Spring naar inhoud
Alles
Jouw lidmaatschap en account
Lidmaatschap cadeau geven
Ons platform
Hoe we werken
The Correspondent
Contact

Door lid te worden van De Correspondent maak je onafhankelijke journalistiek mogelijk. Dankzij onze leden kunnen we artikelen maken, correspondenten aannemen en onze website en app verbeteren. Bovendien zorg jij er als lid voor dat De Correspondent volledig advertentievrij is en blijft.

Leden hebben zowel toegang tot de gehele website en de app van De Correspondent. Leden kunnen reageren op onze artikelen en dat leidt in de bijdragesectie vaak tot interessante gesprekken. Ook vragen correspondenten onze leden vaak om hun ervaringen en expertise te delen. Correspondenten gebruiken deze input in hun artikelen. Je bent als lid echt onderdeel van onze journalistiek.

Leden kunnen ook artikelen bewaren; artikelen delen via sociale media en e-mail; en kiezen welke correspondenten zij volgen en welke niet. Ook hebben leden toegang tot ons volledige archief en kunnen alle verhalen lezen, podcasts beluisteren en webdocu's bekijken die tot nu toe verschenen zijn. Niet-leden kunnen alleen het ene artikel lezen dat een lid met hen heeft gedeeld.

Ieder lid kan onder alle artikelen een inhoudelijke bijdrage leveren en vragen stellen aan correspondent of experts die deelnemen aan het gesprek.en meedoen aan de discussies. Ook zullen wij regelmatig om feedback en ideeën van leden blijven vragen via vragenlijsten en bij evenementen (waar je als lid regelmatig korting op krijgt).

Dat kan zeker! Op deze pagina kun je je vrijblijvend inschrijven voor het ontvangen van onze proefmail. Hoofdredacteur Rosan Smits selecteert elke week een artikel, dat we je dan per mail toesturen. Lid worden kan natuurlijk altijd nog.

Wanneer je hier lid wordt, kun je kiezen voor een jaarlijkse betaling van € 70, of een maandelijkse betaling van € 7 per maand. Je betaalt met een jaarlijkse betaling dus € 14 euro minder per jaar, omdat we je graag een korting geven voor je loyaliteit en omdat er minder transactiekosten mee zijn gemoeid.

Wanneer je, als lid, na afloop van de huidige betaalperiode wilt overstappen naar maandelijks of jaarlijks betalen, kun je dit aanpassen in je profiel.

Ja, heel graag zelfs. Dankzij donaties kunnen we bijvoorbeeld een correspondent naar het buitenland sturen voor een speciaal project of extra investeren in de verdere ontwikkeling van ons platform. Doneren kan hier, heel veel dank voor je steun.

Als je jouw donatiebedrag wilt aanpassen of de periodieke donatie wilt stopzetten, neem dan contact met ons op via post@decorrespondent.nl.

De factuur van jouw betaling aan De Correspondent vind je in jouw instellingen op de website. Als je per jaar betaalt mailen we je ook de factuur, samen met de bevestiging van de betaling.

De factuur staat op de naam waarmee je het lidmaatschap bent aangegaan. We kunnen dit helaas niet aanpassen, zoals de factuur op een bedrijfsnaam of adres zetten. Dit omdat ons systeem nog niet op die manier is ingericht en wij die gegevens niet van onze leden verzamelen. We hopen deze administratieve mogelijkheden in de toekomst wel aan te kunnen bieden.

Heb je een nieuw e-mailadres? In je instellingen kun je zelf je e-mailadres wijzigen. Daar kun je ook aangeven of je onze updates wilt ontvangen, dan sturen we je dagelijks of wekelijks een selectie van onze artikelen per mail!

Je kunt hier zelf je wachtwoord herstellen.

Als je jouw rekeningnummer willen wijzigen, mail ons op post@decorrespondent.nl. We sturen je dan een link zodat je de volgende periode met een nieuw rekeningnummer kunt betalen.

Voor Belgische en Duitse leden is het mogelijk om met IBAN te betalen. Vanuit andere landen is het mogelijk om te betalen met MasterCard en Visa. Heb je geen MasterCard of Visa? Neem dan even contact op met post@decorrespondent.nl.

We vinden het natuurlijk heel jammer om je te zien gaan! Mocht je toch echt je lidmaatschap stop willen zetten, dan kan dat in je account instellingen.

Ja, dat kan! Op deze pagina kun je een lidmaatschap voor iemand anders aanvragen.

Allereerst, van harte welkom!

Op de cadeaukaart die je hebt ontvangen staat een link naar de cadeaupagina. Daar kun je de cadeaucode invoeren, je mailadres invullen en een wachtwoord kiezen. Daarna kun je meteen verder lezen. Na het activeren van je cadeaulidmaatschap kun je voortaan gewoon inloggen met je zelfgekozen wachtwoord.

De cadeaupagina is alleen toegankelijk als er niemand is ingelogd op het apparaat waarop je je cadeaulidmaatschap wilt activeren. Mocht je al eens eerder lid zijn geweest van De Correspondent, dan kan het zijn dat je een foutmelding krijgt. Mail in dat geval naar post@decorrespondent.nl, dan zorgen we ervoor dat jouw cadeaulidmaatschap wordt toegevoegd aan je bestaande profiel. Je kunt vervolgens met je vertrouwde gegevens inloggen.

Mocht je als nieuw lid je frisse blik op ons platform met ons willen delen, dan we je bericht graag tegemoet, op post@decorrespondent.nl.

We hebben sinds enige tijd, met trots, de langverwachte zoekfunctie. Je kunt hier gebruik van maken door, wanneer je bent ingelogd op onze website, bovenin je scherm op het vergrootglas bij "zoeken" te klikken. Dan kom je hopelijk bij het gewenste artikel uit. Mocht je iets opvallends tegenkomen in het gebruik van de zoekfunctie, laat ons dit dan even weten via post@decorrespondent.nl. Dan kunnen we de functie steeds verder verbeteren.

Lees in dit artikel van uitgever Ernst-Jan Pfauth meer over deze nieuwe aanwinst.

De Correspondent is als website te raadplegen en daarvoor heb je een internetverbinding nodig. Als ons ledenaantal groeit, willen we de mogelijkheid ontwikkelen om De Correspondent ook offline te lezen. Voor nu een tip: Pocket is een app die het mogelijk maakt artikelen op te slaan en zonder internetverbinding te lezen. Het is ook mogelijk om onze artikelen om te zetten naar een PDF-bestand en te printen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je deze functie kunt gebruiken en waar je hem kunt vinden.

Sinds kort is het ook mogelijk om onze artikelen om te zetten naar een PDF-bestand en te printen. Lees in dit artikel hoe je deze functie kunt gebruiken en waar je hem kunt vinden.

Speciaal voor leden hebben wij een luisterapp! Hier vind je de audioversie van onze journalistieke verhalen en onze nieuwste podcasts. Je kunt de app installeren op je iPhone of Android-telefoon. Hier lees je hoe jij de app kunt downloaden. In de toekomst willen we in deze app uitbreiden en er ook onze geschreven verhalen aanbieden.

Het probleem is waarschijnlijk dat je de mogelijkheid voor pop-ups hebt geblokkeerd. Als je in je browser pop-ups toestaat, kun je onze artikelen delen. Wil je pop-ups niet toestaan,, dan kun je ook de link naar het artikel kopiëren en deze handmatig e-mailen of posten op sociale media.

Waarschijnlijk staat de privémodus in Safari ingeschakeld. Het eerste wat je kunt doen is deze functie uitschakelen. Hier lees je hoe dit moet. Ondervind je hierna nog steeds problemen met inloggen? Mail ons op post@decorrespondent.nl, we helpen je graag verder!

Soms werkt een bepaalde functie niet helemaal naar behoren. Dit zou te maken kunnen hebben met een volle cache. Een volle cache, dus geschiedenisbestanden en cookies, kunnen in de weg zitten van een optimaal functioneren van de site. Hoe je de cache leegt, hangt af van de browser die je gebruikt. Deze site kan je hierbij helpen. Wanneer je deze geleegd hebt en uit- en inlogt van de site is het probleem vaak verholpen. Zo niet, mail ons dan even op post@decorrespondent.nl.

We beantwoorden alle binnenkomende mails. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat we over een mail heen kijken. Maar, wat vaker voorkomt, is dat je eigen inbox vol zit, waardoor je ons antwoord niet ontvangt. Wil je dit eerst controleren en je mail dan nogmaals sturen, naar post@decorrespondent.nl?

De meeste correspondenten en redacteuren zijn in vaste dienst van De Correspondent. Daarnaast publiceren we regelmatig werk van freelance journalisten. Zij krijgen een eerlijke vergoeding voor hun werk, die in goed overleg tot stand komt. We hanteren geen vaste woordprijs, maar kijken naar de hoeveelheid werk die het kost om een verhaal te maken en de ervaring en expertise die de auteur met zich meebrengt. Ook de interactie met onze leden maakt onderdeel uit van de vergoeding.

Daarnaast krijgen freelancers uitgebreide begeleiding van een ervaren team aan eind-, beeld-, sociale media- en gespreksredacteuren, die samen het beste uit hun journalistieke productie halen.

De freelance auteur blijft eigenaar van het werk dat hij of zij publiceert op De Correspondent.

Bij De Correspondent is beeld onlosmakelijk verbonden met onze journalistiek. We bespreken de journalistieke context altijd vooraf met beeldmakers en fotografen.

Het auteursrecht blijft bij de freelance maker. We geven het beeld nooit aan derden en gebruiken het niet in een ander verband dan afgesproken (bijvoorbeeld een ander artikel of een beeldpresentatie bij een lezing). Wel kan De Correspondent een stuk nogmaals bovenaan de site plaatsen, dit beschouwen we niet als een herpublicatie.

We werken met een vast tarief voor alle fotografen en illustratoren, wiens naam we duidelijk vermelden bij de publicatie. Wanneer we publiceren uit bestaande kunstprojecten, linken we naar de website van de maker.

Ondanks de ondertussen meer dan 70.000 leden is De Correspondent nog altijd een relatief klein medium. Ter vergelijking: de omzet van een krant als NRC Handelsblad of de Volkskrant is bijna vijfentwintig keer zo groot als die van De Correspondent. Deze kranten hebben meer dan tweehonderd vaste redacteuren in dienst, wij hebben een vaste redactie van ongeveer twintig correspondenten. Daarom kunnen we lang niet alle onderwerpen die journalistiek en maatschappelijk relevant zijn volgen: we moeten scherpe keuzes maken. Maar: hoe harder De Correspondent groeit, hoe meer correspondenten we kunnen aannemen - en hoe meer onderwerpen er aan bod komen! Word dus vooral lid en maakt meer journalistiek mogelijk!

De Correspondent is een advertentievrij platform en wordt dus volledig gefinancierd door het lidmaatschapsgeld van de leden. Daarnaast is er een aantal grotere en kleinere donateurs dat, bovenop het lidmaatschapsgeld, een extra bijdrage heeft gedaan. De Correspondent staat open voor financiële bijdragen van bijvoorbeeld fondsen, zolang deze akkoord gaan met deze ononderhandelbare voorwaarde: volledige redactionele onafhankelijkheid. Wij maken nooit journalistiek in opdracht van derden (behalve onze leden!).

De Correspondent heeft deze aandeelhouders en mede-oprichters: initiator Rob Wijnberg, creatief directeur Harald Dunnink en algemeen directeur Sebastian Kersten, CEO Ernst-Jan Pfauth en Stichting Democratie & Media (een stichting zonder winstoogmerk).

We stoppen met The Correspondent vanwege financiële redenen. We zagen een flinke toename in het aantal opzeggingen, vaak ingegeven door financiële onzekerheid als gevolg van de corona-pandemie. Ook bleef het gemiddelde bedrag dat leden betaalden (bij The Correspondent mocht je de prijs van een lidmaatschap zelf bepalen) achter op wat we hadden begroot. Hierdoor waren onze inkomsten niet langer toereikend om onze Engelstalige redactie draaiende te houden.

De covid-19-pandemie heeft absoluut een rol gespeeld. Tot onze grote spijt zijn we er met The Correspondent niet in geslaagd om genoeg waarde toe te voegen voor onze (internationale) leden. In een jaar waarin covid-19 dagelijks het nieuws domineerde, bleek het lastig om voor onze lezers in meer dan 140 landen een voldoende relevant ‘medicijn tegen de waan van de dag’ te zijn. Lezers hadden vaak meer behoefte aan antwoord op acute vragen als: – ‘Gaat de school van mijn kinderen dicht?’ of ‘Wanneer kom ik in aanmerking voor een vaccin?’. Dat zijn niet het soort (lokale) vragen waar onze journalistiek op is gericht.

Op de allereerste plaats zullen we onze collega’s van The Correspondent – en de perspectieven die ze vanuit alle hoeken van de wereld meebrachten – ontzettend missen. De Correspondent blijft bestaan en er wordt niemand ontslagen als gevolg van het beëindigen van The Correspondent. Nederlandse collega’s die (parttime) voor The Correspondent werkten, zullen per 1 januari 2021 weer voltijds voor De Correspondent gaan werken.

Alle medewerkers van The Correspondent hebben een ontslag- en transitievergoeding in overeenstemming met het Nederlandse arbeidsrecht aangeboden gekregen. De Nederlandse medewerkers die parttime voor The Correspondent werkten, zullen per 1 januari weer voltijds werken voor De Correspondent.

We moeten helaas afscheid nemen van tien geweldige collega’s. Hier vind je een overzicht van ons team. (Als je interessante werkplekken of vacatures kent, kun je die delen via post@decorrespondent.nl, dan sturen wij die graag aan ze door.)

Freelance medewerkers zullen volledig worden vergoed voor het werk dat tussen nu en het einde van het jaar nog wordt gepubliceerd op The Correspondent. Het copyright op niet-gepubliceerd werk blijft volledig bij de maker, die het elders mag publiceren. Werk dat al is uitgevoerd zal sowieso worden gecompenseerd.

We hebben onze medewerkers in de ochtend van 10 december 2020 geïnformeerd in een gezamenlijke virtuele vergadering. Daarna hadden we losse gesprekken met individuele collega’s over hun ontslag- en transitievergoeding en hun toekomst. We hebben medewerkers de kans gegeven om deze brief en de veelgestelde vragen mee te lezen en aan te vullen.

We hebben elk mogelijk scenario om onze Engelstalige site voort te zetten uitgebreid onderzocht, waaronder: met een kleiner team verdergaan, bezuinigen op salarissen en zelfs volledige integratie met het Nederlandse platform De Correspondent. Helaas waren geen van deze scenario’s financieel haalbaar.

Tijdens de crowdfundingcampagne van The Correspondent werden leden uit meer dan 130 landen lid van de beweging voor ‘unbreaking news’. Dus ja, we denken dat er zeker vraag is naar dit type journalistiek. Helaas lukte het ons niet om hen bij ons te houden, maar we hebben veel respect voor journalistieke collega’s wereldwijd die dit wel is gelukt. Ter inspiratie raden we je aan een kijkje te nemen bij The Membership Puzzle Project, een initiatief van New York University dat onderzoek doet naar door leden gesteunde journalistiek wereldwijd.

Als je lid bent van The Correspondent, eindigt dat lidmaatschap op 1 januari 2021. We zullen alle leden het resterende lidmaatschapsgeld automatisch terugstorten aan het begin van het nieuwe jaar. Je hoeft hier niks voor te doen. We willen je vragen om het geld niet zelf terug te vorderen, omdat dat extra kosten met zich meebrengt.

Twee voorbeelden van hoe jouw terugstorting wordt berekend:

  1. Heb je bijvoorbeeld een jaarlidmaatschap dat is verlengd op 30 september 2020, dan blijft je lidmaatschap actief tot en met 31 december 2020. Het bedrag voor de resterende dagen (in dit geval van 1 januari 2021 tot en met 29 september 2021), wordt automatisch teruggestort.
  2. Heb je een maandlidmaatschap dat is ingegaan op 7 december 2020, dan blijft je lidmaatschap actief tot 31 december 2020. Het bedrag voor de resterende dagen (in dit geval van 1 januari 2021 tot en met 6 januari 2021), wordt automatisch teruggestort.

Dat is heel aardig van je, maar we zullen al onze leden terugbetalen. Als je andere onafhankelijke media wilt steunen, dan raden we je aan een kijkje te nemen bij de Membership Puzzle Project, een initiatief van New York University dat onderzoek doet naar door leden gesteunde journalistiek wereldwijd.

We hebben onze ambassadeurs gebeld of gemaild en ze het verdrietige nieuws verteld. We kunnen niet namens hen spreken, maar zijn hen erg dankbaar voor alle steun.

Ja, Stichting Democratie en Media en Luminate. We zijn hen heel dankbaar voor de steun die ze ons hebben geboden, in goede en slechte tijden. We staan helemaal achter hun missie om onafhankelijke media wereldwijd te steunen en we zijn er trots op om onderdeel te zijn geweest van hun indrukwekkende netwerk van journalistieke organisaties.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de vakbond, is op woensdag 9 december 2020 geïnformeerd over het besluit te stoppen met The Correspondent. We hebben aan hen uitgelegd dat dit komt vanwege financiële redenen.

Ja, al het overgebleven geld zal naar onze crediteuren gaan. De oprichters van The Correspondent krijgen geen geld.

Met ingang van het nieuwe jaar zullen we geen nieuwe artikelen meer publiceren op thecorrespondent.com. Alle artikelen en audioproducties die The Correspondent heeft gepubliceerd, blijven beschikbaar. De rest van de site blijft om archivarische redenen hetzelfde.

Anders dan alle artikelen en audioverhalen zullen de ledenbijdragen niet meer publiekelijk beschikbaar zijn. Ledenbijdragen werden gemaakt in de context van een community en waren alleen zichtbaar voor andere leden. Aangezien het lidmaatschap van The Correspondent per 1 januari 2021 verdwijnt, zullen deze bijdragen niet meer te zien zijn.

Leden kunnen de audio-app van The Correspondent nog downloaden totdat The Correspondent niet meer publiceert. De audio-app verdwijnt per 1 januari van de Apple- en Android-appstores (Dit geldt alleen voor de audio-app van The Correspondent, de app van De Correspondent blijft gewoon beschikbaar en De Correspondent blijft nieuwe audioproducties maken.). De audiojournalistiek blijft nog wel beschikbaar via de website.

We hebben geen plannen of intenties om The Correspondent te herstarten. We hebben onze uiterste best gedaan om er een succes van te maken, maar het is ons niet gelukt. We hebben eerder dingen ondernomen die niet zijn gelukt, maar ook projecten die wél slaagden. Experimenteren en nieuwe dingen proberen zit in ons DNA, dus dat zullen we blijven doen.

We zijn op dit moment volledig gericht op het op zo verantwoord mogelijk afronden van The Correspondent. Het is nog te vroeg om te reflecteren op de afgelopen jaren. In de nabije toekomst zullen we zeker delen welke lessen we hebben geleerd.

The Correspondent is de Engelse uitbreiding van De Correspondent. We zijn uitgebreid naar het Engels, omdat grensoverstijgende journalistiek belangrijker is dan ooit. Als politieke bewegingen, bedrijven, belastingdiensten, criminele organisaties, mensenstromen, handelsverdragen, natuurrampen, ecosystemen en algoritmes zich niet aan landsgrenzen houden, dan moet de journalistiek die ze wil beschrijven, begrijpen en bekritiseren dat ook niet doen.

Op The Correspondent gaan correspondenten en leden samen op zoek naar antwoorden op de grote vragen van onze tijd. Als je lid bent van De Correspondent krijg je automatisch toegang tot alle Engelstalige artikelen. Wil je internationale vrienden, familie of collega’s lid maken? Dat kan hier!

Jazeker, want The Correspondent is de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent. Dus ook The Correspondent is een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag. Of, zoals we in het Engels zeggen: een platform voor unbreaking news. Daarmee bedoelen we dat we willen breken met de traditionele definitie van nieuws, de gangbare manier waarop het gemaakt wordt en het dominante bedrijfsmodel erachter. In plaats van je aandacht te trekken met sensationele incidenten, richten we ons op dieperliggende ontwikkelingen die bepalen hoe de wereld werkt. In plaats van alleen problemen te verslaan, zoeken we samen met leden ook naar oplossingen. En in plaats van je aandacht te verkopen aan adverteerders, zijn we volledig advertentievrij. Wij vertegenwoordigen uitsluitend de belangen van degenen die ons betalen – onze leden. Wil je ook lid worden van The Correspondent? Kijk dan hier!

Met The Correspondent breidden we De Correspondent uit naar het Engels. Dat wil zeggen dat we onze journalistiek in het Engels publiceren en met correspondenten en leden wereldwijd kennis en ervaringen uitwisselen om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Alle verhalen van onze Engelstalige correspondenten verschijnen in het Engels en wanneer dat relevant is, worden ze ook vertaald naar het Nederlands. Ook vertalen we Nederlandse verhalen die interessant zijn voor niet-Nederlandse leden regelmatig naar het Engels. Zo kunnen we onze journalistiek de wereld over laten gaan.

Wat je zelf wilt betalen! Ons 'Choose What You Pay'-model is gebaseerd op drie kernwaarden: vertrouwen, inclusiviteit en solidariteit. We vertrouwen erop dat je een eerlijke prijs zult kiezen die bij jouw financiële mogelijkheden past. We vinden dat journalistiek inclusief moet zijn door betaalbaar te blijven voor iedereen. En we geloven in de kracht van solidariteit: wie iets meer kan betalen, houdt onze journalistiek toegankelijk voor wie iets minder te besteden heeft. Zo blijft onze journalistiek net zo toegankelijk voor leden van over de hele wereld!. Hier kun je meer lezen over de filosofie achter ons lidmaatschapsmodel.

Ja! Alle Nederlandse leden krijgen toegang. De Correspondent zelf blijft gewoon – zoals je dat gewend bent – in het Nederlands bestaan. De uitbreiding naar het Engels krijg je erbij.

Iedereen die voor een zelfgekozen bedrag lid is van The Correspondent, maar geen lid is van De Correspondent, krijgt alleen toegang tot het Engelstalige deel van ons platform. Andersom wel, en dit verschil ontstaat door het Choose What You Pay-experiment. Leden van The Correspondent kunnen kiezen wat ze bijdragen, maar leden van De Correspondent betalen een vast bedrag. We willen het Choose What You Pay-model ook bij De Correspondent invoeren, maar pas als deze vorm succesvol is gebleken bij The Correspondent.

Nee, The Correspondent bestaat ernaast. De Correspondent blijft gewoon – zoals je dat gewend bent – in het Nederlands bestaan en evenveel verhalen maken als nu het geval is.

Goede adviezen, hartverwarmende aanmoedigingen en constructieve kritiek zijn altijd welkom! Ben je lid van De Correspondent, dan is de gemakkelijkste manier om ons iets te vragen via post@decorrespondent.nl. Met Engelstalige vragen over The Correspondent helpen we je graag via hello@thecorrespondent.com. Wil je bij The Correspondent komen werken, houd dan de vacatures op onze site in de gaten.

Op de website van The Correspondent vind je alle antwoorden op de veelgestelde vragen.

Dagelijks krijgen we bij De Correspondent veel ideeën voor verhalen binnen. Wij willen elk idee de aandacht geven die het verdient en denken graag met je mee over de beste vertelvorm. Wil je een verhaal of serie schrijven voor ons? Lees dan de instructies en dien je idee in via het formulier.

Heb je informatie over een belangrijke en structurele misstand, of is er iets anders wat wij móeten weten? Dan kun je een correspondent tippen. Kijk daarvoor in ons correspondentenoverzicht bij welke correspondent je onderwerp het beste past. Vervolgens kun je de desbetreffende correspondent mailen. Op hun auteurspagina geven correspondenten aan of zij versleutelde mails kunnen ontvangen. Als er niemand is die zich over jouw onderwerp ontfermt, stuur je mail dan naar de redactie-assistenten via post@decorrespondent.nl.

Belangrijk om te weten: een goede tip maakt duidelijk wat je weet, welke structurele gebeurtenis jouw informatie blootlegt en waarom Correspondentlezers dit zouden moeten weten.

Je kunt altijd mailen naar post@decorrespondent.nl. We staan je graag te woord!

Yahya's avatar
Staat jouw vraag over De Correspondent hier niet tussen? Stuur dan een mail naar post@decorrespondent.nl. Zie voor meer informatie over het lidmaatschap ook onze Algemene Voorwaarden.