Beste,

De Europese verkiezingen eind mei leverde een versterkt kiezersmandaat aan het Europees Parlement. Tijd voor een nieuwe Europese Commissie.

En toen kwamen de namen uit de hoge hoed van de regeringsleiders. Niemand die zich in mei aan de Europese kiezers had

Met de keuze voor de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (VDL) als voorzitter van de Europese Commissie negeerden de regeringsleiders de kiezers. Maar niet helemaal.

Timmermans kan sterke rol spelen

Het Europees Parlement moet over anderhalve week instemmen met de voorzitterskeuze van de bovenbazen. En later met de hele Commissie.

is al begonnen steun te zoeken in het Parlement. Haar eigen Europese Volkspartij (christendemocraten en conservatieven) zal wel instemmen. Zij eisten de toppositie, al werd het niet hun spitskandidaat Manfred Weber.

De tweede groepering qua grootte, de sociaaldemocraten, zijn het meest narrig. Hun spitskandidaat Frans Timmermans rouleerde als serieuze kandidaat voor het voorzitterschap, tot hij werd gevloerd door een combine van Midden-Europese landen met een zwakke democratie, Italië, Ierland en enkele andere lidstaten met een christendemocratische leider.

Dankzij zijn goede resultaat bij de Europese verkiezingen gaat desondanks versterkt verder als nummer twee of drie van de nieuwe Commissie. De onervaren VDL zal hem nodig hebben. Als zij groen licht krijgt van het Parlement.

Puzzelen in drie dimensies

De oplossing moest gevonden worden langs de lijnen van partijkleur, geografische spreiding en tevredenheid van de grote landen.

De wens van het Europees Parlement een van hun spitskandidaten naar het Commissievoorzitterschap te promoveren werd hardhandig . Manfred Weber (christendemocraat) werd als bestuurlijk te onervaren afgeserveerd.

De Duitse kanselier Merkel kreeg haar vertrouweling VDL als voorzitter, maar haalde zich de woede van haar sociaaldemocratische coalitiegenoten op de hals. Die waren boos dat Timmermans was gepasseerd.

Zoveel Europese politieke gevoelens wekken verbazing in Frankrijk. President Macron wist zijn landgenote als opvolger van Mario Draghi naar de Europese Centrale Bank te krijgen. En een vertrouwde francofone Belg (demissionair premier Charles Michel) als president van de Europese Raad van regeringsleiders (nu Donald Tusk). Gaullisme pur sang.

De leiders van de vier Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) beweerden Timmermans’ voorzitterschap eigenhandig te hebben Zij liftten mee met ontevreden christendemocraten en eindigden met lege handen.

Intussen in Den Haag

Zeker is dat premier Rutte voorlopig niet naar Brussel gaat, wat hij steeds beweerde. Hij knokte vergeefs voor Timmermans en wat zijn invloed was in het hele spel? Dat zal hij zich zelf ook afvragen.

Woensdag zat hij weer gewoon uren in de Tweede Kamer bij het debat over het klimaatbeleid. Dat concurreerde met de Oranje Leeuwinnen in Lyon.

De regeringsversie van het met allerlei belanghebbenden besproken klimaatakoord kreeg steun onder voorwaarden van de voor een meerderheid in de Eerste Kamer nodige oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.

Het kabinet wil stappen zetten om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten (ten opzichte van 1990), maar niemand

Het vliegveld Lelystad gaat opnieuw later open, als het opengaat voor de grote luchtvaart. Maar hoe de van het land verder in overeenstemming met de regels komt bleef onduidelijk.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen liet weten dat na 2021 weer mag groeien. Industrie blij, tijdgeest anders begrepen.

Rob Wijnberg hield de argumenten van tegen het klimaatakoord nog eens tegen het licht.

Verder in het parlement

De staatssecretaris van belastingzaken (Menno Snel, D66) deed weer tropendienst op de laatste vergaderdag van de Kamer vóór de zomervakantie.

Hij moest weer meer excuses maken over de manier waarop de Belastingdienst jacht heeft gemaakt op aanvragers van de kinderopvangtoeslag. Ook hij had te lang een tunnelvisie gehad.

Snel gaat het met schadevergoedingen. Maar eerst moet de commissie-Donner verslag uitbrengen. Vertrouwd.

De Eerste Kamer koos als voorzitter hoogleraar immunopathologie, in het bijzonder die van de nier aan de Universiteit Leiden en medeopsteller van verschillende verkiezingsprogramma’s van de VVD.

Domsnoei alfastudies

Minister Ingrid van Engelshoven is bezig grote schade aan te richten aan de universitaire alfa-, gamma- en medische studies in Nederland.

Afgaand op een rapport van de commissie-Van Rijn wil zij sturen naar beta- en techniekstudies.

Daar verdienen we ons brood mee, is de redenering. Die dreigen achterop te raken vergeleken met het relevante buitenland.

Allemaal waar, maar meer geld krijgt zij er niet bij. Dus haalt de minister het van studies die toch al vele bezuinigingsrondes achter de rug hebben.

De strijd wordt bijzonder morsig gevoerd, waarbij D66 om de een of andere reden een nare rol speelt. Van ministerie tot fractievoorzitter Jetten.

In een ongelukkige passage in een grote sociale riep Jetten op tot verzet: ‘Richt jullie hooivorken en fakkels niet alleen op Den Haag. Richt ze óók op Duckstad!’ Bedoeld werd: ga de universiteitsbesturen te lijf.

Op aanvechtbare gronden wordt gesuggereerd dat de universiteiten genoeg geld hebben opgepot om het verschil aan te vullen. Maar tegelijk moeten zij van Den Haag zelf hun gebouwen onderhouden en tijdig vernieuwen. Van datzelfde geld. Terwijl al jaren gestegen kosten niet worden vergoed.

Een meerderheid van de Kamer liet zich overtuigen door de minister en wilde van de gebruikte cijfers afwachten.

De culturele schade blijft in deze discussie opnieuw onnozelerwijs onbesproken. Nederland is niet alleen aantrekkelijk als gerobotiseerde dozenschuiver.

zijn een hoeksteen van onze beschaving. Gammastudies gaan over onze beschaving. Gezondheid is ieders prioriteit nummer één.

Op het Binnenhof...

... gebeurden verder twee dingen. De barbecue aangeboden door de sloot traditiegetrouw het parlementaire jaar af. Alsof de tabaksindustrie een jaarlijks rokertje uitdeelt aan het parlement.

Nog iets fundamenteler zijn de in gedoe verzande plannen tot een ingrijpende verbouwing van het hele Binnenhofcomplex. Die gaat door onder de banier ‘sober en doelmatig’.

Terwijl verder wordt gesteggeld over de kosten en de plannen, wordt de Tweede Kamer minstens vijf jaar opgeborgen in de voormalige Apenrots van Buitenlandse Zaken.

Oud-Kamerlid en -bouwwethouder in Almere Adri Duivesteijn schreef er twee sterke stukken over. Over de onzinnige van het project, en het waarin niemand echt verantwoordelijk is.

En ten slotte ...

... gaat deze Politieke Weekbrief er even tussenuit. Begin september pak ik de draad weer op, of eerder als er iets gebeurt dat alle fantasie te buiten gaat.

Maar ik kan u geen goede vakantie wensen zonder melding te maken van de prachtige die president Trump liet organiseren. Met tanks in het centrum van Washington.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!