Wie Facebook zegt, zegt: schandalen. Grote datalekken, publieke leugens, valse beloften. Tegenover de ooit zo staat nu het beeld van een bedrijf dat het vertrouwen van gebruikers continu schendt, dat niet verbindt maar ontwricht.

Maar wie Facebook zegt, zegt ook: beurskoers. Een megasuccesverhaal. Sinds de beursgang van 2012 is de waarde van het bedrijf gestegen van 144 miljard naar dollar.

Wij waren benieuwd hoe gevoelig aandeelhouders zijn voor die constante stroom aan negatief nieuws. Opiniepeilingen laten zien dat het vertrouwen van het publiek in Facebook blijft dalen. Maar hoe zit dat met de markt? Hoe reageren aandeelhouders op een grof schandaal als Cambridge Analytica? En als ze zich erover opwinden, hoe lang duurt die verontwaardiging?

Met andere woorden: corrigeert de aandelenmarkt wangedrag door aandelen lager te waarderen? Is de onzichtbare hand van de markt terug te zien in

Wij keken daarom naar Facebooks grootste schandalen van de afgelopen anderhalf jaar en vergeleken die met de beurskoers. Facebook heeft altijd al schandalen gekend, maar we beginnen onze analyse in januari 2018: sinds dat moment zijn er grote schommelingen in de beurskoers waar te nemen.

Scroll naar beneden om de verschillende schandalen en de koers te bekijken.





12 januari 2018
Op 12 januari 2018 door minder nieuws en meer berichten van vrienden en familie te laten zien. Veel media zijn boos. Oprichter en CEO Mark Zuckerberg zegt dat gebruikers minder tijd op Facebook zullen doorbrengen. De waarde daalt met 22 miljard dollar.

31 januari 2018
dat gebruikers inderdaad minder tijd op het platform besteden, en wel 50 miljoen uur per dag minder.

18 maart 2018

en onthullen dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers heeft misbruikt om gericht te adverteren voor de verkiezingscampagne van Trump. De waarde van het bedrijf neemt af met meer dan 36 miljard dollar. Facebooks beurskoers raakt in een vrije val. Er is veel kritiek en er zijn geruchten over boetes en onderzoeken. Aan het eind van de week, op 23 maart, is het aandeel 13 procent gedaald en de beurswaarde meer dan 75 miljard.

27 maart 2018

De koers zakt verder in met 5 procent als op dinsdag 27 maart bekend wordt dat voor het Amerikaanse Congres. Een dag eerder maakt de Amerikaanse toezichthouder dat het onderzoek zal doen naar de manier waarop Facebook met data van gebruikers omgaat. Dat leidt ook tot een daling van 6 procent.

24 april 2018
Facebook maakt bekend over wat er zoal niet meer op het platform mag verschijnen. Het gaat dan onder andere over hate speech en nepnieuws. De beurs zakt met bijna 4 procent in. Een dag later blijken van Facebook boven verwachting goed. Adverteerders trekken zich weinig aan van alle negatieve publiciteit rond het bedrijf: de advertentie-inkomsten zijn met meer dan 50 procent toegenomen. De koers stijgt direct met 6 procent.

30 april 2018
Jan Koum, de oprichter van WhatsApp, dat door Facebook is gekocht,

22 mei 2018
Zuckerberg verschijnt voor een hoorzitting van het om zich te verantwoorden over Cambridge Analytica.

25 juli 2018
Als de koers op het hoogste punt ooit is, waarschuwt Facebook investeerders voor een lagere omzet en maakt het Een van de redenen: er zullen veel extra mensen aangenomen moeten worden om het platform te modereren. Facebook beleeft de grootste daling van de beurskoers van dat jaar: in één dag daalt de waarde 19 procent, ofwel 120 miljard dollar.

27 augustus 2018
De Verenigde Naties halen hard uit naar Facebook en het om de verspreiding van opruiende berichten in Myanmar tegen te gaan. Via het platform werd lang opgeroepen tot geweld tegen de moslimminderheid Rohingya door radicale boeddhisten. De beurs reageert hier niet op.

3 september 2018
verantwoordt zich in de Senaat, in de Intelligence Committee. Ze maakt weinig indruk. De koers daalt met bijna 8 procent.

24 september 2018
De oprichters van Instagram kondigen aan het bedrijf te De koers daalt heel licht.

28 september 2018
Facebook waar 50 miljoen gebruikers slachtoffer van zouden kunnen zijn. Onder de gelekte informatie zitten namen, contactgegevens en informatie over sekse, relatiestatus en recente locaties. De koers zakt met 3 procent.

12 oktober 2018
Niet miljoen gebruikers blijken slachtoffer te zijn van het datalek van een paar weken geleden. De beurswaarde daalt met 16 miljard dollar.

14 november 2018
dat problemen met desinformatiecampagnes al langer bekend waren en dat de leiding op dubieuze wijze campagne voerde tegen filantroop George Soros, een bekend criticus van Facebook. Na dit nieuws daalt de koers met 9 procent.

6 december 2018
Interne memo’s van Facebook komen op straat te liggen over het doorverkopen en zonder toestemming onttrekken en gebruiken van gebruikersgegevens.

19 december 2018
in verband met de Cambridge Analytica-affaire. De koers zakt naar het dieptepunt in ruim twee jaar.

14 maart 2019
De eerste maanden van het jaar gaat de koers weer omhoog, mede door heel goede kwartaalcijfers die in januari zijn dat Wikipedia-pagina’s aanpast om Facebook positiever af te schilderen.

25 maart 2019
jarenlang sms-berichten en telefoondata te hebben vergaard van Android-telefoontoestellen.

24 april 2019
dat het een gigantische boete moet betalen aan de Amerikaanse Federal Trade Commission wegens privacyschendingen. Deze grootste boete ooit zal tussen de 3 en 5 miljard dollar bedragen. Deze aankondiging heeft geen negatief effect op de koers. Sterker nog: Facebook maakt op dezelfde dag de nieuwste kwartaalcijfers openbaar en die zijn weer erg goed. Het aandeel stijgt met 8,3 procent.

Turbulente tijden, dus?

Wie naar het afgelopen anderhalf jaar kijkt, ziet veel schommelingen in de koers. Het gaat omlaag na schandalen en omhoog na goede cijfers.

Maar laten we eens uitzoomen.

Als we uitzoomen, zien we een ander beeld.

Er zijn hobbels, er zijn dalen, uitglijers en pieken, maar zoom je uit en knijp je je ogen een beetje dicht, dan zie je een redelijk rechte streep omhoog. Van 144 miljard dollar in 2012 naar 550 miljard nu.

Soms vallen grote Facebookschandalen samen met grote koersdalingen. Na de onthullingen over Cambridge Analytica in maart 2018, leek de koers een paar dagen in een vrije val te zijn gekomen. Sinds eind juli 2018, toen beerput na beerput werd opengetrokken, leek het aandeel van Facebook opnieuw in negatieve richting te gaan.

Met de nadruk op: leek. Want sinds dit jaar heeft de lijn zijn richting weer gevonden: omhoog.

Er zijn uiteraard kanttekeningen bij onze exercitie te plaatsen. Dit is geen wetenschappelijk doortimmerde methode om een bedrijf door te lichten. We weten natuurlijk niet wat er verder gaat gebeuren met Facebook en hoe de koers zich zal ontwikkelen. Het blijft een momentopname. Ook is Facebookdochter Instagram steeds belangrijker voor het bedrijf aan het worden, wat zijn invloed op de beurswaarde kan hebben.

Maar zeven jaar na de beursgang kunnen we wel een voorzichtige conclusie trekken. Een grof schandaal hier, een flagrante leugen daar: het maakt de Facebookaandeelhouders op de langere termijn allemaal niet zoveel uit. Zelfs de aankondiging van een miljardenboete eind april lijkt weinig indruk te maken.

Wat wel telt: groei en winst laten zien – en dat doet Facebook al jaren, consequent.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Met dank aan onze developer Heleen Emanuel.

Meer lezen?

En hup, Google verbreekt alweer een belofte Google heeft in alle stilte zijn privacyvoorwaarden veranderd, bleek vorige week. Sinds juni koppelt het bedrijf de persoonlijke gegevens die het verzamelt over honderden miljoenen internetgebruikers aan de persoonsgegevens van Googleklanten. Het is een rigoureuze breuk met een eerdere belofte van Google - voor de zoveelste keer. Een korte geschiedenis van de verbroken beloften van het miljardenbedrijf. Lees het verhaal van Maurits hier terug

YouTube schotelt je steeds meer extreme video’s voor. Hoe werkt dat? Hoe meer filmpjes je op YouTube bekijkt, hoe extremer de inhoud die je krijgt voorgeschoteld. Dat is de conclusie van een groot onderzoek dat we samen met de Volkskrant uitvoerden. Maar hoe werkt die aanbevelingssoftware van YouTube eigenlijk? Lees het verhaal van Dimitri hier terug