Deze week was ik te gast in Davos op het World Economic Forum, waar ieder jaar de mondiale elite bijeenkomt om de toestand in de wereld te bespreken.

Ik moet zeggen: het was een nogal bizarre ervaring. Ik was uitgenodigd om te praten over over het belang van een kortere werkweek en het bestrijden van armoede, maar besloot het vooral over één ding te hebben: belastingen.

Want dat viel me nog het meest op: dat op deze conferentie, waar iedereen de mond vol heeft van gelijkheid en transparantie, bijna niemand het woord ‘belastingen’ in de mond durft te nemen.

Buiten Davos lijkt de tijdgeest wel te veranderen. Het populaire Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez maakte onlangs furore met haar voorstel om terug te gaan naar een toptarief voor de allerrijksten van 70 procent. Naar verluidt is ook bezig met een voorstel voor een nieuwe vermogensbelasting voor de allerrijksten.

Hier bekijk je mijn video:

YouTube
Mijn optreden bij Davos.

Meer lezen?

Basisinkomen vergroot de armoede? Onzin ‘Basisinkomen zorgt voor meer armoede.’ De koppen logen er niet om deze week, toen een Belgische studie verscheen naar het basisinkomen. Maar wie het nieuwe onderzoek bestudeert, ziet dat de conclusie nogal misleidend is. Lees mijn verhaal hier terug Het waarmaken van idealen begint bij de belasting die we betalen Ons belastingstelsel is totaal onlogisch: waar we meer van willen, belasten we zwaar (zoals arbeid), waar we minder van willen, belasten we nauwelijks (zoals vervuiling). En dat terwijl er geen krachtiger middel is om de wereld vorm te geven naar onze idealen dan de belastingen die we heffen. Tijd voor een belastingrevolutie. Lees hier mijn verhaal terug Poverty isn’t a lack of character. It’s a lack of cash I got to speak at the big TED conference in Vancouver about universal basic income and the poor. Here’s my TED Talk, where I lay out why “venture capital for the people” is such a good idea. For all of us. Lees mijn verhaal (in het Engels) terug