Hoe één lekke rubberboot het hele EU-migratiebeleid kan doen zinken
Eind 2017 zinkt op de Middellandse Zee een bootje met 150 Afrikaanse migranten aan boord. Sommigen verdrinken, sommigen worden naar Italië gebracht, een deel verdwijnt in een hels Libisch detentiecentrum. Zeventien overlevenden spannen nu een rechtszaak aan. En die kan het hele EU-migratiebeleid op zijn kop zetten.
Is Rotterdam dan toch de bakermat van een nieuwe beschaving?
Ik liep door Rotterdam met de Britse schrijver Ben Judah. Net als zijn geboortestad Londen is mijn woonplaats in korte tijd radicaal veranderd. Rotterdam is mooier, rijker en vreemder geworden. De huizenmarkt is ontploft door beleggers van buiten, en de kerk waar mijn ouders vroeger heen gingen is nu een moskee.
Er zit plastic in de lucht, er zit plastic in je poep. Maar bereikt het ook je hersenen of ongeboren kind?
Het plasticprobleem is vooral bekend van de plasticsoep in de oceaan. Maar plastic is overal. In het water. In buitenlucht én binnenlucht. We slikken het door en ademen het in. De vraag is nu: kan ons lijf dat prima hebben, of is het einde nabij?
Dit is de nieuwe generatie rechts-extremisten
In een groeiend aantal westerse landen is een nieuwe extreemrechtse beweging actief waarbij alles draait om identiteit en cultuur. Wat willen deze jonge witte 'hipsternazi's' precies, en hoeveel invloed hebben ze? Twaalf vragen over de identitaire beweging.
Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn
Liever jong dan oud, toch? Om die reden werd ik jaar op jaar wéér 29. Maar 2019 is het jaar waarin ik het roer omgooi en accepteer dat ik toch echt 35 ben. Want het is de hoogste tijd om het beeld van ouder worden bij te stellen.
Universiteiten noemen buitenlandse studenten een verrijking. Maar ze zijn vooral een verdienmodel
Universiteiten wringen zich in allerlei bochten om zoveel mogelijk internationale studenten binnen te halen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft zelfs 'cashcow-studies' voor ze bedacht. Maar de komst van de studenten leidt tot problemen, van overvolle collegezalen tot studenten in tentenkampen.
Nederland legt het laatste reddingsschip voor migranten aan de ketting. Uit naam van hún veiligheid
Hulporganisatie Sea-Watch redt al jaren onder Nederlandse vlag migranten uit de Middellandse Zee. Maar nu scherpt de regering plotseling de veiligheidseisen aan en mag het schip niet varen. Omwille van de veiligheid of om migratie tegen te gaan? Ik dook in de stukken en ontdekte: een minister die niet over migratie gaat, timmert Europa’s grenzen verder dicht. En is daar verder niet op aan te spreken.
Waarom Julian Assange steun verdient
Elk kwaliteitsmedium wilde in 2010 de documenten van WikiLeaks publiceren omdat ze van groot journalistiek belang waren. Nu Julian Assange wordt aangeklaagd omdat hij met klokkenluider Chelsea Manning zou hebben samengezworen, verdient hij steun. Wat Assange ná 2010 deed, doet daar niets aan af.
En de KNVB schiep de VAR en maakte het voetbal rechtvaardiger (maar het gezeur bleef)
Sinds de invoering van de video-assistent-scheidsrechter (VAR) horen foutief goedgekeurde goals definitief tot het verleden. Maar de VAR was er nooit gekomen zonder onze eigen KNVB – en een cruciaal leugentje om bestwil. Toch is de kritiek op 'de scheids' amper verminderd. Waarom niet? Een evaluatie in 14 vragen.
Van wie is de ruimte? Goed en kwaad aan de andere kant van de dampkring
Het wordt steeds drukker in de ruimte, maar we weten lang niet altijd hoe we ons daar moeten gedragen. Dus vroeg ik het drie ruimte-ethici. Tijd voor wat interplanetaire moraalfilosofie.
Niet genoeg tijd gehad om alle verhalen van De Correspondent te lezen? Geen nood: hier de top tien van onze favoriete artikelen, essays en podcasts van de afgelopen maand.