Floris Akkerman

Journalist, gespecialiseerd in Oekraïne

Publicaties
Biografie

Floris Akkerman is een fijnzinnig stilist die met onbevangen blik door de voormalige Sovjet-Unie trekt en daar rijkgeschakeerde verhalen optekent voorbij de clichés.

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Medewerksters van de schoenenfabriek Floare aan het werk in de Transnistrische stad Bendery. Foto's: Floris Akkerman

Europa en Rusland strijden om dit land. Ondertussen wordt er wel handel gedreven

De Europese Unie en Rusland kunnen wel degelijk samenwerken. Middels verdragen, niet-ondertekende afspraken en een portie eigenbelang lukt dat in Moldavië, ontdekte ik. Is dit een oplossing voor vergelijkbare landen als Oekraïne, Georgië, Armenië en Wit-Rusland?
Leestijd 7 - 9 minuten
91 × gedeeld
Floris Akkerman
Niet-erkend land maakt middels geheime afspraken handel met de Europese Unie mogelijk
Het niet-erkende land Transnistrië mag dan onderdeel zijn van een machtsstrijd tussen Rusland en de Europese Unie, middels een brief en een gentleman’s agreement maakt het handel met de EU mogelijk.
Leestijd 1 minuut
18 × gedeeld
Floris Akkerman
Dit is het voormalige studentenhuis in de stad Marioepol dat momenteel fungeert als opvang voor vluchtelingen. Foto: Alexander Chekmenev (voor De Correspondent)
1,7 miljoen vluchtelingen opvangen, dit land laat zien dat het kan
Terwijl de Europese Unie vluchtelingen opvangt uit Syrië en Irak, moet Oekraïne 1,7 miljoen interne ontheemden een plek geven. Hoe doen de Oekraïners dit? Met familie, vrienden en buren vooral.
Leestijd 8 - 11 minuten
47 × gedeeld
Floris Akkerman
Op het kantoor van de Russische nieuwssite Meduza in Letland. Foto: Evgeniya Nikolaeva / Meduza
Onafhankelijke journalistiek is levensgevaarlijk in Rusland. Deze media hebben er wat op gevonden
Het speelveld van de vrije media in Rusland, waar gisteren parlementsverkiezingen plaatsvonden, neemt af. Dus starten Russische journalisten nieuwssites in Letland om van daaruit het publiek in eigen land te bedienen. ‘Hier kunnen de Russische autoriteiten ons fysiek niets aandoen.’
Leestijd 7 - 9 minuten
82 × gedeeld
Floris Akkerman
Een scènefoto van de voorstelling Een Russische schoonheid in het Gogolcentrum in Moskou.

In Rusland is homopropaganda verboden, toch staat er een biseksuele vrouw op het toneel. Hoe kan dat?

Rusland neemt een wet aan tegen homopropaganda, hamert op traditionele waarden en is trots op het Sovjetverleden. Toch profiteert een toneelstuk over een wilde biseksuele vrouw van subsidie, krijgen Sovjetdissidenten een tentoonstelling en is er een museum over Stalins strafkampen. Hoe zit dat?
Leestijd 8 - 10 minuten
195 × gedeeld
Floris Akkerman
Een jonge Oekraïense soldaat rookt een sigaret tijdens gevechten tegen pro-Russische separatisten op het vliegveld nabij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Foto: Sergej Lojko
De lucht van de vrijheid, daar vochten de soldaten voor op het vliegveld van Donetsk
Munitie, medicijnen, voedsel, kleding en verse soldaten, de Oekraïense militairen die vochten om de luchthaven van de Oost-Oekraïense stad Donetsk konden niet zonder. Militaire voertuigen brachten die lading. Die ritten bleken een hel.
Leestijd 3 minuten
61 × gedeeld
Floris Akkerman
Een pro-Russische groepering heeft de ingang van een administratiekantoor in Donetsk gebarricadeerd. Mei, 2014. De Britse fotograaf Christopher Nunn reist geregeld naar Oekraïne om daar in verschillende gebieden het dagelijks leven vast te leggen.

Is een ‘ja’ op 6 april een stem tegen Poetin? Niet volgens zijn adviseur

In de discussie rond het associatieverdrag met Oekraïne duikt altijd de naam van Vladimir Poetin op. Maakt Moskou zich druk om het akkoord, waarover Nederland op 6 april een referendum houdt? Een interview met Oekraïne-expert en adviseur van de president Tamara Goezenkova. ‘Voor ons is het associatieakkoord geen kwestie meer.’
Leestijd 8 - 10 minuten
274 × gedeeld
Floris Akkerman
Het Paleis van de Republiek op het Oktoberplein in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Foto: Nick Hannes/Hollandse Hoogte
‘Europa’s laatste dictator’ trekt langzaam naar Europa toe (maar houdt nog het meest van de Sovjet-Unie)
Nu hij definitief verwijderd is van de EU-sanctielijst is de dooi tussen Wit-Rusland en de Europese Unie een feit. Onlangs won hij ook al de verkiezingen. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zich de afgelopen jaren als vredesduif opgesteld. Maar: hoe zien de Wit-Russen hem zelf? Ik laat er drie aan het woord.
Leestijd 7 - 9 minuten
81 × gedeeld
Floris Akkerman
 Een familie bij een ‘Donetsk People Republic’ bijeenkomst, mei 2014. Foto: Christopher Nunn

Elf oplossingen voor het conflict in Oost-Oekraïne

Is er een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne? Wij interviewden twee vooraanstaande Oekraïense experts over het beëindigen van het conflict, het herstel van de economie en het loskomen van Rusland.
Leestijd 7 - 9 minuten
135 × gedeeld
Floris Akkerman
Een soldaat met zijn vriendin in Kurakhovo, augustus 2015. Foto: Christopher Nunn
Een betere toekomst voor Oekraïne? Creëer een burgermaatschappij
Is er een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne? Die vraag legden we voor aan twee Oekraïne-experts, die met maar liefst elf oplossingen kwamen. Welke heeft het meeste kans van slagen? We vroegen Oost-Europadeskundige Tony van der Togt om op ons artikel te reageren.
Leestijd 4 minuten
70 × gedeeld
Floris Akkerman
Een vrouw loopt aan de overkant van muziekbar en hotel Liverpool in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Foto: Aleksej Filippov (voor De Correspondent)
Intussen in de Volksrepubliek Donetsk: een rondwandeling door een bevroren conflictgebied
Sinds deze week weten de nabestaanden van de MH17-ramp eindelijk meer over de toedracht van deze catastrofe. Maar hoe ging het verder met het conflict dat deze ramp veroorzaakt heeft? In de Volksrepubliek Donetsk beschrijf ik het leven sinds de wapenstilstand van begin september.
Leestijd 9 - 12 minuten
112 × gedeeld
Floris Akkerman
10 juli 2014: Tijdens een demonstratie voor de rechten van homoseksuelen in Rusland. Foto: Enrique Garcia Medina/EPA
Hoe de aanslag op MH17 de mensenrechten naar de achtergrond verdreef
Tijdens ontmoetingen tussen het Westen en Rusland was het altijd vaste prik: mensenrechten. Tot het conflict in Oekraïne en de ramp met passagiersvliegtuig MH17, vandaag precies een jaar geleden. Komen de mensenrechten in Rusland nog wel aan bod? Een analyse.
Leestijd 7 - 9 minuten
60 × gedeeld
Floris Akkerman
Het Paleis van de Republiek op het Oktoberplein in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Foto: Nick Hannes/Hollandse Hoogte

De comeback van Europa’s laatste dictator (als zelfbenoemde vredesduif nog wel)

Vanaf vandaag vergadert de EU over samenwerking met zes van haar oosterburen. Ook Wit-Rusland schuift aan. Zeer tegen de zin van Russen, die Wit-Rusland liever aan hun kant zien. Hoe laveert president Loekasjenko tussen het ene en het andere machtsblok? Ik reisde af naar Minsk en vroeg het aan een ambtenaar, een dichter en een lid van de oppositie.
Leestijd 7 - 9 minuten
172 × gedeeld
Floris Akkerman
Treinstation van de Abchazische hoofdstad Soechoem in Sovjetstijl. Foto: Floris Akkerman
Dit bevroren conflict in Poetins achtertuin laat zien: het Westen heeft verloren van Rusland
Vandaag een jaar geleden lijfde Rusland het schiereiland de Krim in. Daarna keerde Oost-Oekraïne zich af van Kiev. De status van dit gebied staat nog niet vast, maar Abchazië laat zien hoe het verder kan gaan. Deze afvallige Georgische regio hoort niet bij Rusland, maar de bewoners willen maar al te graag een Russisch paspoort.
Leestijd 9 - 12 minuten
163 × gedeeld
Floris Akkerman
Foto's: Floris Akkerman.

Waarom Russische burgers vrijwillig meevechten in Oost-Oekraïne

Tot grote frustratie van Oekraïne vechten Russische burgers in het oosten vrijwillig mee aan de kant van de pro-Russische separatisten. Wat zijn hun drijfveren? ‘Ik kan niet rustig toekijken hoe vreedzame mensen worden vermoord.’
Leestijd 10 - 14 minuten
207 × gedeeld
Floris Akkerman
Maidan in Kiev, begin maart 2014. Foto: Floris Akkerman

Zo verging het Oekraïne in het jaar na de opstand

Vandaag precies een jaar geleden stroomde het Maidanplein in Kiev vol met Oekraïners die verandering eisten; zij wilden leven zoals in Europa. Overal in het land braken protesten en gevechten uit, die tot de dag van vandaag voortduren. Kan Oekraïne de eenheid herstellen? Dit is het verslag van een jaar crisis in Oekraïne.
Leestijd 9 - 12 minuten
171 × gedeeld
Floris Akkerman Michiel Driebergen
Afgelopen zomer in het centrum van Kramatorsk in Oekraïne. Foto: Andres Martinez Casares/Hollandse Hoogte

Brengen de verkiezingen Oekraïne na 23 jaar wanbestuur vrede en welvaart?

Oekraïne stemt zondag voor een nieuw parlement. Dat ziet zich geconfronteerd met problemen, waarmee het land al sinds de onafhankelijkheid in 1991 worstelt. Met als resultaat een oorlog in het oosten. Ik doe verslag vanuit de stad Kramatorsk, waar ze er alles van weten.
Leestijd 7 - 9 minuten
74 × gedeeld
Floris Akkerman