Voor de podcast sprak ik (Nina) met Joris over het moderne lijden. Aan het woord in die podcast komt ook Correspondentlid Jan Gerrit Schuurman, die in 2013 een zware psychose kreeg. Hij herstelde ervan en kan er nu met veel inzicht over vertellen.

Het gesprek dat ik met hem had was zo verhelderend en zijn inzichten, denk ik, zo waardevol voor anderen, dat we zijn verhaal ook apart wilden brengen.

Aan de keukentafel van Jan Gerrit, tussen zijn propvolle boekenkasten, spraken we onder meer over:

  • Waarom een psychose zo vreselijk kan zijn
  • Het belang van goede persoonlijke relaties voor wie lijdt aan een psychische aandoening
  • De waarde van kunst, literatuur en het vertellen van je verhaal, als je de weg kwijt bent geweest

Meer lezen of luisteren?

Depressie is niet de afwezigheid van geluk. Wat is het dan wel? Bijna één op de vijf mensen krijgt gedurende zijn leven een depressie. Zes vragen over de belangrijkste bron van ziekteverzuim. Lees het verhaal van Nina hier terug Depressie is een ziekte van de hele maatschappij Een depressie herken je, volgens het handboek van de psychiatrie, aan een lijst symptomen. Maar daarop ontbreekt volgens filosoof en psycholoog Bert van den Bergh het belangrijkste kenmerk: een gevoel van isolement. Er is volgens hem een nieuwe taal nodig om daarover te praten en denken. Lees het verhaal van Nina hier terug