Maite Vermeulen

Correspondent Conflict & Ontwikkeling

Missie

Ik geloof dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil ik de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen.

Nu

Je kunt mij deze maand elke donderdagavond zien op NPO2: De Brug! Meer weten? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail: http://corr.es/4afbd3

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Honderden miljoenen verdelen over goede doelen. Hoe doe je dat?
Vandaag verdeelt de Postcode Loterij weer honderden miljoenen tijdens het Goed Geld Gala. Maar hoe bepaalt de loterij, een van de grootste geldbronnen ter wereld voor goede doelen, wie vanavond het geld krijgt en wie niet? Ik mocht vorig jaar een paar dagen achter de coulissen kijken.
Leestijd 14 - 19 minuten
54 × gedeeld
Maite Vermeulen
Still uit aflevering 4 van ‘De Brug’ (KRO-NCRV)

Kijk & lees: Hoe creëer je een Afrikaans voorbeeldland? (hint: door problemen door te schuiven)

Rwanda: het is er veilig, er is weinig corruptie, kinderen gaan goed gevoed naar school, de gezondheidszorg is hoogstaand. Maar onder de oppervlakte broeit de waanzin, zagen wij toen we een documentaire draaiden op de grens met Congo. De laatste Brieven over de Brug!
Leestijd 14 - 19 minuten
346 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Fotograaf Charles Lomodong zocht op verzoek van De Correspondent Zuid-Soedanese radioluisteraars op. Dit is Ustaz John Sebit Andareea. Hij luistert graag naar het nieuws van verschillende radiostations, om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt.

Journalisten luiden opnieuw de noodklok over hulporganisatie Free Press Unlimited

De Nederlandse hulporganisatie Free Press Unlimited heeft zich vanwege donorgeld bemoeid met de redactionele inhoud van een Zuid-Soedanees radiostation. Inmiddels beschuldigen vier opgestapte redacteuren de organisatie van censuur en intimidatie.
Leestijd 12 - 17 minuten
99 × gedeeld
Maite Vermeulen
Still uit aflevering 3 van ‘De Brug’ (KRO-NCRV)

Kijk & lees: Zo houdt Amerika de schijn van beschaving op

Als orkaan Katrina 12,5 jaar geleden iets blootlegde, was het wel hoe gesegregeerd New Orleans is. Wij bezochten de Amerikaanse stad en zagen dat er nog steeds weinig veranderd is. Volgens de rijken is dat een kwestie van geld, volgens de armen een kwestie van ras. Aflevering 3 van Brieven over de Brug.
Leestijd 15 - 20 minuten
303 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Still uit aflevering 2 van 'De Brug' (KRO-NCRV)

Kijk of lees: Als Catalonië een land wordt, splijt dit dorp in tweeën

Als Catalonië onafhankelijk wordt van Spanje, loopt de grens dwars door het dorp San Rafael del Río. Wat doet die spanning met de vijfhonderd inwoners? Voelen zij zich speler of speelbal? Aflevering 2 van Brieven over De Brug.
Leestijd 14 - 19 minuten
79 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Still uit aflevering 1 van 'De Brug'

Kijk of lees: Segregatie, in deze stad werkt het prima

In de stad Mostar zijn miljoenen gestopt in verzoening: de Kroatische en Bosnische inwoners moesten na de oorlog verenigd worden. Nog steeds leven de twee stadshelften gescheiden. Is dat erg? Aflevering 1 van Brieven over de Brug.
Leestijd 13 - 18 minuten
223 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Foto: Neptuul
Nederland in de VN-Veiligheidsraad: deze verhalen praten je bij
Vanaf deze week zit Nederland een jaar lang in de VN-Veiligheidsraad. Wat kan een klein land als het onze uitrichten aan tafel bij de grote jongens?
Leestijd 2 minuten
28 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustrations by Aimée de Jongh voor De Correspondent
Nederland zit nu in de VN-Veiligheidsraad. Maar wat hebben we daar aan?
Sinds deze week heeft Nederland een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Een jaar lang zitten we aan de machtigste tafel ter wereld. Maar wat heb je aan zo’n plek? Het hoogste VN-orgaan ligt namelijk al jaren in de houdgreep van het vetorecht.
Leestijd 12 - 17 minuten
60 × gedeeld
Maite Vermeulen
Still uit de nieuwe serie ‘De Brug’ van KRO-NCRV
Wij maken een tv-serie over bruggen. Kunnen die extremen verbinden?
Bruggen verbinden. Zou je denken. Maar wat als de bevolking op beide oevers lijnrecht tegenover elkaar staat? Die vraag beantwoorden wij in onze nieuwe serie De Brug, op NPO2 en op De Correspondent.
Leestijd 5 - 6 minuten
84 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Sigrid Kaag. Foto: Julius Schrank / Hollandse Hoogte
Topdiplomaat Sigrid Kaag wordt minister. Ik liep een week met haar mee
Sigrid Kaag wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking namens D66. Haar diplomatieke ervaring zal haar nog van pas komen. Ik liep in 2015 een week met haar mee tijdens haar werk als VN-gezant in Libanon en leerde een alom gerespecteerde ‘Iron Lady’ kennen.
Leestijd 12 - 17 minuten
198 × gedeeld
Maite Vermeulen