Veelgestelde vragen

Leuk dat je meer wilt weten over The Correspondent! Hier beantwoorden we de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je die altijd stellen via post@decorrespondent.nl. Voor veelgestelde vragen over De Correspondent kun je hier terecht.

Wat is The Correspondent?

The Correspondent is de Engelse uitbreiding van De Correspondent. We breiden uit naar het Engels, want grensoverstijgende journalistiek is belangrijker dan ooit. Als politieke bewegingen, bedrijven, belastingdiensten, criminele organisaties, mensenstromen, handelsverdragen, natuurrampen, ecosystemen en algoritmes zich niet aan landsgrenzen houden, dan moet de journalistiek die ze wil beschrijven, begrijpen en bekritiseren dat ook niet doen. The Correspondent wordt een wereldwijd netwerk waarin correspondenten en leden samen op zoek gaan naar antwoorden op de grote vragen van onze tijd. We lanceren de uitbreiding op 30 september 2019. Als je lid bent van De Correspondent krijg je gratis toegang tot de Engelstalige artikelen. Wil je internationale vrienden, familie of collega’s lid maken? Dat kan hier!

Lijkt The Correspondent op De Correspondent?

Jazeker, want The Correspondent is de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent. Dus ook The Correspondent wordt een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag. Of, zoals we in het Engels zeggen: een platform voor unbreaking news. Daarmee bedoelen we dat we radicaal willen breken met de traditionele definitie van nieuws, de gangbare manier waarop het gemaakt wordt en het dominante bedrijfsmodel erachter. In plaats van je aandacht te trekken met sensationele incidenten, richten we ons op dieperliggende ontwikkelingen die bepalen hoe de wereld werkt. In plaats van alleen problemen te verslaan, zoeken we samen met leden ook naar oplossingen. En in plaats van je aandacht te verkopen aan adverteerders, zijn we volledig advertentievrij. Wij vertegenwoordigen uitsluitend de belangen van degenen die ons betalen – onze leden. Wil je The Correspondent ook mogelijk maken? Kijk dan hier!

Waarin verschilt The Correspondent straks van De Correspondent?

Met The Correspondent breiden we De Correspondent uit naar het Engels. Dat wil zeggen dat we onze journalistiek in het Engels kunnen publiceren en met correspondenten en leden wereldwijd kennis en ervaringen kunnen uitwisselen om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Alle verhalen van onze Engelstalige correspondenten zullen in het Engels verschijnen en wanneer dat relevant is ook vertaald worden naar het Nederlands. Ook zullen we Nederlandse verhalen die interessant zijn voor niet-Nederlandse leden regelmatig naar het Engels vertalen. Zo kunnen we onze journalistiek de wereld over laten gaan.

Wanneer gaat The Correspondent van start en wat doen jullie in de tussentijd?

We gaan The Correspondent op 30 september 2019 lanceren. We hebben immers tijd nodig om correspondenten en andere medewerkers te vinden en aan te nemen. Ook moeten we ons platform technisch gereedmaken voor bezoekers vanuit de hele wereld. Als pionier van The Correspondent houden we je in de tussentijd natuurlijk op de hoogte van onze vorderingen via de site en onze nieuwsbrieven (en zullen we je ook geregeld om input vragen!). Ontvang je de nieuwsbrieven nog niet? Via thecorrespondent.com kun je je inschrijven.

Wat kost het om The Correspondent te steunen?

Wat je wilt betalen! Ja, dat hoor je goed. Je mag zelf de prijs bepalen. Ons 'Choose What You Pay'-model is gebaseerd op drie kernwaarden: vertrouwen, inclusiviteit en solidariteit. We vertrouwen erop dat je een eerlijke prijs zult kiezen die bij jouw financiële mogelijkheden past. We vinden dat journalistiek inclusief moet zijn door betaalbaar te blijven voor iedereen. En we geloven in de kracht van solidariteit: wie iets meer kan betalen, houdt onze journalistiek toegankelijk voor wie iets minder te besteden heeft. Zo blijft onze journalistiek net zo toegankelijk voor een lid uit Bogota of Lagos als voor een lid uit Berlijn of New York. Hier kun je meer lezen over de filosofie achter ons lidmaatschapsmodel.

Wat gaan jullie met mijn geld doen?

We gaan jouw lidmaatschapsgeld investeren in geweldige, diepgravende journalistiek over de fundamentele kwesties van onze tijd. Om dat te kunnen doen, zullen we getalenteerde, deskundige correspondenten en ondersteunende redacteuren aannemen. Ook hebben we een kantoorruimte (en een koffiezetapparaat) nodig – niks chics hoor. Tot slot zullen we ook geld besteden aan de ontwikkeling van onze site, om deze zo prettig, privacyvriendelijk en veilig mogelijk te maken. Je kunt overigens precies nagaan of we ons aan onze beloften houden, want we zullen elk jaar een financieel jaarverslag publiceren waarin we precies laten zien hoe we je lidmaatschapsgeld hebben besteed. In Nederland doen we dat al vanaf het begin. Hier lees je over onze uitgaven in 2017.

Ik heb een lidmaatschap cadeau gekregen! Wanneer kan ik daar gebruik van maken?

Leuk om te horen dat iemand je een lidmaatschap op The Correspondent cadeau heeft gedaan! Je kunt je cadeau verzilveren op de dag dat we het platform lanceren, dat is op 30 september 2019.

Krijg ik als lid van De Correspondent ook toegang tot The Correspondent?

Ja! Alle Nederlandse leden krijgen toegang. De Correspondent zelf blijft gewoon – zoals je dat gewend bent – in het Nederlands bestaan. De uitbreiding naar het Engels komt erbij. Je kunt ons met de uitbreiding helpen met een zelfgekozen bijdrage.

Krijgen leden van The Correspondent ook toegang tot De Correspondent?

Iedereen die voor een zelfgekozen bedrag lid wordt van The Correspondent, maar geen lid is van De Correspondent, krijgt alleen toegang tot het Engelstalige deel van ons platform. Andersom wel, en dit verschil ontstaat door het Choose What You Pay-experiment. Leden van The Correspondent kunnen kiezen wat ze bijdragen, maar leden van De Correspondent betalen een vast bedrag. We willen het Choose What You Pay-model ook bij De Correspondent invoeren, maar pas als deze vorm succesvol is gebleken bij The Correspondent (om te voorkomen dat we een onnodig risico nemen voor onze 51 Nederlandse werknemers). Tot die tijd vinden we het niet eerlijk om leden van The Correspondent gratis toegang te geven tot De Correspondent.

Ik ben geen lid van De Correspondent, kan ik wel lid worden van The Correspondent?

Ja, dat kan. We vragen je om een eenmalige bijdrage voor één jaar, die we gebruiken om The Correspondent op te bouwen. In ruil daarvoor krijg je een jaarlidmaatschap dat begint op 30 september 2019, de dag van de lancering van het platform. Na het eerste jaar kun je kiezen voor een maand- of een jaarlidmaatschap.

Als ik nu The Correspondent steun, moet ik na een jaar dan weer betalen?

Als je al lid bent van De Correspondent, dan vragen we je om met een bijdrage de oprichting van The Correspondent te steunen. Zodra The Correspondent van start gaat, krijgen alle leden van De Correspondent toegang tot The Correspondent. Toch hopen we dat je nu al een bijdrage doet. Ben je geen lid van De Correspondent, maar wel voor een zelfgekozen bedrag lid geworden van The Correspondent, dan ben je één jaar lid vanaf de dag van de lancering van het platform op 30 september 2019. Na het eerste jaar kun je kiezen voor een maand- of een jaarlidmaatschap (of je kunt ervoor kiezen om niet te verlengen).

Kan ik ook aan The Correspondent doneren?

Allereerst: bedankt dat je dat overweegt! The Correspondent heeft een zogenoemd Choose What You Pay-model, dus je mag zelf bepalen hoeveel je voor je lidmaatschap wilt betalen. Als je een grote (van de belasting aftrekbare) schenking wilt doen, stuur dan een mail in het Engels naar hello@thecorrespondent.com. Ten overvloede: onze redactionele onafhankelijkheid is ons grootste goed, dus we verlenen nooit redactionele of andersoortige gunsten in ruil voor donaties.

Wat als The Correspondent me toch niet bevalt, maar ik al wel heb betaald?

Om te beginnen hopen we dat je ons laat weten wat je niet bevalt, want wellicht kunnen we er dan iets aan doen. We staan altijd open voor suggesties om onszelf te verbeteren (dat is zelfs een van onze tien grondbeginselen). Ben je dan nog steeds niet tevreden, dan kun je er altijd voor kiezen om je lidmaatschap na het eerste jaar niet te verlengen. Heb je gekozen voor een betaling in één keer (de standaardoptie), dan hoef je niets te doen om je lidmaatschap op te zeggen. Dat verloopt dan automatisch. Heb je ervoor gekozen om je lidmaatschap wel automatisch te verlengen, dan kun je je lidmaatschap stopzetten door een mail in het Engels te sturen naar hello@thecorrespondent.com.

Over welke onderwerpen gaan jullie schrijven?

Alle verhalen op The Correspondent zullen één ding gemeen hebben: ze zullen gaan over fundamentele ontwikkelingen die niet sensationeel of uitzonderlijk genoeg zijn om in het nieuws te komen, maar wel bepalen hoe de wereld werkt. Met die verhalen helpen we je de toekomst van onze energievoorziening, onze gezondheidszorg, ons onderwijs, ons werk en meer te begrijpen. Over welke onderwerpen we precies gaan schrijven weten we nog niet, want dat zal afhangen van de journalisten die we gaan aannemen. We vragen correspondenten niet om een van tevoren bepaald onderwerp te verslaan, maar laten ze vrij hun eigen journalistieke agenda te bepalen. De enige voorwaarde: de onderwerpen waarover ze schrijven moeten maatschappelijk relevant zijn en jou helpen de wereld om je heen beter te begrijpen. Als je ook grensoverstijgende journalistiek steunt, kun je hier meedoen!

Wie zullen gaan schrijven voor The Correspondent?

We kunnen je nog niet vertellen wie gaan schrijven voor The Correspondent, want we zijn op dit moment druk bezig met de zoektocht naar correspondenten. Je kunt ervan uitgaan dat onze toekomstige correspondenten getalenteerde, nieuwsgierige en deskundige journalisten zullen zijn, die diepgravend onderzoek gaan doen naar de belangrijke ontwikkelingen en kwesties van onze tijd. Ze zullen in het Engels schrijven en kunnen zich overal in de wereld bevinden. Ze gaan niet berichten over een specifiek land, maar richten zich op grotere, grensoverstijgende ontwikkelingen die bepalen hoe de wereld werkt.

Komen er door The Correspondent minder Nederlandstalige correspondenten en verhalen?

Nee, The Correspondent komt erbij. De Correspondent blijft gewoon – zoals je dat gewend bent – in het Nederlands bestaan en evenveel verhalen maken als nu het geval is.

Waar wordt The Correspondent straks gevestigd?

De medewerkers van The Correspondent, zoals de redactiechef, eindredacteuren, beeldredacteuren, onze ledendirecteur en het ondersteuningsteam voor leden, zullen gevestigd zijn in ons hoofdkantoor in Amsterdam. Correspondenten kunnen over de hele wereld gevestigd zijn. Ze zullen geen verslag doen van 'het laatste nieuws' uit een bepaald land, maar zich richten op structurele ontwikkelingen die bepalen hoe de wereld werkt. Dat doen ze op plekken die het beste passen bij hun onderwerp. Dat kan New York zijn, de grens van Texas met Mexico, Londen, Berlijn of Melbourne. Maar ook Lagos, Johannesburg of Boekarest.

Er zijn al zoveel nieuwsmedia. Wat maakt jullie anders?

Goeie vraag! Er zijn veel dingen die ons anders maken dan andere nieuwsmedia, maar dit zijn de drie belangrijkste:

  1. We hebben een ander idee over wat nieuws is;
  2. We maken nieuws op een andere manier;
  3. We hebben een ander bedrijfsmodel om het te bekostigen.

Laten we dat in die volgorde uitleggen. Ten eerste doen we geen verslag van de sensationele incidenten die je meestal in het nieuws ziet, maar richten we onze aandacht juist op dieperliggende structuren en ontwikkelingen. Onze verhalen helpen je beter te begrijpen hoe de wereld werkt en wat we aan onze maatschappelijke problemen kunnen doen. Ten tweede doen we dat door met jullie, onze leden, samen te werken. Je kunt als lid met onze correspondenten praten en samenwerken, vragen aan hen stellen en je kennis en ervaringen met hen delen. Zij luisteren, geven antwoord en maken gebruik van jouw deskundigheid, omdat ze beseffen dat onze leden collectief veel meer weten dan wij. En ten slotte doen we dit op een volledig advertentievrije site, zonder irritante banners of gesponsorde artikelen. We vertegenwoordigen uitsluitend de belangen van onze leden – niet die van adverteerders. Dat kan dus alleen met steun van onze lezers, help je mee?

Waarom zou ik voor nieuws betalen als het bijna overal gratis te vinden is?

Als lezers niet voor journalistiek betalen, doen adverteerders dat meestal. Dat betekent uiteindelijk dat niet het nieuws, maar jouw aandacht het product is dat wordt verkocht. Dat is een van de redenen waarom er zoveel clickbait wordt gemaakt. Media willen zoveel mogelijk aandacht trekken om meer advertenties te verkopen. The Correspondent is advertentievrij, omdat we ons volledig willen richten op de belangen van onze lezers. Bij ons vind je geen clickbait en geen schreeuwerige artikelen, maar diepgravende verhalen die je helpen de wereld om je heen beter te begrijpen. Die diepgang is het gevolg van het feit dat jij voor onze journalistiek betaalt. Als betalend lid mag je bovendien zoveel artikelen delen met niet-leden als je maar wilt!

De Correspondent is advertentievrij, maar jullie promoten wel The Correspondent. Waarom?

De Correspondent is inderdaad een volledig advertentievrije site en dat houden we ook zo! De campagne voor de oprichting van The Correspondent zien we als promotie van onze eigen journalistieke missie, namelijk: onze leden een grensoverstijgend medicijn tegen de waan van de dag bieden. Om dezelfde reden promoten we ook regelmatig onze eigen boeken op ons platform. Die horen ook bij onze journalistiek.

Waarin verschillen jullie correspondenten van meer traditionele journalisten?

Allereerst: onze correspondenten verslaan niet het laatste nieuws, maar richten zich op dieperliggende structuren en ontwikkelingen. Dat doen ze in samenwerking met leden. Zo vragen ze leden bijvoorbeeld: 'Waar loop je zo vaak op je werk of in je leven tegenaan dat het op een voorpagina zou moeten staan, ook al is dat nooit zo?' Correspondenten schrijven niet alleen afgeronde stukken, nee: ze delen ook gaandeweg hun onderzoek. Dat wil zeggen: ze houden een openbaar notitieboekje bij waarin ze hun vragen, aannames, bronnen, data en twijfels met jou delen. Door deze transparante manier van werken leer je hun uitgangspunten kennen en heb je de mogelijkheid om jouw kennis en ervaringen aan het onderzoek bij te dragen. Kant-en-klare verhalen vormen dus maar een deel van wat je als lid van The Correspondent krijgt. Onze journalistiek helpt je de belangrijkste kwesties van deze tijd beter te begrijpen, op een manier die niet cynisch of depressief maakt, maar juist betrokken en hoopvol. Je kunt in dit stuk meer lezen over hoe correspondenten precies werken.

Als jullie niet in objectiviteit geloven, hoe berichten jullie dan over feiten?

Wanneer we zeggen dat we niet in objectiviteit geloven, dan bedoelen we nadrukkelijk niet dat 'feiten niet bestaan'. En we bedoelen ook niet dat 'feiten er niet toe doen'. Wij geloven dat feiten bestaan en vinden ze belangrijk. We geloven ook in het belang van onafhankelijkheid, wat iets anders is dan objectiviteit. Wanneer we zeggen dat we niet in objectiviteit geloven, dan bedoelen we dat niemand de wereld kan beschrijven zonder een standpunt in te nemen. Feiten zijn menselijke interpretaties van de werkelijkheid. Met die interpretaties geven we betekenis aan de wereld. Ze bepalen voor een deel die werkelijkheid zelfs. 'Objectiviteit' suggereert dat er een neutrale manier zou bestaan om de werkelijkheid te beschrijven, terwijl dat niet zo is. Daarom vinden we dat het beter is om open te zijn over de manier waarop wij de wereld zien en interpreteren dan om te doen alsof die interpretatie neutraal ("objectief") zou zijn.

Wat vinden jullie van clickbait?

Als je wilt weten wat we van clickbait vinden, klik dan hier. Dan snap je ook waarom we advertentievrij zijn en alleen betaald willen worden door leden. We willen namelijk niet je aandacht trekken met sensationele koppen die hun belofte niet waarmaken, zodat we je 'klik' aan adverteerders kunnen verkopen. Daarom hopen we heel erg dat je hier klikt. Echt. Er zijn achttien redenen om hier te klikken (en de veertiende zal je verbazen). Klik hier om ervoor te zorgen dat we je niet steeds hoeven te vragen ergens op te klikken.

Hebben jullie een hekel aan andere media?

Integendeel, wij denken dat een samenleving alleen maar kan functioneren met een vrije pers. We zijn kritisch over bepaalde aspecten van de nieuwsindustrie, maar maken ons tegelijkertijd zorgen over groeiende vijandigheid waarmee journalisten overal ter wereld worden bejegend. We vinden het ook geen goede zaak dat 'de media' door sommige mensen als een "samenzwering" worden gezien. We hebben het dan ook nadrukkelijk niet over 'de hele journalistiek' als we op de tekortkomingen van het nieuws wijzen. Wel vinden we de vijandigheid, het wantrouwen en het cynisme ten opzichte van nieuwsmedia goede redenen voor journalisten om kritisch te reflecteren op het eigen vak. Journalisten zouden zich moeten afvragen: waarom worden we gewantrouwd en wat kunnen we daaraan doen? Bij The Correspondent willen we het vertrouwen in de journalistiek helpen herstellen – en juist daarom zijn we er kritisch op.

Vertellen jullie je verhalen alleen in de vorm van tekst?

Zeker niet! Net als bij De Correspondent houden we bij The Correspondent van veel verschillende vertelvormen: in woorden, maar ook met foto's, illustraties, infographics, animaties, podcasts en video's. Je kunt bij ons zeker meer verwachten dan alleen geschreven artikelen.

Wat is de inbreng van de leden in de verhalen die The Correspondent gaat brengen?

Correspondenten houden een openbaar notitieboekje bij. Dat wil zeggen dat ze hun ideeën voor verhalen al met leden delen voordat ze geschreven zijn. Dat doen we in de hoop dat jij je kennis van en ervaringen met het onderwerp met ons deelt. Bij The Correspondent zien we onze leden namelijk als de grootste bron van expertise die wij, journalisten, tot onze beschikking hebben. Daarom kun je met onze correspondenten in gesprek gaan. Dat voortdurende gesprek leidt weer tot nieuwe inzichten over de wereld om ons heen, die weer leiden tot nieuwe verhalen. Kortom, samenwerking met deskundige leden, door gebruik te maken van jullie expertise, staat centraal in de manier waarop we journalistiek bedrijven. We zien bij De Correspondent al dagelijks hoezeer de uitwisseling van kennis met onze Nederlandse leden onze journalistiek verrijkt. Stel je eens voor dat we dat met leden uit de hele wereld kunnen doen! Met jouw hulp kunnen we dat mogelijk maken.

Komt er ook een app van The Correspondent?

De site van The Correspondent werkt straks op alle apparaten – op mobiel, tablet, laptop en desktop. We zullen er ook voor zorgen dat onze verhalen goed leesbaar zijn op offline leesapps, zoals Instapaper en Pocket. Als ons budget het op een gegeven moment toelaat, zullen we zeker overwegen apps voor specifieke besturingssystemen en apparaten te bouwen.

Ik wil graag voor jullie werken. Met wie kan ik contact opnemen?

Wat leuk dat deel uit wilt maken van ons team! Op onze site kun je de vacatures in de gaten houden. Wil je graag een verhaal of serie voor De Correspondent schrijven? Kijk dan hier.

Ik wil jullie graag adviseren/aanmoedigen/een kritische noot laten horen. Waar kan ik dat het beste doen?

Goede adviezen, hartverwarmende aanmoedigingen en constructieve kritiek zijn altijd welkom! Ben je lid van De Correspondent, dan is de gemakkelijkste manier om ons iets te vragen via post@decorrespondent.nl. Met Engelstalige vragen over The Correspondent helpen we je graag via hello@thecorrespondent.com. Wil je bij The Correspondent komen werken, houd dan de vacatures op onze site in de gaten.

Hoe duurzaam zijn jullie?

Wij nemen duurzaamheid heel serieus. Bij De Correspondent in Nederland houden we al onze CO2-uitstoot bij en compenseren we deze. Sinds januari 2018 compenseren we onze uitstoot zelfs in tienvoud. We hanteren daarvoor een CO2-prijs van ruim 100 euro per ton. Dat geeft ons een extra prikkel om onze uitstoot niet alleen te compenseren, maar ook verder terug te dringen. Verder werken we samen met zo duurzaam mogelijke leveranciers en dienstverleners (zoals banken en pensioenfondsen). We beschouwen duurzaamheid namelijk als een belangrijk onderdeel van onze organisatorische missie en schrijven er ook over om anderen te inspireren dat ook te doen. The Correspondent zal hetzelfde duurzaamheidsbeleid krijgen als De Correspondent.

Hoe beschermen jullie mijn persoonsgegevens?

Anders dan de meeste media in de wereld, verzamelen wij zo min mogelijk persoonsgegevens over onze leden. Dat doen we omdat we privacy beschouwen als een fundamenteel mensenrecht – en onnodige dataverzameling als een schending daarvan. We doen het ook omdat we advertentievrij zijn en daardoor ook veel data niet hoeven te verzamelen. Adverteerders zijn geïnteresseerd in het bereiken van bepaalde 'doelgroepen' en willen daarom zoveel mogelijk weten over het publiek dat ze bereiken. Wij kunnen het ons veroorloven privacyvriendelijk te zijn, omdat jullie, onze leden, ons betalen – niet adverteerders. We vragen alleen de gegevens waartoe we wettelijk verplicht zijn of die nodig zijn voor het goed functioneren van ons platform (zoals een loginnaam en wachtwoord). We verkopen deze informatie niet aan derden. We leggen uit wat we met de verkregen gegevens doen. En we geven je waar mogelijk zeggenschap over de gegevens die we verzamelen. De bescherming van jouw privacy is een van de tien grondbeginselen van The Correspondent.

Ik ben journalist en ben geïnteresseerd in een stuk over The Correspondent/een interview met de oprichters. Bij wie moet ik zijn?

Wat leuk dat je meer over ons wilt weten. Stuur een berichtje naar Daphne van der Kroft via daphne@decorrespondent.nl, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!