Spring naar inhoud
 • ‘Konden we Jesse Frederik maar klonen. Zoals Jesse hier het groepsdenken rondom politieke schandalen ontrafelt, is onnavolgbaar knap.’
  Joris Luyendijk
 • ‘Dit boek laat zien wat er gebeurt als beelden en sentimenten het winnen van feiten en waarden, het collectieve geheugen sleets is en uitvoerbaarheid niet telt in de politiek. Dan verliest de burger die op de overheid is aangewezen.’
  Herman Tjeenk Willink

Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Relaties liepen op de klippen, banen raakten verloren, levens werden verwoest. In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinderopvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen.

In een thriller van een reconstructie laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam en tot de val van het kabinet kon leiden.

De ontluisterende conclusie: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

Kies hier hoe je dit boek straks wil lezen of luisteren

Binnenkort publiceren we het volledige verhaal van Jesse Frederik. Hoe wil jij dit tot je nemen? Je kunt kiezen: luisteren of lezen, op papier of op je telefoon, op jouw eigen tempo of wekelijks via een nieuwsbrief.

 1. Lees of luister je het liefst offline?
  Reserveer jouw paperback, audioboek of e-book en ontvang het op de dag van verschijnen in je (digitale) brievenbus.

 2. Lees of luister je graag online?
  Lees het als serie op De Correspondent. Als je hier je mailadres achterlaat, sturen wij je een seintje zodra het volledige verhaal online staat.

 3. Heb je geen tijd om het verhaal in één keer te lezen?
  Als je je inschrijft voor deze nieuwsbrief, ontvang je wekelijks één aflevering je mailbox.

 4. Ben je boekabonnee?
  Dan hoef je helemaal niets te doen. Je ontvangt het verhaal dan zo snel mogelijk in je (digitale) brievenbus!

Begin vast met lezen

Tienduizenden ouders moesten gigantische bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen, met desastreuze gevolgen. Hoe kon dit gebeuren? In zijn nog te verschijnen boek Zo hadden we het niet bedoeld legt correspondent Jesse Frederik hét verhaal achter de toeslagenaffaire bloot.

In deze reconstructie van de toeslagenaffaire laat Jesse Frederik zien dat vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

Binnenkort verschijnt het gehele verhaal, in de boekhandel en op De Correspondent. Je kunt het eerste deel nu hier lezen.

Jesse Frederik in de media

 • Als eerste zat Jesse Frederik bij de talkshow Op1 om over de toeslagenaffaire te praten. Presentator Hugo Logtenberg noemde Zo hadden we het niet bedoeld een ‘zeer lezenswaardig boek’.
 • Karel Smouter reageerde in nrc.next op het boek en de kritiek die daarin zit op de rol van journalistiek in de toeslagenaffaire. Hij schreef: ‘De indringende vragen die Frederik opwerpt kunnen niet zomaar terzijde worden geschoven’.

Reacties op Zo hadden we het niet bedoeld

Konden we Jesse Frederik maar klonen. Zoals Jesse hier het groepsdenken rondom politieke schandalen ontrafelt, is onnavolgbaar knap.
Joris Luyendijk
Dit boek laat zien wat er gebeurt als beelden en sentimenten het winnen van feiten en waarden, het collectieve geheugen sleets is en uitvoerbaarheid niet telt in de politiek. Dan verliest de burger die op de overheid is aangewezen.
Herman Tjeenk Willink

Over Jesse Frederik

Jesse Frederik (1989) is onderzoeksjournalist bij De Correspondent. In 2015 schreef hij met Rutger Bregman Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers, waarvan ruim 30.000 exemplaren werden verkocht. Verder schreef hij onder andere voor Follow The Money, nrc.next, de Volkskrant en Vrij Nederland. In 2013 won hij samen met co-auteur Eric Smit de journalistieke prijs de Tegel en in 2018 won hij De Loep voor zijn onderzoek naar het Nederlandse boetebeleid.

Foto door: Frank Ruiter

Nooit meer een boek van ons missen?

Met een boekenabonnement van De Correspondent ontvang je:

 • Diepgravende boeken
 • Van getalenteerde schrijvers
 • Over belangrijke thema’s van onze tijd
 • Automatisch in je (digitale) brievenbus
Lees meer over het boekenabonnement!