Huib de Zeeuw

Arabist & journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Publicaties
Biografie

Bijna twee jaar lang werkte ik met Huib aan onderzoeksprojecten over energie en klimaat. Huib onderscheidt zich door zijn enorme dossierkennis en zijn drang om alle feiten boven tafel te krijgen.

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

Maart 2015: PKK-strijders proberen de stad Sinjar te heroveren op IS. Foto: Jacob Simkin / Hollandse Hoogte

Waarom Turkije banger is voor de Koerden dan voor Islamitische Staat

Turkije zit tot zijn nek in de oorlog in Syrië, zagen wij tijdens onze reis langs de Turks-Syrische grens. En door de bomaanslag van Islamitische Staat in Turkije is de oorlog letterlijk de grens overgestoken. Toch beschouwt Turkije de Koerdische PKK als een nog grotere bedreiging.
Leestijd 6 - 8 minuten
282 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Iraniërs vieren in Teheran het akkoord over het afbouwen van het Iraanse nucleaire programma en het opheffen van de sancties. Foto: Ahmad Halabisaz/Hollandse Hoogte
Waarom de nucleaire deal met Iran er wel moest komen
Het akkoord over het afbouwen van het Iraanse nucleaire programma en het opheffen van de sancties is in veel opzichten historisch. Maar het mocht ook niet misgaan. Vooral de Verenigde Staten hebben Iran nodig als bondgenoot in de regio.
Leestijd 4 - 5 minuten
109 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Een jongen hoedt geiten in de omgeving van Reyhanli (Turkije). Foto: Tan Tunali
Deze man smokkelde dokters, zakenlui én jihadisten Syrië in
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 5 van de serie: hoe een Turkse smokkelaar honderden medici, zakenmensen en strijders de grens over hielp.
Leestijd 4 - 5 minuten
55 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Door speelgoed te verkopen, zamelt de religieuze Bülbülzadestichting geld in voor de 400.000 Syrische vluchtelingen in de Turkse stad Gaziantep. Foto: Huib de Zeeuw
Komt de Turkse hulp aan Syrië bij rebellen of verdrukten terecht?
Sinds afgelopen zondag staken er opnieuw duizenden Syrische vluchtelingen de grens bij Turkije over. Wij zagen met eigen ogen wat voor impact dat op de grensstreek heeft. In deel 4 van hun serie: Turkije steunt Syrië, maar komt de hulp wel goed terecht?
Leestijd 4 - 5 minuten
63 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Een patiënt in het tijdelijk veldhospitaal in de Turkse grensplaats Kilis. Foto: Tan Tunali
Deze Syrische dokter helpt elke strijder in Turkije, ongeacht voor wie hij vecht
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 3 van de serie: het verhaal van een Syrische dokter die zijn landgenoten in Turkije verzorgt. Hij helpt elke strijder, ongeacht voor wie die vecht.
Leestijd 4 - 5 minuten
62 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
22 april 2012: Haqquna-leden dragen de Syrische onafhankelijkheidsvlag door de straten van Raqqa in een demonstratie tegen een bloedbad nabij Damascus. Foto: Ghaith aal Fakhri
Vlak over de Turkse grens kun je de IS-vlag al zien wapperen
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 2 van de serie: een portret van Ghaith aal Fakhri, de organisator van het eerste protest tegen IS in Syrië. Hij zag zijn stad bevrijd worden van een dictator, maar kreeg er nieuwe onderdrukkers voor terug.
Leestijd 5 - 6 minuten
77 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Foto: Tan Tunali
De oorlog in Syrië brengt de Koerden dichter bij elkaar
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 1 van de serie: de dilemma’s rond een Turks-Koerdische strijder/terrorist.
Leestijd 4 minuten
76 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
14 oktober 2014: Een aanval van de islamitische coalitie, waaronder de aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra beweging, in zijn strijd tegen het Syrische leger in de stad Maarat al-Numan (in de Idlib provincie, Syrië). Foto: Ghaith Omran/AP

Waarom helpt Turkije islamitische rebellen in Syrië? Een zoektocht langs de grens

Waar westerse landen in Syrië alleen strijden tegen IS, vecht NAVO-partner Turkije vooral tegen het Assadregime. Ook het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra ontvangt steun. Waarom doet Turkije dit? Wij reizen langs de Turks-Syrische grens op zoek naar het lokale perspectief. Een vooruitblik.
Leestijd 8 - 10 minuten
175 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
19 juni 2014: Twee IS strijders voor een ingerekende Iraakse legertruck bij een checkpoint aan de rand van de olieraffinaderij van Baiji, zo’n 250 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto: Hollandse Hoogte

Wie financiert die jihadisten eigenlijk? (Antwoord: wie niet?)

Je zou het haast vergeten na het drama in Parijs, maar vrijwel alle jihadistische terreur vindt elders plaats. In Syrië bijvoorbeeld. Wie betaalt dat allemaal? In deel 2 van onze serie over olieverslaving: hoe IS een oliestaat werd, maar nu momentum lijkt te verliezen.
Leestijd 9 - 12 minuten
665 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Het Witte Huis in Moskou. Voorheen de zetel van het parlement (Doema), nu huist de Russische regering er. Daanaast een lichtreclame voor gasbedrijf Gazprom. Foto: Hollandse Hoogte

Het beste antwoord op MH17 is een Europese energie-unie

De vliegramp in Oekraïne is meer dan een nationale tragedie. Ons land is in een geopolitiek steekspel terechtgekomen. Een energie-unie, die Europa onafhankelijker maakt van Russisch gas, zou verstandig zijn. Maar uitgerekend gasland Nederland is daar geen voorstander van.
Leestijd 7 - 9 minuten
432 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Hoe duurzaam is de grootste partij van Nederland nu werkelijk?
Mijn artikel over het energierapport van het wetenschappelijke bureau van de VVD zorgde voor onrust binnen de partij. Tweede Kamerlid René Leegte houdt vol dat er van een interne strijd geen sprake is, terwijl VVD-lid Gijs Dröge van Liberaal Groen stelt dat de VVD uit angst voor de PVV zich niet al te duurzaam durft op te stellen. Hoe duurzaam is de VVD nu echt?
Leestijd 6 - 7 minuten
89 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Waarom een duurzame economie niet alleen een kwestie van kosten maar ook van kansen is
Mijn artikel over het energierapport van de Teldersstichting zorgde gisteren voor veel bijdragen van leden. Sommige lezers noemden het stuk vooringenomen: welke aannames heb ik gehad bij het schrijven ervan? In deze update wil ik die aannames expliciet maken en laten zien waarom ik de transitie naar een economie gebaseerd op duurzame energie vooral als een kans zie in plaats van als kostenpost.
Leestijd 11 - 15 minuten
127 × gedeeld
Huib de Zeeuw
'The Great Wave' van de Japanse kunstenaar Hokusai (1760-1849). Illustratie: Getty Images

Nog even en de VVD is een klimaatsceptische partij

De denktank van de grootste partij van Nederland, de VVD, toont zich in haar nieuwe energierapport sceptisch over het klimaatprobleem. Sterker nog, de Teldersstichting adviseert vooral niet te veel haast te maken met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd trekt VVD-minister Henk Kamp de komende jaren miljarden euro’s uit om het aandeel duurzame energie te vergroten. Een lange, interne partijstrijd lijkt geboren.
Leestijd 8 - 11 minuten
237 × gedeeld
Huib de Zeeuw
17 juni 2014: Een brand in Oost-Oekraïne na een bomaanslag op een pijpleiding richting Europa. Foto: ANP
Ruzie of geen ruzie, de gashandel met Rusland gaat gewoon door
De nieuwe gasruzie tussen Oekraïne en Rusland maakt weinig indruk op topbestuurders uit de Nederlandse gassector. Tijdens een luxueus diner met uitzicht op de jachthaven in Huizen wordt vooral gepleit voor het in stand houden van de goede gasrelaties met Rusland. Hoe beïnvloedt het gas de geopolitieke verhoudingen? Een analyse.
Leestijd 4 minuten
83 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Hoe veroveren we na dertig jaar privatiseren het algemeen belang terug?
In het vierde deel van de serie over staatsbedrijven op avontuur: een kritische analyse van de doorgeschoten marktwerking. Wat heeft het ons opgeleverd? ChristenUnie-senator Roel Kuiper schreef er een verontrustend boek over, maar geeft ook een aanzet tot het terugveroveren van het algemeen belang.
Leestijd 5 - 6 minuten
206 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Foto: Getty Images

Zo kan Europa onafhankelijker worden van Russisch gas

Vlak voor de Europese verkiezingen en met Rusland als gedeelde vijand is pleiten voor een gezamenlijk Europees energiebeleid makkelijk scoren. Maar wat is het meest realistische middel om minder afhankelijk te worden van het Russische gas? Een energie-unie? Winning van schaliegas? Of toch vol inzetten op duurzame bronnen en energiebesparing? Een analyse in drie stappen.
Leestijd 8 - 10 minuten
288 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Een gasmasker tijdens protesten in Kiev (Oekraïne) op 6 februari 2014. Foto: Alexander Koerner/Getty Images

Poetin heeft gelijk: Europa wil Oekraïne helemaal niet redden

Europa mag in zijn woorden dan wel achter Oekraïne staan, zijn daden vertellen een heel ander verhaal. Onder aanvoering van Duitsland, Frankrijk én Nederland voert de EU al ruim acht jaar een gasbeleid dat Oekraïne enorm heeft verzwakt en steeds afhankelijker heeft gemaakt van Rusland. Een reconstructie.
Leestijd 7 - 9 minuten
388 × gedeeld
Huib de Zeeuw
Het valt niet meer te ontkennen: gaswinning levert aardbevingen op
Ver weg van het Groningse platteland, op een symposium in de hoofdstad spreken vier deskundigen over de directe relatie tussen gaswinning en aardbevingen. Een belangrijke vraag blijft onbesproken: waarom is in de afgelopen tien jaar zo veel gas uit de Groningse bodem gepompt?
Leestijd 4 - 5 minuten
71 × gedeeld
Huib de Zeeuw