Beste,

is een ex-topbasketballer (voor de Memphis Grizzlies, Houston Rockets en Miami Heat) die nu bij de Miami Heat ‘Vice President, Basketball Development & Analytics’ is, ofwel, een soort-van belangrijke managementfunctie waarin je soms ook nog een korte broek aan mag (denk ik).

Een ex-speler die vrij snel na afloop van zijn carrière als speler een mooie baan als trainer of manager krijgt – ik ben er niet dol op. Maar: Battier is een geval apart, zo blijkt ook uit twee podcasts met hem die ik deze week beluisterde. Battier is charmant, grappig, en slim – zoals je ook kunt lezen in uit The New York Times Magazine uit 2009 en van Sports Illustrated over Battier.

In de van Wharton Moneyball (het platform voor sportstatistiek van econoom Cade Massey) en de recente met Thinking Basketball legt hij uit hoe hij als speler data-analyse gebruikte (zeker de eerste helft van de pod is de moeite waard). Dus: hoe hij vooraf statistische informatie kreeg over bepaalde neigingen van tegenstanders, en die live in het veld

Sam Hinkie – later bekend als de baas van de Philadelphia 76ers en zijn – gaf hem gedetailleerde informatie over neigingen van tegenstanders. Battier kon die dossiers als geen ander lezen en toepassen, bijvoorbeeld om bepaalde spelers naar hun linker- of rechterkant te dwingen, omdat ze daar net wat zwakker waren dan aan de andere kant.

Cruciaal: wat er vervolgens gebeurde, of de bal erin ging of niet, dat maakte Battier niet uit. Dat was een uitkomst; hij had gedaan wat hij kon. Zoals in de scène in het filmpje hieronder, beschreven in de laatste alinea’s van het New York Times Magazine-stuk over Battier. (Lees dat!) Battier, die zijn Rockets met 48 seconden te spelen op voorsprong heeft gezet, doet alles goed om Lakers-ster Kobe Bryant van het scoren af te houden. Toch scoort Bryant.

YouTube
De laatste seconden van Houston Rockets - Los Angeles Lakers, 13 januari 2009, zoals beschreven in The New York Times Magazine.

En toch is Battier tevreden: dit – een driepunter met een scoringskans van 16 procent benutten – was simpelweg geweldig van Bryant. Battier trok zijn ploeggenoten ook mee in de data-analyse en het probabilistische denken: LeBron James, de beste speler van de wereld en zijn ploeggenoot bij de Miami Heat, hij ooit om Kevin Durant over zijn linkerschouder te laten schieten. James deed wat Battier zei; Durant miste drie keer; Battier geldt sindsdien als Nostradamus in James’ ogen.

Wie is de Shane Battier van het voetbal? Tips?

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Thom Lawrence van data-analysebedrijf Statsbomb een grappig stuk over de schaakprestaties van Barcelona’s nieuwe trainer, Quique Setién.
  2. Brian Phillips over Steven Gerrard en Frank Lampard, ex-internationals, als trainers.
  3. David Sumpter een artikel van een Zweedse journalist over een Zweedse schrijver die rijk werd met een boek vol psychologische (conform de definitie van Harry Frankfurter). Dit soort stukken wordt niet vaak geschreven, of gelezen, maar deze zag ik behoorlijk veel voorbijkomen. Benieuwd wat dit voor effect gaat hebben.
  4. FanGraphs’ podcast Effectively Wild met Mike Goodman van StatsBomb en met Bill Gerrard van Leeds University Business School over voetbaldata. Een hele zinnige introductie in voetbal-analytics.
  5. Maakt schaken kinderen slimmer? Trouw op een onderzoek daarnaar. Ik twijfel; als uitgangspunt zou ik hebben dat slimmere kinderen vaker schaken. ‘Transfer’, de overdracht van een activiteit naar een andere, of het effect van een activiteit op een bepaalde maatstaf (IQ), is vaak vrij dun. Zie ook over schaken en slimheid.
  6. Er is weer discussie over de vraag wanneer we kinderen in Nederland naar de middelbare school sturen en dus op een bepaald niveau indelen. Ik schreef eerder over het in het onderwijs – wat met een later schooladvies vermoedelijk zal afnemen. Socioloog Thijs Bol legt in uit waarom een later advies een goed idee is. Frank Tieskens van GeenStijl zit ook goed