Rufus Kain
Rufus Kain

Rufus Kain

Correspondent Muziekindustrie

De muziekindustrie: een wereld van grote hits en grote sterren. Maar ook een bedrijfstak waar jaarlijks tientallen miljarden euro's in omgaan. Rufus Kain (1989) neemt je mee achter de schermen. Waar mensen waar wij nooit van gehoord hebben ons luistergedrag sturen. Onzichtbare spelers die vanachter de coulissen bepalen welke artiesten groot worden, wie er op de grote festivals staan en welke nummers je elke dag op de radio hoort.

Rufus, naast cultureel antropoloog ook zelf muzikant, kwam in aanraking met deze kant van de industrie en hij vroeg zich af: Hoe kan het dat je zelden over deze machtige partijen hoort? Wie zijn zij, wat zijn hun belangen en hoe zijn zij zo invloedrijk geworden? En wat betekenen ontwikkelingen zoals Spotify en festivalisering voor de machtsverdeling in de sector? Als correspondent Muziekindustrie zoekt Rufus dit uit.

Een belangrijke taak, want 'disruptieve' ontwikkelingen manifesteren zich in de muziekindustrie vaak als eerste. Zo was de muziekindustrie een van de eerste bedrijfstakken die de ontwrichtende kracht van het internet ervoer. Technologiebedrijven als Apple, Amazon en Alphabet hebben het veld voorgoed veranderd. Maar ook eerder al was dit te zien: toen radio en de grammofoon de bladmuziek vervingen.

Door zijn ervaring als singer-songwriter (Rufus bracht drie albums en een poëziebundel uit), festivalorganisator en zijn wekelijkse interviews met artiesten voor Amsterdam FM heeft Rufus een unieke blik op de scene.

Rufus vertelt graag over de muziekindustrie en legt de link tussen de ontwikkelingen die daar gaande zijn en lessen die we daar in meer algemene zin van kunnen leren. Een combinatie van een lezing met een optreden vindt Rufus erg leuk!

Rufus Kain
Rufus Kain

Rufus' expertise

  • Geld en macht in de muziekindustrie: wie wordt er rijk van een hit?
  • Lessen die andere sectoren van de muziekindustrie kunnen leren
  • De ondervertegenwoordiging van vrouwen in muziek
Meer weten over Rufus?

Meer weten over Rufus?

Wil je meer informatie over Rufus, of wil je hem uitnodigen voor deelname aan een debat, het geven van een lezing of een andere bijdrage? Mail dan Sophie en Floor. Zij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Ook voor vragen over andere correspondenten of algemene vragen over het uitnodigen van een correspondent kun je bij Sophie en Floor terecht.