Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

Missie

Ik wil de impact van klimaatverandering laten zien en samen met leden de overgang naar duurzaamheid versnellen.

Nu

Aan het oriënteren op nieuwe verhalen over duurzame energie, biodiversiteit, bodems en bossen.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

De Peoples Climate March in Washington op 29 april 2017. Foto: Joshua Roberts / Reuters
De komende dagen stappen duizenden mensen over naar een groene bank en groene energie. Doe jij mee?
Effectieve klimaatactie is nog nooit zo makkelijk geweest. Stap de komende tien dagen over naar een groene energieleverancier of een groene bank. Of allebei.
Leestijd 5 - 6 minuten
Jelmer Mommers
In 1980 bleek dat een hele nieuwbouwwijk, Lekkerkerk West, gebouwd was op sterk verontreinigde grond. Hij moest volledig worden afgegraven. Foto: Marcel Antonisse / Nationaal Archief
Nederlandse afvalverwerkers overtreden al decennia de milieuwet. Waarom verzaakt de overheid?
Frauduleuze Nederlandse afvalverwerkers kunnen al decennia vrijwel ongestoord milieuwetten overtreden. Dat stelt de documentaire Beerput Nederland, die maandagavond werd uitgezonden. In dit interview geeft criminologe Karin van Wingerde context bij deze bewering.
Leestijd 12 - 16 minuten
Jelmer Mommers
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye
Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Het gif blijft
Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks: De Europese Unie heeft de toelating voor het omstreden middel glyfosaat met vijf jaar verlengd. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 17 minuten
Jelmer Mommers Tomas Vanheste
Foto: Daan Veldhuizen / VPRO
Mag de boom ook gewoon zichzelf zijn?
Kunnen we de natuur beschermen door haar waarde in euro’s uit te drukken? Een uitzending van Tegenlicht daarover is een goed begin van een gesprek.
Leestijd 3 minuten
Jelmer Mommers
Podcast: Het gevaar van doemdenken en de risico’s van gemakzuchtig optimisme
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Jelmer Mommers. Het onderwerp is een tikje breed: de toekomst van de mensheid op planeet aarde. Mogen we optimistisch zijn, of is alles al verloren?
Rutger Bregman Jelmer Mommers
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye

Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Weg met het gif

Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 16 minuten
Jelmer Mommers Tomas Vanheste
De aanleg van de Trans Adriatic Pipeline in Chamilo, Griekenland, begin 2017. Foto: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg
Deze machtige lobby zorgt ervoor dat Europa nog steeds voor gas kiest
Europa blijft inzetten op aardgas, terwijl we nu al meer pijpleidingen hebben dan we gebruiken. Een nieuw rapport onthult een van de belangrijkste redenen: de enorme lobbykracht van de gasindustrie.
Leestijd 5 - 6 minuten
Jelmer Mommers
Luchtfoto van de Wieringermeerpolder met de winning van steenkool om 1 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Beeld: Landschap en energie, onder redactie van Dirk Sijmons e.a.
De grote duurzame verbouwing van Nederland kan een feest worden, zegt deze landschapsarchitect
De vergroening van Nederland kan een bron van gezamenlijkheid en plezier worden, zegt landschapsarchitect Dirk Sijmons. Hij ziet duurzaamheid als bron van vaderlandse trots, nationale autonomie én nieuwe banen. Vorige week kreeg hij een belangrijke prijs voor zijn werk.
Leestijd 12 - 16 minuten
Jelmer Mommers
Een man loopt langs een olielek bij de pijpleiding in Dadabili op 2 april 2011, Nigeria. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters
Een nieuwe onthulling over Shell in Nigeria laat zien: oliehandel maakt altijd vuile handen
In 2011 sloot Shell een deal om olie te winnen voor de kust van Nigeria. Daarvan profiteerde een veroordeelde witwasser - met medeweten van Shell. Vrij Nederland publiceert deze week een nieuwe reconstructie over de zaak, op basis van een dossier van duizenden pagina’s, interne e-mails, rapporten en afgeluisterde gesprekken.
Leestijd 6 - 7 minuten
Jelmer Mommers
The Borneo Case. Een film over het redden van een regenwoud
The Borneo Case laat zien dat de inspanningen van een kleine groep activisten een groot verschil kunnen maken. Je kon de documentaire uit het Movies that Matter-archief hier tijdelijk bekijken.
Kijktijd 4 minuten
Jelmer Mommers