Jullie gaven meer dan 2.000 euro aan het Zambiaanse jeugdjournaal

Weten jullie nog? De meiden van het Zambiaanse jeugdjournaal? Enkele maanden geleden bezocht ik hen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, en schreef over de problemen die zij hebben om een kinderprogramma te maken in een land met beperkte persvrijheid. Velen van jullie vroegen of ze iets konden doen voor deze dappere journalisten. En dat kon: via Free Press Unlimited konden jullie geld storten voor het Zambiaanse jeugdjournaal. 

In totaal is er nu 2.075,35 euro opgehaald. Een prachtig bedrag. De giften liepen uiteen van 3 euro, tot een donatie van maar liefst 1000 euro. Namens de Zambiaanse jeugdjournaalmakers wil ik iedereen die gedoneerd heeft heel hartelijk bedanken.

Ik ben nu in gesprek met Free Press Unlimited en de jeugdjournaalmakers om het geld zo goed mogelijk te besteden. We zullen een klein deel in elk geval gebruiken voor het bedrukken van T-shirts met het jeugdjournaallogo: het is een wens van de makers om die uit te delen aan arme kinderen die ze interviewen. Maar we zullen ook een deel gebruiken voor journalistieke producties. Ik houd jullie hierover op de hoogte.

Dan nog een kleine PS. Herinneren jullie je Maureen nog, de tienermoeder van dertien jaar oud, waar het Zambiaanse jeugdjournaal een item over maakte? Zij kon niet meer naar school, omdat ze voor haar kind moest zorgen. Een Correspondent-lezer was zo geraakt door haar lot, dat hij mij mailde met het voorstel om voor Maureen een studiebeurs te betalen. Via een stichting in Zambia, en met hulp van de journalisten van het jeugdjournaal, gaat Maureen inmiddels naar school.

De journalisten van het Zambiaanse jeugdjournaal interviewen een tienermoeder van 13, in de sloppenwijken van Lusaka. Foto: Maite Vermeulen
De journalisten van het Zambiaanse jeugdjournaal interviewen een tienermoeder van 13, in de sloppenwijken van Lusaka. Foto: Maite Vermeulen
Lees hier mijn stuk over het Zambiaanse jeugdjournaal. Lees hier mijn interviews met jeugdjournaalmakers uit Birma, Zuid-Afrika en Nicaragua.
Correspondent Migratie
Maite Vermeulen