informatie / information / information / informationen / información / informacja / informácie / informacije / informace / information / informații / informazzjoni / informasjon / informazioni / faisnéis / információ / πληροφορίες / tiedot / информация / informacion

Het is bijna zover. Aanstaande donderdag / vrijdag / zaterdag / zondag gaan u en 500 miljoen andere Europeanen naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Het is een van de grootste verkiezingen ter wereld en wij doen er alles aan om het in goede banen te leiden.

De afgelopen tijd is het gebruikelijk geworden bij het stemmen een fotografisch zelfportret te maken: de zogeheten ‘stemfie.’ Op deze pagina vindt u meer informatie over de regulering van de stemfie in uw lidstaat.

Een stemfie: mag het?

Het antwoord op de vraag ‘een stemfie: mag het?’ vindt u in drie korte stappen. Volg de instructies op het formulier en begin vandaag nog met stemfiën!

1.1 Woont u in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Denemarken (alleen vóór 5-01-2014), Slovenië, Polen, Letland, Bulgarije, Luxemburg, Noorwegen of Spanje?

Zo nee, ga door naar 1.2

Zo ja: ga door naar 2.1

1.2 Woont u in Bulgarije, Kroatië, Ierland, Nederland, Malta, Hongarije, Italië met uitzondering van Sicilië, Litouwen, Duitsland, Griekenland of Zweden?

Zo nee: ga door naar 1.3

Zo ja: ga door naar 2.2

1.3 Woont u in Slowakije, Finland, Estland, Cyprus, Frankrijk, Oostenrijk of Roemenië?

Zo nee: ga door naar 1.4

Zo ja: het maken van een stemfie is in deze landen toegestaan, mits ten minste 42 procent van uw eigen gezicht op de foto zichtbaar is.

1.4 U woont niet in Europa

U mag niet stemmen. Het is daarom niet toegestaan om een selfie te maken tijdens het stemmen. Een selfie buiten het stemhok is in de meeste gevallen wel toegestaan.

1.5 Ongespecificeerde bepaling

Het is niet duidelijk of het maken van een stemfie is toegestaan. Neem contact op met uw landelijke regering.

2.1 Bent u professioneel fotograaf?

Zo nee: ga door naar 3.1.

Zo ja: het is in deze landen niet toegestaan om een stemfie te maken wanneer u staat geregistreerd als professioneel fotograaf. De reden verschilt van land tot land. Kijk voor meer informatie op de website van uw landelijke regering.

Noot: het in het bezit zijn van een DSLR-camera en sporadisch foto’s op Flickr zetten telt niet als professionele fotografie.

2.2 Stemt u namens uzelf?

Zo ja: ga naar 3.2

Bent u gemachtigd? Het is toegestaan een stemfie te maken om de ander te bewijzen van uw stem. Het is niet toegestaan de stemfie openbaar te maken.

3.1 Hoe groot is het stemhokje?

Groter dan 2m2: ga naar 4.1

Kleiner dan 2m2: ga naar 2.1

3.2 Bent u getrouwd of heeft u een fiscale partner?

Zo ja: ga naar 3.1

Zo nee: ga naar 1.4

4.1 Maakt u de foto digitaal?

Zo ja: ga naar 8.3

Zo nee: Goed nieuws! Het is toegestaan de stemfie te maken.

(Het is in verband met het stemgeheim niet toegestaan om het rolletje met de stemfie erop te ontwikkelen.)

8.3 Maakt u de foto met uw smartphone?

Zo ja: ga naar 6.1

Zo nee: ga naar 2.3

6.1 Gebruikt u Instagram?

Zo ja: laat u niets wijsmaken. Stemmen is sexy. Daarom heeft de Europese Unie een speciale filter ontworpen voor over uw stemfie. Deze stemfilter maakt uw stem extra gaaf! Download de filter in de App-store.

Zo nee: Probeer Instagram! Download de app in de App-store.

6.2 Bent u Heleen van Royen?

Het is voor u nooit meer toegestaan een selfie te maken.