Op zoek naar verdieping van het racismedebat

Correspondent-lid Erik Jan Oosten suggereerde bij de column van Ewald Engelen deze week dat ik Rob Wijnberg en Ewald Engelen zou moeten interviewen over hun botsende opvattingen. Nu, zij hebben al hun podium, dus dat lijkt me te weinig toevoegen. Ik volg wel een aanwijzing van Willem Hopmans, die wees op het opiniestuk van historicus Zihni Özdil over dit thema, afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad. Een aanrader.

Verder vind ik het stuk ‘Kleurenziend’ van Saul van Stapele zeer interessant. Een citaat:

"Het wordt van links tot rechts meer en meer de politieke realiteit. Je hebt Nederlanders. En je hebt Marokkanen, Oost-Europeanen, Antillianen, mensen die soms liever iets anders spreken dan Nederlands, moslims, illegalen, vluchtelingen, mensen die in een ander land zijn geboren (of hun ouder, of hun grootouder) en ander zuipend, stelend en stinkend ongedierte: gevaarlijke vreemdelingen die niet zijn opgevoed met een knus en onschuldig slavernijfeest en gezellig schaatsen voor dictators, maar die uit zijn op Uw Geld En Geluk, en waar De Nederlander uit alle macht tegen moet worden beschermd.

Het is essentieel dat na een lange periode van politiek incorrecte verstikking eindelijk weer wat ruimte is gekomen voor het racismedebat in Nederland — met zelfverzekerde vertegenwoordigers als Quinsy Gario, Anouk, Nadia Ezzeroili en Jiggy Djé. Rond dit debat duikt steeds de verzuchting op: ‘Moet het nou wéér hier over gaan?’ Jazeker moet het hier “wéér over gaan.” En niet alleen over Wilders of Janmaat, Rutte of Samsom, of al die anderen die deze politieke realiteit uit machtsoverwegingen hebben uitgedragen.

Want het racismedebat gaat niet om gratuit wijzen naar een politicus in de slagerij of in een kroeg (“Schande!”), of statistiek waar niemand zich verder ooit echt in heeft verdiept (“maar-iedereen-weet-dat-Marokkanen…”) Het racismedebat gaat om ons. Het gaat om kleur, en om de langzaam verdwijnende schaamte toe te geven dat het voor de Nederlandse samenleving vrijwel op alle niveaus wel degelijk van belang is waar jij — of je ouder, of je grootouder — vandaan komt."

Lees het stuk van Saul van Stapele hier op Medium En voor tien cent is het stuk van Zihni Özdil in NRC hier te te lezen
Correspondent Goede gesprekken
Lex Bohlmeijer