Rob Wijnberg
Rob Wijnberg

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur De Correspondent

Toen Rob Wijnberg (1982) in 2010, als de jongste hoofdredacteur van een landelijk dagblad, de leiding kreeg over nrc.next, besloot hij gelijk maar het belangrijkste uit de krant te slopen: het nieuws. Want niets misleidt ons meer dan die onophoudelijke informatiestroom die wij nieuws zijn gaan noemen, luidt de stellige overtuiging van deze filosoof.

Sindsdien is zijn missie: het nieuws herdefiniëren - van iets wat onze aandacht opeist met schreeuwerige koppen en simplistische clichés tot iets wat ons nieuwe inzichten geeft in de dieperliggende ontwikkelingen die onze levens bepalen.

Zijn gedwongen vertrek bij nrc.next bleek een zegen vermomd als bedrijfsongeval. Het betekende namelijk het begin van een jongensdroom: de geboorte van zijn eigen online medium, het journalistieke platform De Correspondent. Dat platform zag in 2013 het levenslicht na een wereldrecord crowdfunding in de journalistiek en mag zich inmiddels het snelst groeiende digitale podium voor diepgravende journalistiek van Nederland noemen. Dagelijks halen hier meer dan 47.000 betalende leden en ruim 1 miljoen maandelijkse bezoekers hun medicijn tegen de waan van de dag.

Als hoofdredacteur vertelt Rob graag over dit - nog altijd even spannende - journalistieke avontuur. Met een belofte: na dat gesprek kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar een journaal of krant. En mocht je liever ergens anders over praten: als filosoof is Rob altijd te porren voor een debat of lezing over de grootste vragen waar de mensheid al tweeduizend jaar mee zit.

Rob Wijnberg
Rob Wijnberg

Robs expertise

  • Wat denkers van vroeger ons leren over de problemen van nu
  • Hoe de journalistiek er over tien jaar uitziet
  • Waarom je het nieuws niet moet volgen als je de wereld wilt begrijpen
Meer weten over Rob?

Meer weten over Rob?

Wil je meer informatie over Rob, of wil je hem uitnodigen voor een gastcollege, het geven van een lezing of een andere bijdrage? Mail dan Sophie en Floor. Zij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Ook voor vragen over andere correspondenten of algemene vragen over het uitnodigen van een correspondent kun je bij Sophie en Floor terecht.