Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Missie

Op papier is Europa een groen en sociaal paradijs. Ik wil blootleggen waarom de kloof tussen droom en werkelijkheid zo groot is.

Nu

Verken ik of het eindelijk gaat lukken het Europese landbouwbeleid te vergroenen.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustratie: Onze redactioneel vormgever Leon de Korte
Het domme volk snapt het nog steeds niet, vindt de Europese Commissie
De Europese Commissie klopte zich deze week op de borst over hoe goed de EU de burger dient. De Europese Ombudsman denkt daar duidelijk anders over. Eerste aflevering van mijn serie Brief uit Brussel.
Leestijd 5 - 6 minuten
72 × gedeeld
Tomas Vanheste
Illustratie: Leon de Korte (ontwerper bij De Correspondent)

Dit zijn de vier belangrijkste thema’s voor Europa (en ik ga ze voor je volgen)

De geloofwaardigheid van de Europese Unie staat op het spel. Kan ze voldoen aan haar verheven beloftes, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en respect voor menselijke waardigheid? Aan de hand van vijf symbolische plekken in Brussel schets ik de grote uitdagingen voor de EU.
Leestijd 11 - 15 minuten
84 × gedeeld
Tomas Vanheste
Illustraties: Bjorn Gort (voor De Correspondent)

2017 liet zien: er is hoop, zelfs voor Europa

2017 kon zomaar eens de boeken in gaan als het einde van de Europese Unie. Dat was eind 2016 – met de mogelijke verkiezing van Marine Le Pen en Geert Wilders – de sombere voorspelling. Inmiddels lijkt de Unie er een stuk rooskleuriger voor te staan.
Leestijd 9 - 12 minuten
100 × gedeeld
Tomas Vanheste
Een benadering van de sloot in Arendonk die zo'n vijftien jaar geleden knalrood kleurde, door illegale lozingen van het bedrijf Bioland. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)
De rechter bevestigt: farmaceut Wyeth is inderdaad verantwoordelijk voor hormoonschandaal
In september wezen wij het farmaceutisch bedrijf Wyeth aan als hoofdschuldige van een hormoonschandaal uit 2002. Een rechterlijk vonnis bevestigt dat oordeel nu.
Leestijd 2 minuten
48 × gedeeld
Tomas Vanheste
Foto: Enrique Calvo / Reuters
Deze Europarlementariër vindt dat een onafhankelijk Catalonië de enige uitweg is
Deze donderdag kiest Catalonië een nieuw parlement. Daarna zullen de Catalanen en de Spaanse regering weer in gesprek moeten komen. Een Catalaanse Europarlementariër en onafhankelijkheidsstrijder: ‘Hoe kunnen we om tafel zitten met mensen die onschuldigen in de gevangenis hebben gegooid?’
Leestijd 6 - 8 minuten
49 × gedeeld
Tomas Vanheste
Illegale migranten voor het Qanfouda detentie centrum in een buitenwijk van Benghazi, voordat ze worden terug gestuurd naar het land van herkomst, 2 december 2017. Foto: Abdullah Doma / ANP
Hoe de EU de Libische hel financiert
Met schokkende verklaringen laat Amnesty International zien dat migranten gruwelijk behandeld worden in Libië. De Europese Unie is daar volgens de mensenrechtenorganisatie medeplichtig aan. Door de Libische detentiecentra en de kustwacht te financieren.
Leestijd 5 - 6 minuten
169 × gedeeld
Tomas Vanheste
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye
Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Het gif blijft
Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks: De Europese Unie heeft de toelating voor het omstreden middel glyfosaat met vijf jaar verlengd. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 17 minuten
192 × gedeeld
Jelmer Mommers Tomas Vanheste
Illustratie: Rosanne van Leusden (voor De Correspondent)

Hier pakt de politie je slaapzak af en geeft de buurvrouw je een bed

In Brussel vangen gewone mensen elke nacht honderden dakloze migranten op. Ze nemen de verantwoordelijkheid op zich die de overheid afwijst en ontfermen zich over de restjesmensen van het Europese asielbeleid.
Leestijd 12 - 16 minuten
212 × gedeeld
Tomas Vanheste
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye

Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Weg met het gif

Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 16 minuten
647 × gedeeld
Jelmer Mommers Tomas Vanheste