Maite Vermeulen

Correspondent Conflict & Ontwikkeling

Missie

Ik geloof dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil ik de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen.

Nu

Je kunt mij deze maand elke donderdagavond zien op NPO2: De Brug! Meer weten? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail: http://corr.es/4afbd3

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Still uit aflevering 3 van ‘De Brug’ (KRO-NCRV)

Kijk & lees: Zo houdt Amerika de schijn van beschaving op

Als orkaan Katrina 12,5 jaar geleden iets blootlegde, was het wel hoe gesegregeerd New Orleans is. Wij bezochten de Amerikaanse stad en zagen dat er nog steeds weinig veranderd is. Volgens de rijken is dat een kwestie van geld, volgens de armen een kwestie van ras. Aflevering 3 van Brieven over de Brug.
Leestijd 15 - 20 minuten
208 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Still uit aflevering 2 van 'De Brug' (KRO-NCRV)

Kijk of lees: Als Catalonië een land wordt, splijt dit dorp in tweeën

Als Catalonië onafhankelijk wordt van Spanje, loopt de grens dwars door het dorp San Rafael del Río. Wat doet die spanning met de vijfhonderd inwoners? Voelen zij zich speler of speelbal? Aflevering 2 van Brieven over De Brug.
Leestijd 14 - 19 minuten
70 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Still uit aflevering 1 van 'De Brug'

Kijk of lees: Segregatie, in deze stad werkt het prima

In de stad Mostar zijn miljoenen gestopt in verzoening: de Kroatische en Bosnische inwoners moesten na de oorlog verenigd worden. Nog steeds leven de twee stadshelften gescheiden. Is dat erg? Aflevering 1 van Brieven over de Brug.
Leestijd 13 - 18 minuten
209 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Foto: Neptuul
Nederland in de VN-Veiligheidsraad: deze verhalen praten je bij
Vanaf deze week zit Nederland een jaar lang in de VN-Veiligheidsraad. Wat kan een klein land als het onze uitrichten aan tafel bij de grote jongens?
Leestijd 2 minuten
27 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustrations by Aimée de Jongh voor De Correspondent
Nederland zit nu in de VN-Veiligheidsraad. Maar wat hebben we daar aan?
Sinds deze week heeft Nederland een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Een jaar lang zitten we aan de machtigste tafel ter wereld. Maar wat heb je aan zo’n plek? Het hoogste VN-orgaan ligt namelijk al jaren in de houdgreep van het vetorecht.
Leestijd 12 - 17 minuten
56 × gedeeld
Maite Vermeulen
Still uit de nieuwe serie ‘De Brug’ van KRO-NCRV
Wij maken een tv-serie over bruggen. Kunnen die extremen verbinden?
Bruggen verbinden. Zou je denken. Maar wat als de bevolking op beide oevers lijnrecht tegenover elkaar staat? Die vraag beantwoorden wij in onze nieuwe serie De Brug, op NPO2 en op De Correspondent.
Leestijd 5 - 6 minuten
80 × gedeeld
Maite Vermeulen Frank Westerman
Sigrid Kaag. Foto: Julius Schrank / Hollandse Hoogte
Topdiplomaat Sigrid Kaag wordt minister. Ik liep een week met haar mee
Sigrid Kaag wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking namens D66. Haar diplomatieke ervaring zal haar nog van pas komen. Ik liep in 2015 een week met haar mee tijdens haar werk als VN-gezant in Libanon en leerde een alom gerespecteerde ‘Iron Lady’ kennen.
Leestijd 12 - 17 minuten
195 × gedeeld
Maite Vermeulen
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Rutte III wil met ontwikkelingshulp de migratie stoppen. Dat gaat nooit werken
Lees je het regeerakkoord over ontwikkelingssamenwerking, dan lees je de kroniek van Fort Europa. Alles draait om het stoppen van migratie. Maar cruciale aannames van dit beleid kloppen niet.
Leestijd 7 - 9 minuten
101 × gedeeld
Maite Vermeulen
Foto: Pieter van den Boogert
Wat gebeurt er na een aardbeving, zoals nu in Mexico?
Mexico is voor de tweede keer in twee weken getroffen door een verwoestende aardbeving. Overlevenden moeten opgespoord, daklozen gehuisvest, lijken geborgen. Hoe werkt zo’n operatie? Ik ging langs bij een rampsimulatie en leerde wat er allemaal komt kijken bij het helpen na een aardbeving. En waarom er vaak zoveel misgaat.
Leestijd 11 - 15 minuten
19 × gedeeld
Maite Vermeulen