Correspondenten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis onderzoeken de macht van Google en Facebook. Vandaag over een onderwerp waar de online giganten mee blijven worstelen: moderatie. Nog altijd hebben beide bedrijven geen antwoord op de haat, desinformatie en complottheorieën die via hun platforms de wereld over gaan.

Als gespreksredacteur bij De Correspondent heb ik gelukkig zelden te maken met ontoelaatbare reacties in onze bijdragesectie – dankzij onze leden is onze bijdragesectie een oase van rust, beleefdheid en inhoud.

In mijn werk draait moderatie dan ook niet zozeer om het verwijderen van scheldtirades of nepnieuws, maar om iets anders: ervoor zorgen dat mensen zo veel mogelijk relevante kennis en ervaring delen en daarmee onze journalistiek inhoudelijk verrijken.

Want de meeste mensen weten van de meeste dingen heel weinig, maar iedereen weet van een paar dingen heel veel. Als gespreksredacteur hoop ik die expertise naar boven te krijgen.

In dit stuk vertel ik je graag meer over hoe ik dat doe.

Betere bijdragen beginnen bij een gedegen voorbereiding

Bij De Correspondent beschouwen we de bijdragesectie als een cruciaal onderdeel van ons platform – en de bijdragen van leden als een belangrijk onderdeel van onze journalistiek. Niet om de bijdragen zelf – die zijn geen doel op zich – maar omdat we geloven dat het delen van kennis is.

Waar op veel nieuwssites de commentaren van lezers uitsluitend reacties achteraf zijn, bereid ik de gesprekken onder onze stukken dan ook voor. En die voorbereiding begint bij onze visie op de bijdragesectie als een plek voor kennisuitwisseling. ‘Vertel eerst wat je weet, dan pas wat je vindt’, luidt niet voor niets een van onze voor bijdragen op De Correspondent. Dit uitgangspunt probeer ik bij verschillende stukken steeds weer op een andere manier in de praktijk te brengen.

We geloven dat het delen van kennis de drijvende kracht achter maatschappelijke vooruitgang is


Zo nodig ik per verhaal specifieke experts uit om hun visie op het onderwerp te geven, vragen van leden te beantwoorden of voort te borduren op bepaalde onderdelen waarvoor in het artikel geen ruimte was.

Daardoor deelden al talloze mensen hun kennis en ervaringen met correspondenten en leden – van melkveehouders tot sprinkhaanverdelgers, van sterrenkundigen tot profvoetballers, van sekswerkers tot Europarlementariërs.

De kapitein van Sea-Watch-3 – het schip dat onder Nederlandse vlag migranten op de Middellandse Zee helpt – praatte mee over hoe dat schip aan de ketting werd gelegd door de Nederlandse overheid. Een profscheidsrechter en Nederlands-elftal-speler schenen hun licht over Een leerkracht islam vertelde over zijn kijk op het debat over De auteur van het boek Fast Fashion beantwoordde vragen van leden over de En nog veel meer.

Goed bijdragen doet volgen

Door de reacties goed voor te bereiden, voelen ook andere leden met expertise zich sneller geroepen zich te mengen in het gesprek. Hoogleraar economie Alexander Rinnooy Kan en Tweede Kamerlid Zihni Özdil plaatsten bij een stuk over de financiering van het hoger onderwijs. Verschillende leden deelden zeer persoonlijke (en vaak pijnlijke) ervaringen met verkeersleed onder een stuk van correspondent Mobiliteit Thalia Verkade. Wetenschapper André Linnenbank en correspondent Tamar Stelling mengden zich in over valorisatie in de wetenschap.

Niet zelden leiden de bijdragen ook tot nieuwe verhalen van correspondenten. Het van een bioloog en Noordpool-expert mondde uit in een vervolgstuk van gastcorrespondent Thomas Oudman over ijsberen. Een developer en diverse leden hielpen met het waar correspondent Thalia Verkade verschillende stukken over schreef. En leden hielpen correspondent Maite Vermeulen met vanuit haar nieuwe thuisland Nigeria.

Hoe de bijdragesectie beter kan (suggesties welkom!)

Het belang van jullie kennis en ervaring is dus duidelijk. Daarom blijven we nadenken hoe we onze bijdragesectie nog beter kunnen maken – inhoudelijk, maar ook technisch.

Niet voor niets zijn onze developers belangrijk voor mijn werk. Want zij bouwen de functionaliteiten die het mogelijk maken kennis en ervaringen met elkaar te delen – en deze expertise in het zonnetje te zetten.

Een voorbeeld daarvan is onze uitgelicht-functie: als iemand van de redactie je bijdrage ‘uitlicht’, dan ontvang je een mailtje en komt er een wit vaantje voor je bijdrage. Onder de bijdrage staat wie hem heeft uitgelicht. Licht de auteur van het stuk je bijdrage uit, dan komt deze ook bovenaan de bijdragesectie te staan.

Er zijn verschillende redenen waarom we een bijdrage uitlichten: iemand levert onderbouwde kritiek of draagt een constructieve oplossing aan, bekijkt het onderwerp vanuit een nieuw perspectief, deelt een interessante tip (een boek, artikel, onderzoek) of schrijft vanuit een expertise of ervaring die relevant is voor het onderwerp. Omdat de uitgelichte bijdrage bovenaan komt te staan of meer opvalt, kunnen leden zulke waardevolle reacties sneller terugvinden.

Onze wensenlijst met manieren om waardevolle bijdragen makkelijk deelbaar en beter zichtbaar te maken is lang – niet in de laatste plaats dankzij al jullie waardevolle suggesties onder mijn eerdere oproep mee te denken over onze bijdragesectie. Een kleine greep:

  • Een betere rangschikking van bijdragen. Nu kun je als lid de bijdragesectie niet sorteren. Het zou mooi zijn als dat wel kon, bijvoorbeeld op ‘persoonlijke ervaring’, ‘onderbouwde kritiek’, ‘vraag aan de auteur’ of ‘nieuwe bron’.
  • Meerdere gesprekken onder hetzelfde stuk. Nu vinden alle gesprekken onder een stuk in dezelfde draad plaats. Maar wat zou er gebeuren als we een gesprek onder een artikel over verkeersongelukken zouden kunnen opsplitsen in een sectie waarin leden persoonlijke ervaringen delen en een sectie over beleidsvoorstellen om de verkeersveiligheid te vergroten?
  • Taal- of typefoutjes anders melden. Soms gaan bijdragen alleen om kleine foutjes. Het zou mooi zijn als leden die direct aan de eindredactie kunnen doorgeven zonder dat ze tussen alle andere bijdragen verdrinken.

Deze lijst is zeker niet af. Ik ben benieuwd hoe jullie kijken naar en denken over moderatie op De Correspondent. En als je ervaring hebt met moderatie hoor ik dat ook heel graag.

Zoals altijd: input is meer dan welkom!

Correctie 14 mei 2019: In een eerdere versie stond dat leden de bijdragesectie kunnen sorteren van oud naar nieuw en van nieuw naar oud en op relevantie. Dat geldt alleen voor een beperkt aantal leden dat een betaversie gebruikt, en is aangepast.

Meer lezen?

Nieuw voor leden: we maken het makkelijker om kennis te delen op De Correspondent Vandaag introduceren we twee nieuwe functies op De Correspondent: het gesprekkendashboard en notificaties. Zo kun je makkelijker je kennis en ervaringen delen met correspondenten en andere leden en krijg je een seintje als iemand op jouw bijdrage reageert. Lees mijn verhaal hier terug Samen met deskundige leden meer inzicht krijgen in hoe de wereld werkt. Dat is waar een correspondentschap om draait Vijf jaar geleden positioneerde ik De Correspondent als ‘medicijn tegen de waan van de dag’. Om dat te kunnen waarmaken, gingen we op een andere manier journalistiek bedrijven. Open, transparant, vanuit een missie en met hulp van de kennis van onze leden – precies zoals we dat met onze Engelstalige uitbreiding The Correspondent ook willen. Lees het verhaal van Rob hier terug