Wil je deze zomer maar gewoon vanaf je eigen bank, met een kop thee of een glas wijn, een andere wereld binnenstappen? Dit zijn de documentaires, films en series die onze correspondenten aanraden. Beleef het grootste festival dat nooit plaatsvond of kruip in de verminkte huid van een jonge vrouw die na een zuuraanval het leven probeert op te pakken.

1. Fyre: The Greatest Party That Never Happened (Chris Smith)

Heiba Targhi Bakkali, correspondent Oud worden: Een tropisch eiland, oneindige luxe (denk: privévliegtuigjes), muziek van topartiesten (zoals rapper Ja Rule), ’s werelds mooiste vrouwen. Zo zat van het Fyre Festival in elkaar.

Dit festival blijkt een enorme publiekstrekker, gaat viral op sociale media – geholpen door Instagram-iconen. Drommen millennials betalen grif voor een kaartje en voor extra luxe. So far, so good. Maar deze documentaire zou geen documentaire zijn als dat allemaal op rolletjes zou lopen. Het verhaal eindigt, zacht gezegd, in totale deceptie en omvangrijke rechtszaken. Voor mij staat de docu symbool voor schijnwerkelijkheden.

Land van herkomst: Verenigde Staten. Verschijningsjaar: 2019.

YouTube
De trailer van ‘Fyre’.

2. McQueen (Ian Bonhôte en Peter Ettedgui)

Emy Demkes, correspondent Kleding: Alexander McQueen groeide op in Stratford, Oost-Londen, waar hij zich al vanaf zijn tienerjaren bezighield met het tekenen en ontwerpen van kleding. Jarenlang leefde hij van een werkloosheidsuitkering om datgene te kunnen doen wat hij het liefst wil: modeontwerper worden.

Uiteindelijk groeide McQueen uit tot een van ’s werelds grootste en meest controversiële designers. Terwijl zijn kunstwerken schitteren op de catwalk, zie je backstage een man die moeilijk met de enorme druk kan omgaan en kampt met depressies en een drugsprobleem. De documentaire geeft een uniek kijkje in het tragische leven van McQueen, waar hij in 2010 helaas zelf een einde aan maakte.

Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk. Verschijningsjaar: 2018.

YouTube
De trailer van ‘McQueen’.

3. A Private War (Matthew Heineman)

Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen: Op 22 februari 2012 kwam de Amerikaanse journalist Marie Colvin om bij een gerichte aanval van het Syrische leger op een lokaal mediacentrum in de stad Homs. Colvin behoorde tot de beste oorlogsjournalisten ter wereld en reisde naar talloze brandhaarden waar andere journalisten niet meer kwamen.

A Private War is een ode aan haar werk en leven, maar laat ook zien hoe ze zelf door het geweld werd geraakt. Niet alleen fysiek (ze verloor een oog in Sri Lanka), maar ook mentaal (ze leed aan PTSS). Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe complex het soms is om verslag te doen in conflictgebieden.

Land van herkomst: Verenigde Staten. Verschijningsjaar: 2018.

YouTube
De trailer van ‘A Private War’.


4. Dirty God (Sacha Polak)

Vera Mulder, correspondent Vooroordelen:

In Dirty God, de Nederlands-Britse film over de Londense Jade, die is verminkt nadat haar ex-vriend zuur over haar gezicht heeft gegooid, is de eerste ontmoeting er eigenlijk een met haar littekens. We zweven eroverheen, zien van dichtbij elke ader, elke bult, elke krater die de zuuraanval in haar heeft gegraveerd.

Daarna zoomen we uit, maar niet ver: Jade wordt onslagen uit het ziekenhuis en moet weer leven. Uitgaan, werken, haar peuterdochter opvoeden, haar instabiele moeder trotseren, de liefde ook. Hoe gaat dat, wanneer je schoonheid je is afgenomen en heeft plaatsgemaakt voor uitzondering?

Dirty God is geen film over hoop. Het is een film over een jonge vrouw die onherstelbaar beschadigd wordt en daarmee leeft. Niet eens léért leven, want wat als er niets of niemand in de buurt is om de weg te wijzen? Toch voelt het verhaal, ondanks de vele tegenslagen die Jade te verduren krijgt, nooit helemaal wanhopig. Jades mogelijkheden, hoe beperkt ook, zijn voelbaar en dagen je constant uit mentale keuzes te maken in haar plaats.

Land van herkomst: Nederland. Verschijningsjaar: 2019.

YouTube
De trailer van ‘Dirty God’.


5. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick)

Riffy Bol, algemeen redacteur: Er was een tijd waarin ik niets wilde weten van zwart-witfilms. Gedateerd, traag, letterlijk kleurloos - zo gingen mijn vooroordelen ongeveer. Dat is alweer lang geleden, maar pas dit jaar zag ik de 55 jaar oude klassieker Dr. Strangelove van de legendarische regisseur Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey, The Shining).

Al die misvattingen kunnen bij het oud ijzer: deze film is vlot, ingenieus en ongelooflijk grappig. Absoluut hoogtepunt is de scène waarin de Amerikaanse president vergadert met zijn militaire staf over een dreigende kernoorlog met de Sovjet-Unie, en een recalcitrante generaal op de vuist gaat met de Russische ambassadeur. ‘Gentlemen, you can’t fight in here, this is the War Room!’

Land van herkomst: Verenigde Staten. Verschijningsjaar: 1964.

YouTube
De trailer van ‘Dr. Strangelove’.

6. Easy, seizoen 3 (Joe Swanberg)

Lena Bril, engagementredacteur: Sommige dingen laten zich nauwelijks vatten in woorden. Zoals de oneindig complexe dynamiek tussen geliefden, het thema van de Netflix-serie Easy. Misschien is dat wel de reden dat regisseur Joe Swanberg niet werkt met scenario’s: het merendeel van de scènes is volledig geïmproviseerd.

In die setting, met dank aan magistrale acteurs, kan er iets ontstaan wat je onmogelijk kunt scripten. Zoals een waanzinnige, twaalf minuten durende scène, waarin twee geliefden hun polyamoreuze relatie bespreken. Tussen de regels door wordt de kijker aan het denken gezet over de argumenten voor en tegen een open relatie.

Deze serie (die soms doet denken aan de ideeën van Esther Perel) is een verzameling verhalen over moderne relaties en het leven in een grote stad. Scherp, ontroerend en knullig. Net als het echte leven, dus.

Land van herkomst: Verenigde Staten. Verschijningsjaar: 2019.

YouTube
De trailer van het derde seizoen van ‘Easy’.


7. Undercover (Netflix)

Jelmer Mommers, correspondent Klimaat en Energie: De Nederlandse Politiebond typeerde Nederland in februari vorig jaar als ‘narcostaat’. Producenten van synthetische drugs kunnen hier vrijwel ongehinderd hun gang gaan en schuwen het geweld niet, was de boodschap. Over die werkelijkheid gaat Undercover, een Belgisch-Nederlandse televisieserie die onder meer te zien is op Netflix.

In de serie speelt Frank Lammers de drugsbaron Ferry Bouman. Of hij een rake personalisatie is van de ‘typische’ Nederlandse drugsbaron Maar onvergetelijk is hij wel. En zijn vriendin Danielle Bouman, gespeeld door Elise Schaap, misschien nog wel meer. Twee undercoveragenten, ook al zo goed gecast en gespeeld door Tom Waes en Anna Drijver, proberen Bouman te pakken. Het levert een grappig, spannend, pijnlijk en uiteindelijk vrij gruwelijk verhaal op. Seizoen twee wordt nu gefilmd.

Land van herkomst: België, Nederland. Verschijningsjaar: 2019.

YouTube
De trailer van Undercover


8. Andere Tijden (NTR en VPRO)

Daphne van der Kroft, membership director: Van Satan op de Wallen en Vergeten beroepen tot 100 jaar verkeer: het archief van Andere Tijden biedt zoveel moois. Ik merk steeds vaker dat ik niet aan lange series wil beginnen, omdat ik weet dat ik dan minimaal X uur van m’n leven erin investeer.

Elke aflevering van Andere Tijden is daarentegen leerzaam. En met een heerlijk tempo, net iets trager dan wat we gewend zijn. Het biedt alle tijd om te kijken en het gevoel te hebben dat je meer begrijpt van die specifieke tijd. Het resultaat is dat ik dan uiteindelijk toch weer aan het bingewatchen ben, maar wel met een gevoel van voldoening.

Land van herkomst: Nederland. Verschijningsjaar: sinds 2000.

YouTube
Een trailer van een aflevering van ‘Andere Tijden’.