Maite Vermeulen

Correspondent Conflict & Ontwikkeling

Missie

Ik geloof dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil ik de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen.

Nu

Ik ben net begonnen aan mijn nieuwe correspondentschap Migratie, in Nigeria! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief: http://corr.es/4afbd3

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn mail

Regelmatig stuur ik je een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Duinkerke (2010), uit de serie Shelter van Henk Wildschut. Op de foto's in dit stuk zie je de interieurs van zelfgebouwde tenten van migranten.

De EU speelt een verraderlijk taalspel. En migranten zijn er de dupe van

Irreguliere migranten, asielquota, pushbacks, refoulement en compacts – onze regeringsleiders spreken in onbegrijpelijk jargon over migratie. En daarmee verbloemen ze belangrijke problemen.
Leestijd 14 - 19 minuten
133 × gedeeld
Maite Vermeulen Tomas Vanheste
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Oproep: Help mij het meeste te halen uit mijn correspondentschap migratie
Ik doe mee aan een internationaal project over networked beats. Dat wil zeggen: hoe ik jullie input (als lezers, als experts) het beste kan gebruiken in mijn journalistiek. Wat zijn jullie ideeën daarover?
Leestijd 4 minuten
22 × gedeeld
Maite Vermeulen

Podcast: Dit simpele idee kan de wereld van ontwikkelingshulp op zijn kop zetten

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer praten Jesse en ik met onze onvolprezen collega Maite Vermeulen, die zich onlangs verdiepte in de effectiviteit van cash bij ontwikkelingshulp. Wat als we het geld dat ingewikkelde hulpprogramma’s kosten gewoon uitkeren aan arme mensen?
Luistertijd 41 minuten
556 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Maite Vermeulen
Wie de migratiecrisis wil begrijpen, kijkt naar Nigeria. Reis daarom met me mee (en stel je vragen)
We hebben Fort Europa inmiddels uitgebouwd tot diep op het Afrikaanse continent. Wat zijn daarvan de gevolgen? Om dat te onderzoeken, verhuis ik tijdelijk naar het land waar de meeste Afrikaanse migranten vandaan komen: Nigeria.
Leestijd 5 - 6 minuten
103 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustraties: Kwennie Cheng (voor De Correspondent)

Dit simpele idee kan 99 procent van de ontwikkelingshulp op z’n kop zetten

Armoede is een complex probleem. Maar armoede is ook gewoon: een gebrek aan geld. Wat als we al onze ingewikkelde hulpprogramma’s nu eens als cash zouden uitkeren aan arme mensen?
Leestijd 13 - 18 minuten
663 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Kwennie Cheng (voor De Correspondent)
Vijf vragen die iedere cashdonateur zich moet stellen
Cash uitdelen - het is een van de meest revolutionaire ideeën in de strijd tegen armoede. Maar cash dwingt je om allerlei keuzes te maken. Stel je voorwaarden? Geef je aan mannen of aan vrouwen? En hoe selecteer je de armsten?
Leestijd 7 - 9 minuten
110 × gedeeld
Maite Vermeulen
Foto: Neptuul
Nederland is nu voorzitter van de VN-Veiligheidsraad: deze verhalen praten je bij
Vanaf deze week is Nederland voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Wat kan een klein land uitrichten aan tafel bij de grote jongens?
Leestijd 3 minuten
41 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Honderden miljoenen verdelen over goede doelen. Hoe doe je dat?
Vandaag verdeelt de Postcode Loterij weer honderden miljoenen tijdens het Goed Geld Gala. Maar hoe bepaalt de loterij, een van de grootste geldbronnen ter wereld voor goede doelen, wie vanavond het geld krijgt en wie niet? Ik mocht vorig jaar een paar dagen achter de coulissen kijken.
Leestijd 14 - 19 minuten
66 × gedeeld
Maite Vermeulen
Still uit aflevering 4 van ‘De Brug’ (KRO-NCRV)

Kijk & lees: Hoe creëer je een Afrikaans voorbeeldland? (hint: door problemen door te schuiven)

Rwanda: het is er veilig, er is weinig corruptie, kinderen gaan goed gevoed naar school, de gezondheidszorg is hoogstaand. Maar onder de oppervlakte broeit de waanzin, zagen wij toen we een documentaire draaiden op de grens met Congo. De laatste Brieven over de Brug!
Leestijd 14 - 19 minuten
369 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Fotograaf Charles Lomodong zocht op verzoek van De Correspondent Zuid-Soedanese radioluisteraars op. Dit is Ustaz John Sebit Andareea. Hij luistert graag naar het nieuws van verschillende radiostations, om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt.

Journalisten luiden opnieuw de noodklok over hulporganisatie Free Press Unlimited

De Nederlandse hulporganisatie Free Press Unlimited heeft zich vanwege donorgeld bemoeid met de redactionele inhoud van een Zuid-Soedanees radiostation. Inmiddels beschuldigen vier opgestapte redacteuren de organisatie van censuur en intimidatie.
Leestijd 12 - 17 minuten
104 × gedeeld
Maite Vermeulen