Alex Park

Journalist

Publicaties
Biografie

Alex Park schreef met Robert Fortner over de wereldwijde strijd tegen polio. Die is een succes, maar heeft nu een nieuwe variant opgeleverd.

Maaike Goslinga

Redactiechef

Strandgangers worden bespoten met DDT, terwijl een spraymachine voor het eerst wordt getest. Foto: Bettmann / Getty Images

Waarom de miljarden van Bill en Melinda Gates malaria niet uit zullen roeien

Malaria de wereld uit. Dat is het doel van de organisatie van Bill en Melinda Gates. Maar al die miljarden zijn beter te besteden dan aan de uitroeiing van malaria alleen.
Leestijd 9 - 12 minuten
133 × gedeeld
Robert Fortner Alex Park
Toen Albert Sabin in 1980 pleitte voor het wereldwijd uitroeien van polio, vond hij veel medestanders in degenen die in de jaren vijftig de polio-epidemie hadden meegemaakt. De angst voor deze kreupelmakende ziekte lag nog vers in hun geheugen. Hier wordt het zoveelste slachtoffer afgevoerd naar het ziekenhuis. Foto: Francis Miller / Getty
Na 30 jaar en 15 miljard dollar is polio bijna helemaal uitgeroeid. Hoe?
Het was een van de grootste gezondheidscampagnes ooit: polio uitroeien. 30 jaar en 15 miljard dollar verder is het aantal gevallen met 99 procent gedaald. Hoe kon dat?
Leestijd 9 - 12 minuten
59 × gedeeld
Alex Park Robert Fortner
Foto: Lynn Pelham / Getty

Als je een ziekte bijna uitroeit. En daarmee een nieuwe variant de wereld in helpt

Het is een ongekend succes: na 30 jaar en 15 miljard dollar zijn gevallen van wilde polio 99 procent gedaald. Maar net nu we dat willen gaan vieren, blijkt de vaccinatie een nieuwe variant te kunnen veroorzaken. Hoe kan dit?
Leestijd 9 - 12 minuten
233 × gedeeld
Robert Fortner Alex Park