Maite Vermeulen

Correspondent Conflict & Ontwikkeling

Missie

Ik geloof dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil ik de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen.

Nu

Ik werk aan een verhaal over cash als vorm van hulp. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail: http://corr.es/4afbd3

Publicaties
Biografie
Sigrid Kaag. Foto: Julius Schrank / Hollandse Hoogte
Topdiplomaat Sigrid Kaag wordt minister. Ik liep een week met haar mee
Sigrid Kaag wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking namens D66. Haar diplomatieke ervaring zal haar nog van pas komen. Ik liep in 2015 een week met haar mee tijdens haar werk als VN-gezant in Libanon en leerde een alom gerespecteerde ‘Iron Lady’ kennen.
Leestijd 12 - 17 minuten
Maite Vermeulen
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Rutte III wil met ontwikkelingshulp de migratie stoppen. Dat gaat nooit werken
Lees je het regeerakkoord over ontwikkelingssamenwerking, dan lees je de kroniek van Fort Europa. Alles draait om het stoppen van migratie. Maar cruciale aannames van dit beleid kloppen niet.
Leestijd 7 - 9 minuten
Maite Vermeulen
Foto: Pieter van den Boogert
Wat gebeurt er na een aardbeving, zoals nu in Mexico?
Mexico is voor de tweede keer in twee weken getroffen door een verwoestende aardbeving. Overlevenden moeten opgespoord, daklozen gehuisvest, lijken geborgen. Hoe werkt zo’n operatie? Ik ging langs bij een rampsimulatie en leerde wat er allemaal komt kijken bij het helpen na een aardbeving. En waarom er vaak zoveel misgaat.
Leestijd 11 - 15 minuten
Maite Vermeulen
Charles Lomodong zocht Soedanese radioluisteraars op. Dit is Thomas Ali, terwijl hij via de radio een nieuwsuitzending volgt. Juba, Zuid-Soedan. Foto: Charles Lomodong (voor De Correspondent)

De Nederlandse hulporganisatie Free Press Unlimited censureerde haar eigen journalisten

Free Press Unlimited steunt wereldwijd onafhankelijke media. Maar toen haar Zuid-Soedanese radiostation zich kritisch uitliet over een geldschieter, greep Free Press Unlimited in. ‘Probeer niet de hand te bijten die je voedt.’
Leestijd 16 - 21 minuten
Maite Vermeulen
Foto: MirageC / Getty
Wakker worden met een andere huidskleur (En nog drie leestips voor de zomer)
Extreme wereldverbeteraars, missionarissen in Congo, een zwarte man die wit wakker wordt en een oorlogsmisdadiger die zich voordoet als sekstherapeut. Ik tip jullie vier boeken voor de zomervakantie.
Leestijd 7 - 9 minuten
Maite Vermeulen
Sigrid Kaag. Foto: Julius Schrank / Hollandse Hoogte
Sigrid Kaag viert het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis. Ik liep een week met de topdiplomaat mee
Ze staat aan het hoofd van een verdeelde organisatie in een diep verdeeld land: de Nederlandse Sigrid Kaag, VN-gezant in Libanon. Ik liep een week met haar mee en leerde alom gerespecteerde een ‘Iron Lady’ kennen. Vandaag geeft ze de Henry Dunantlezing, ter ere van het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis.
Leestijd 13 - 18 minuten
Maite Vermeulen