mee?

Waarom we dit doen

We willen graag een beeld krijgen: hoeveel verkeersslachtoffers vallen er in deze willekeurige week volgens de media? Wat voor soort foto’s verschijnen daarbij? En wat voor soort berichten?

Waar gaan die berichten over, wie krijgt de aandacht, waarop ligt de nadruk? Welke woorden staan erin? Is er bijvoorbeeld sprake van een aanrijding, een botsing, een ongeval of een ongeluk?

Welke terugkerende formuleringen worden er gebruikt? Denk aan dingen als: iemand over het hoofd zien, de macht over het stuur verliezen en met de schrik vrijkomen.

Wat zegt deze berichtgeving over de betekenis die we als maatschappij geven aan dit dagelijkse leed, dat overal in Nederland voorkomt? En wat vertellen de berichten niet?

We zijn benieuwd of er mensen zijn die willen meedoen berichten te verzamelen, en zo ja, wat voor berichten jullie vinden en hoe jullie het zoeken ernaar ervaren.

In eerste instantie verzamelen we de berichten van de week van 14 januari 2019, 00:00 uur tot 20 januari 2019, 23:59 uur.

Aparte site voor dit project: hetongeluk.nl

De berichten willen we verzamelen op het openbare web, op een plek die toegankelijk is voor iedereen. Omdat berichten over ongevallen zullen blijven komen, hebben we een aparte site ontwikkeld, die blijft bestaan, ook na deze week.

De site is nadrukkelijk nog in aanbouw – de huidige basis is gelegd door programmeur en Correspondentlid Jan Derk Stegeman. De naam:

Voor nu is dit nog niet veel meer dan een database: een plek om Nederlandse ongevallenberichtgeving systematisch bijeen te brengen. Behalve berichten toevoegen, kun je er aangeven hoeveel doden en gewonden er zijn gemeld, wat de betrokken vervoermiddelen waren en of er kinderen onder de slachtoffers waren.

De kenmerken die je kunt selecteren en de site zelf kunnen de komende tijd verder worden uitgebouwd. Maar daarvoor willen we eerst praten over wat wij en jullie daarbij belangrijk vinden.

Zo kun je ons helpen

Als je mee wilt doen, kan dat op twee manieren.

Je kunt meepraten en bijdragen toevoegen op de bijdragesectie onder deze oproep. Daarbij dit verzoek:

  • Lees je eigen favoriete media (juist ook lokaal) en deel in een bijdrage de ongevallenberichten die je vindt, met een link naar het bericht. Als je iets opviel in het bericht dat je wilt benoemen, schrijf er dan bij wát je precies opviel.
  • Heb je een ongeval gezien en er later nieuws bij gezocht, deel die ervaring dan ook: wat heb je gezien, en wat las je?
  • Vind je op een andere manier ongevallenberichten dan via je favoriete lokale of nationale media, laat dan ook weten in de bijdragen hieronder waar je precies kijkt en waarom je daar kijkt.
  • Deel je gedachten over waar we op zouden moeten letten bij de taalanalyse van de berichten.
  • Voor bezoekers van de website hetongeluk.nl: vertel ons wat je hier graag zou zien.

Wij zullen ervoor zorgen dat alle genoemde links op hetongeluk.nl worden toegevoegd. Jullie gedeelde ervaringen en onderlinge gesprekken zien we als belangrijke stappen voor dit project.

Voor wie het interessant vindt zelf aan de database op hetongeluk.nl bij te dragen (of je lid bent van De Correspondent of niet):

  • Maak een account aan op hetongeluk.nl (we vragen alleen je naam en e-mailadres). Daarna kun je berichten toevoegen door op het plusje rechtsboven in het scherm te drukken. Op vind je meer informatie. Na moderatie door ons zullen de berichten die je daar toevoegt zichtbaar worden, met je gebruikersnaam erbij. De site is work in progress: feedback is welkom en kun je mailen naar info@hetongeluk.nl.
  • Stuur de berichten die je vond liever niet per mail, tenzij je een specifieke reden hebt om dat alleen per mail te willen/kunnen doen.
  • Speciaal verzoek aan journalisten, fotografen en redacteuren die zelf ongevallenberichten schrijven of nieuwsgaring ervoor doen: we horen heel graag van je hoe het informatieverzamel- en schrijfproces verloopt. Welke afwegingen maak je? Welke dilemma’s ervaar je? Dit mag onder deze oproep, maar je mag me hiervoor ook mailen: thalia@decorrespondent.nl.
  • Wil je zelf modereren op hetongeluk.nl, of heb je ideeën hoe je kunt bijdragen aan het onderhouden en verder uitbouwen van deze site, dan is dat ook heel welkom. Meld je dan hieronder, in het draadje waar we praten over wat je kunt doen met de site en de gegevens die we verzamelen. Of mail naar info@hetongeluk.nl. De volledige broncode van hetongeluk.nl

Ben je zelf betrokkene of nabestaande, aarzel niet om mij te contacteren en te delen wat je wilt vertellen: thalia@decorrespondent.nl.

Lees ook:

Het is tijd om de straat terug te geven aan fietsers en voetgangers Zonder dat we het doorhadden gaven we vorige eeuw het recht om te spelen op straat weg, ten faveure van de auto. Laten we weer gaan voor een veilige straat, waar de automobilist voorzichtig moet zijn. Daar heeft ieder mens wat aan, in de stad of op het dorpsplein. Lees het verhaal hier Honderden doden, duizenden gewonden, tienduizenden trauma’s: verkeersleed is akelig dichtbij Hoeveel mensen ken jij die in een verkeersongeval het leven lieten of iemand verloren? Misschien schrik je van het aantal. Misschien denk je: gelukkig zijn het er niet zo veel. Maar vrijwel zeker beschouw je hun verhalen als losstaande gebeurtenissen. Dit verhaal is een poging om daarmee te breken. Want het leed is structureel. Lees het verhaal van Thalia hier terug Nul verkeersdoden: op welke manier willen we daar komen? In deze nieuwsbrief een update van ons ongevallenproject, een tip voor een ontroerende korte online docu van Werner Herzog en kritiek op de appcampagne tegen fietsers van telefoonbedrijf Ben. Maar eerst even iets over die speelgoedzendwagen van De Correspondent. Lees het verhaal van Thalia hier terug