Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Missie

Op papier is Europa een groen en sociaal paradijs. Ik wil blootleggen waarom de kloof tussen droom en werkelijkheid zo groot is.

Nu

Verdiep ik mij in de kansen dat de EU in 2017 uit het diepe dal klimt.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illegale migranten voor het Qanfouda detentie centrum in een buitenwijk van Benghazi, voordat ze worden terug gestuurd naar het land van herkomst, 2 december 2017. Foto: Abdullah Doma / ANP
Hoe de EU de Libische hel financiert
Met schokkende verklaringen laat Amnesty International zien dat migranten gruwelijk behandeld worden in Libië. De Europese Unie is daar volgens de mensenrechtenorganisatie medeplichtig aan. Door de Libische detentiecentra en de kustwacht te financieren.
Leestijd 5 - 6 minuten
Tomas Vanheste
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye
Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Het gif blijft
Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks: De Europese Unie heeft de toelating voor het omstreden middel glyfosaat met vijf jaar verlengd. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 17 minuten
Jelmer Mommers Tomas Vanheste
Illustratie: Rosanne van Leusden (voor De Correspondent)

Hier pakt de politie je slaapzak af en geeft de buurvrouw je een bed

In Brussel vangen gewone mensen elke nacht honderden dakloze migranten op. Ze nemen de verantwoordelijkheid op zich die de overheid afwijst en ontfermen zich over de restjesmensen van het Europese asielbeleid.
Leestijd 12 - 16 minuten
Tomas Vanheste
Twee rupsen. Beeld: Melinda Hurst Frye

Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Weg met het gif

Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
Leestijd 12 - 16 minuten
Jelmer Mommers Tomas Vanheste
In hotel Leek wonen Poolse en Hongaarse arbeiders. Overdag werken ze in vleesbedrijf Beusmeat. Foto: Kees van de Veen / HH
Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek? De buit is nog niet binnen
Hoera, de Europese Unie zorgt dat Poolse arbeiders niet meer voor een grijpstuiver en een bed op een slaapzaal in Nederland mogen werken. Dat succes werd deze week breed uitgemeten. Maar wat is er precies afgesproken? En is dat wel definitief?
Leestijd 6 - 7 minuten
Tomas Vanheste
Uit de serie 'Common Space' van Paula Gortázar
De EU moet vrouwelijker en democratischer, vindt Sophie in ‘t Veld
De Europese Unie kan de grote uitdagingen waar we voor staan op dit moment niet aan, stelt Europarlementariër Sophie In ‘t Veld (D66). Ze is niet democratisch genoeg. En ze heeft geen antwoord op het onbehagen van de man.
Leestijd 9 - 12 minuten
Tomas Vanheste
Een benadering van de sloot in Arendonk die zo'n vijftien jaar geleden knalrood kleurde, door illegale lozingen van het bedrijf Bioland. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Zo kwamen hormonen van farmagigant Wyeth in voedsel terecht

Grote hoeveelheden verboden hormonen zijn in 2002 in varkensvoer en menselijk voedsel terechtgekomen. De troep was afkomstig van farmagigant Wyeth. Vandaag in deel 2 van ons onderzoek: hoe de hoofdschuldige tot nu toe de dans ontspringt.
Leestijd 9 - 12 minuten
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn
Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de overheid een schandaal met gevaarlijke hormonen onder de mat veegde

Begin deze eeuw kwamen schadelijke hormonen in varkens en menselijk voedsel terecht. In een naar ons gelekt politierapport staat dat dit ‘een nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid in heel Europa’ vormde. Waarom verzweeg de Nederlandse overheid de omvang van dit schandaal, overtrad ze Europese wetgeving en deed ze geen onderzoek naar de gezondheidsgevolgen?
Leestijd 20 - 25 minuten
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn