Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

Missie

Ik geloof dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil ik de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen.

Nu

Ik onderzoek nu de rol van hekserij en voodoo in migratie. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief: http://corr.es/4afbd3

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn mail

Regelmatig stuur ik je een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustratie: Toby Emmanuel (voor De Correspondent)
Waarom deze Nigeriaanse computermonteur blij is dat zijn broers in een Italiaans detentiekamp zitten
Afrikaanse migranten die in Europa een beter leven zoeken zijn dagelijks in het nieuws. Niet als mens, maar als ‘stroom’ of ‘crisis’. In deze serie laat ik in het grootste Afrikaanse vertrekland, Nigeria, de mensen achter de nieuwsberichten aan het woord. Aflevering 4: Edwin, de achterblijver met twee broertjes in Italië.
Leestijd 6 - 7 minuten
46 × gedeeld
Maite Vermeulen
Philomena Esohe Jombo voor haar huis in Benin City. Philomena's dochter woont in Europa en stuurt regelmatig geld op. Foto: Etinosa Osayimwen (voor De Correspondent)

Wie migratie écht wil begrijpen, moet naar de achterblijvers in Afrika kijken

Meer dan de helft van alle Nigeriaanse migranten in Europa komt uit één relatief kleine stad: Benin City. Ik ging kijken waarom en trof een stad waar al je denkbeelden over migratie op z’n kop gaan.
Leestijd 20 - 25 minuten
386 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Toby Emmanuel (voor De Correspondent)
Er werd haar een baan als babysitter in Italië beloofd. Het werd sekswerk langs de kant van de weg
Afrikaanse migranten die in Europa een beter leven zoeken zijn dagelijks in het nieuws. Niet als mens, maar als ‘stroom’ of ‘crisis’. In deze serie laat ik in het grootste Afrikaanse vertrekland, Nigeria, de mensen achter de nieuwsberichten aan het woord. Aflevering 3: Faith, die in Italië als prostituee werd verhandeld.
Leestijd 9 - 12 minuten
96 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Toby Emmanuel (voor De Correspondent)
Ze noemden hem een mislukkeling. Ze hadden wel anders gekraaid als het wél was gelukt Europa te bereiken
Afrikaanse migranten die in Europa een beter leven zoeken zijn dagelijks in het nieuws. Niet als mens, maar als ‘stroom’ of ‘crisis’. In de serie Het gezicht van Migratie laat ik in het grootste Afrikaanse vertrekland, Nigeria, de mensen achter de nieuwsberichten aan het woord. Aflevering 2: John, de gefaalde migrant.
Leestijd 7 - 9 minuten
70 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Toby Emmanuel (voor De Correspondent)

Europa is de hemel – en niks gaat deze migranten op andere gedachten brengen

Wat is het beeld dat Afrikaanse migranten van Europa hebben? En nog belangrijker: hoe komt dat beeld tot stand? De EU weet het donders goed, maar stopt tóch miljoenen in campagnes die niet werken.
Leestijd 16 - 21 minuten
387 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Toby Emmanuel (voor De Correspondent)
Waarom deze Nigeriaanse bedrijfskundige al acht jaar kromligt om naar Europa te komen
Afrikaanse migranten die in Europa een beter leven zoeken zijn dagelijks in het nieuws. Niet als mens, maar als ‘stroom’ of ‘crisis’. In deze serie laat ik in het grootste Afrikaanse vertrekland, Nigeria, de mensen achter de nieuwsberichten aan het woord. Vandaag aflevering 1 van Het Gezicht van Migratie: David, de bedrijfskundige die een taxi rijdt.
Leestijd 8 - 10 minuten
94 × gedeeld
Maite Vermeulen
Foto: Isabelle van Hemert (beeldredacteur van De Correspondent)
Boekentip voor de zomer: een absurde roadtrip door de grootste stad van Afrika
Grote thema’s als ongelijkheid, corruptie en oorlogsmisdaden verweven in een humoristisch en bizar verhaal – daarin slaagt de jonge Nigeriaanse schrijfster Chibundu Onuzo in haar roman Welcome to Lagos. Ze sleurt ons mee, eerst door de jungle van de Nigerdelta, dan door de jungle van Lagos.
Leestijd 6 - 8 minuten
76 × gedeeld
Maite Vermeulen
Duinkerke (2010), uit de serie Shelter van Henk Wildschut. Op de foto's in dit stuk zie je de interieurs van zelfgebouwde tenten van migranten.

De EU speelt een verraderlijk taalspel. En migranten zijn er de dupe van

Irreguliere migranten, asielquota, pushbacks, refoulement en compacts – onze regeringsleiders spreken in onbegrijpelijk jargon over migratie. En daarmee verbloemen ze belangrijke problemen.
Leestijd 14 - 19 minuten
191 × gedeeld
Maite Vermeulen Tomas Vanheste
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Oproep: Help mij het meeste te halen uit mijn correspondentschap migratie
Ik doe mee aan een internationaal project over networked beats. Dat wil zeggen: hoe ik jullie input (als lezers, als experts) het beste kan gebruiken in mijn journalistiek. Wat zijn jullie ideeën daarover?
Leestijd 4 minuten
23 × gedeeld
Maite Vermeulen

Podcast: Dit simpele idee kan de wereld van ontwikkelingshulp op zijn kop zetten

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer praten Jesse en ik met onze onvolprezen collega Maite Vermeulen, die zich onlangs verdiepte in de effectiviteit van cash bij ontwikkelingshulp. Wat als we het geld dat ingewikkelde hulpprogramma’s kosten gewoon uitkeren aan arme mensen?
Luistertijd 41 minuten
682 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Maite Vermeulen
Wie de migratiecrisis wil begrijpen, kijkt naar Nigeria. Reis daarom met me mee (en stel je vragen)
We hebben Fort Europa inmiddels uitgebouwd tot diep op het Afrikaanse continent. Wat zijn daarvan de gevolgen? Om dat te onderzoeken, verhuis ik tijdelijk naar het land waar de meeste Afrikaanse migranten vandaan komen: Nigeria.
Leestijd 5 - 6 minuten
110 × gedeeld
Maite Vermeulen