Iedereen met een smartphone en een lidmaatschap van De Correspondent kan vanaf vandaag gratis de Correspondent-app downloaden en installeren. In die app kunnen onze leden alle audiojournalistiek beluisteren.
In deze publicatie vind je informatie over:
- Wat is audiojournalistiek en wat maken wij zoal? Een rondgang langs de audiovormen die we publiceren.
- Hoe kun je deze verhalen beluisteren? Via de Correspondent-app, onze site, andere audio-apps en je mp3-speler.
- Waarom we ook een aparte Correspondent-app voor leden van The Correspondent lanceren.
- Waar kun je beginnen met luisteren? Een selectie uit onze meer dan vijfhonderd audioverhalen.
Wat is audiojournalistiek en wat maken wij zoal?
Podcasts zijn radio-uitzendingen die je kunt beluisteren waar en wanneer je maar wilt. Op De Correspondent maken we al zeven jaar podcasts. We begonnen met één wekelijkse show, inmiddels is dit uitgegroeid tot audio in allerlei vormen.
Shows
Diverse correspondenten maken podcastshows, waarin één of twee correspondenten al dan niet met gasten praten over onderwerpen die hen bezighouden, meestal in een ritme van eens per week à eens per twee weken. Dit zijn doorlopende shows. Je kunt in principe op elk willekeurig moment instappen en afleveringen in willekeurige volgorde terugluisteren.
Voorgelezen verhalen
Verder publiceren we wekelijks meerdere verhalen die door correspondenten zelf worden voorgelezen. Sinds we luisterverhalen aanbieden, zien we dat die verhalen een substantieel groter bereik hebben. Waarschijnlijk om de simpele reden dat je op meer soorten momenten kunt luisteren dan lezen, bijvoorbeeld onderweg, tijdens het sporten en het huishouden. Het is eigenlijk een soort tijdsbesparing: meer journalistiek tot je kunnen nemen, zonder dat het je meer tijd kost die je niet aan iets anders kunt besteden.
Losse audioverhalen en -essays
Verder publiceren we losse audio-verhalen, die dus op zichzelf staan en geen onderdeel uitmaken van een serie of podcast. Dit kunnen interviews van correspondenten zijn die het integraal beluisteren waard zijn. Maar ook audio-essays waarin een correspondent over een onderwerp vertelt, verweven met fragmenten zoals quotes uit gesprekken, muziek en geluidsimpressies.
Series
We maken ook podcastseries over een thema. Meestal zijn dit series met een beperkt aantal afleveringen. Om het verhaal goed te volgen kun je deze het beste in volgorde van verschijning beluisteren.
Audioboeken
En ten slotte hebben we audioboeken. Sinds zo’n drie jaar lezen de auteurs de boeken voor die wij uitgeven. Al onze audioboeken zijn te koop, en in sommige gevallen maken we ze ook vrij beschikbaar.
Hoe kun je deze verhalen beluisteren?
Via onze app
Sinds vandaag kan luisteren voor iedereen met een lidmaatschap nóg makkelijker via de Correspondent-app. Alle nieuwe audio die we publiceren, verschijnt meteen daarin. En je vindt er ook de audioverhalen die al zijn verschenen.


Je logt in met het e-mailadres dat gekoppeld is aan je lidmaatschap. Je gebruikt dus dezelfde inloggegevens als voor onze site. Na het inloggen zie je onderin de navigatiebalk met Home, Recent en Meer.
Via Meer is allerlei informatie te vinden, zoals over De Correspondent, veelgestelde vragen, hoe we je privacy in de app beschermen, en de mogelijkheid om uit te loggen.
Recent biedt het overzicht van alle audio in chronologische volgorde van publicatie. De titel van de aflevering wordt getoond, de naam van de correspondent die haar heeft gemaakt, en de afbeelding die erbij hoort.
Druk je op een aflevering, dan opent een nieuw venster waar meer informatie wordt gedeeld over die aflevering.
Druk je op afspelen, dan start de aflevering. Je kunt blijven luisteren terwijl je via het pijltje links bovenin het venster sluit en de mogelijkheid hebt om verder te browsen, of ondertussen naar het gesprek te gaan dat wordt gevoerd naar aanleiding van de aflevering.
Via onze site
Het blijft mogelijk om onze audioverhalen via onze site te beluisteren. In de publicaties waar audio onderdeel van is, zal altijd een playknop te vinden zijn.
Nieuw is de mogelijkheid om vanuit het artikel naar de Correspondent-app geleid te worden, zodat je de audio gemakkelijker op je smartphone kunt luisteren (ook terwijl je andere apps gebruikt, of je smartphone in je zak steekt).
Via andere audio-apps
Ben je een fervent podcastluisteraar – van onze journalistiek en andere podcastmakers – dan luister je onze afleveringen waarschijnlijk al via een andere audio-app zoals Overcast, Spotify of Apple Podcast. Dit blijft ook in de toekomst mogelijk.
In zo’n podcast-app kun je je abonneren op onze verschillende kanalen. We hebben een algemeen kanaal dat De Correspondent heet, waarin we alles wat we maken plaatsen. Daar krijg je dus alles door elkaar aangeboden, op volgorde waarop het is gepubliceerd. Volg je liever een specifieke podcastshow, serie, een specifiek audioboek of de voorgelezen verhalen, dan kun je je abonneren op de losse kanalen die we daarvoor speciaal hebben aangemaakt.
Via mp3-speler
Download je onze audiojournalistiek liever om die via een mp3-speler te beluisteren, dan kun je dat doen via de downloadmogelijkheid in audio-apps als iTunes.
Waarom we ook een aparte Correspondent-app voor leden van The Correspondent lanceren
Eigenlijk lanceren we vandaag niet één maar twee Correspondent-apps: eentje met onze Engelstalige audioverhalen en podcasts voor leden van The Correspondent, en eentje met voornamelijk Nederlandstalige audiojournalistiek.
Voor leden van The Correspondent betekent de lancering van de Correspondent-app met Engelstalige audiojournalistiek het begin van iets nieuws. In het eerste jaar van The Correspondent zijn een paar audioverhalen gepubliceerd, en dit gaat snel uitgebreid worden. Denk aan voorgelezen verhalen, podcastshows en nieuwe correspondenten die audio als primaire vertelvorm van hun journalistieke zoektocht inzetten.
Leden van De Correspondent hebben ook toegang tot de Engelstalige Correspondent-app, net zoals zij met hun inloggegevens ook toegang hebben tot de website van The Correspondent.
Leden die de Correspondent-app met Nederlandstalige audiojournalistiek installeren zullen er af en toe ook Engelstalige audioverhalen tegenkomen. Dit was in het verleden af en toe al het geval, bijvoorbeeld bij interviews in het Engels. We verwachten dat dit in de toekomst wellicht vaker zal gebeuren. In die gevallen zullen we de afleveringen in beide Correspondent-apps publiceren.
Waar kun je beginnen met luisteren?
Hier lichten we een paar bijzondere audioproducties uit die we door de jaren heen hebben gemaakt. Voor ieder wat wils!
Shows
De Rudi & Freddie Show
- Rutger Bregman (correspondent Vooruitgang) en Jesse Frederik (correspondent Economie).
- Tweewekelijks in gesprek met elkaar (en soms een gast)
- 30 à 45 minuten per aflevering
In al bijna honderd afleveringen praten Rutger Bregman en Jesse Frederik elkaar bij over de onderwerpen waar zij zich op dat moment in hebben ondergedompeld, van basisinkomen en schuldenindustrie tot De meeste mensen deugen, het belastingsysteem en de boeken die ze op vakantie gelezen hebben. Zo nu en dan nodigen ze een gast uit. Het is alsof je bij Rutger en Jesse aan de keukentafel zit en even over hun schouders mag gluren om te zien wat ze allemaal aan het lezen en schrijven zijn.



Goede Gesprekken
- Lex Bohlmeijer (correspondent Goede Gesprekken)
- Tweewekelijks in gesprek met een gast
- 30 à 45 minuten per aflevering
Dit is veruit onze langstlopende show. Lex Bohlmeijer is een geweldig interviewer. Elke aflevering duikt hij de diepte in met een andere gast. Wetenschappers en kunstenaars, bekende Nederlanders en lokale helden, denkers en doeners. Het zijn verdiepende en reflecterende gesprekken, langs de hoogtes en dieptes van het leven en onze maatschappij.



Voorgelezen verhalen

Sinds anderhalf jaar lezen correspondenten en gastauteurs steeds vaker hun grotere verhalen voor. Gemiddeld publiceren we er drie à vier per week, en omdat jullie er massaal naar luisteren, willen we ervoor gaan zorgen dat elke dag het belangrijkste verhaal van de dag te beluisteren is.

Series
De tweede - op zoek naar het standaardgezin
- Lynn Berger (correspondent Cultuur en Clichés) en Jair Stein (radiomaker)
- Serie van 7 afleveringen (afgerond)
- 40 min per aflevering
Na het schrijven van haar boek De tweede over het krijgen van een tweede kind bleef Lynn Berger zitten met de vraag hoe anderen het hebben, zijn of krijgen van een tweede ervaren. De podcast die zij met radiomaker Jair Stein uitdacht, bleek daarvoor een perfecte vorm. In een serie mooi geproduceerde afleveringen nemen zij je mee langs de mooie, verdrietige en complexe thema’s van tweedes via hun gesprekken met anderen. Kinderen of niet, dit zijn onderwerpen waar iedereen mee te maken heeft.

Zingevers
- Nina Polak (correspondent Modern Leven) en Lex Bohlmeijer (correspondent Goede Gesprekken)
- Serie van 8 afleveringen (bijna afgerond)
- 45 à 60 minuten per aflevering
Samen gingen Nina Polak en Lex Bohlmeijer in gesprek met geestelijk verzorgers over de vraag: hoe geef je zin, en hoe bied je troost als er geen antwoorden of oplossingen zijn? Ze spraken geestelijk verzorgers met allerlei achtergronden en geloofsovertuigingen. In de ggz, bij de politie, het leger, op straat – overal waar de menselijke ervaring op scherp staat. Binnenkort verschijnt de negende, afsluitende aflevering.

Audio-essays
Thuisblijven zonder thuis: asielzoekers in de coronacrisis
- Maite Vermeulen (correspondent Migratie) en Jacco Prantl (audioredacteur)
- 26 minuten (1 aflevering)
Hoe is het voor asielzoekers om in de coronacrisis in een asielzoekerscentrum in een Europees land op de uitslag te wachten van hun asielprocedure. Maite Vermeulen appte met asielzoekers in Griekenland, Italië en Portugal, en zij deelden hun ervaringen in audiofragmenten. Zij vertellen openhartig over wat ze meemaken en welke zorgen ze hebben. Het zet te denken over hoe we omgaan met kwetsbare groepen als ze ons het meest nodig hebben.

Wat er van ons overblijft – een liefdesbrief aan de aliens
- Marjolijn van Heemstra (correspondent Ruimtevaart) en Jacco Prantl (audioredacteur)
- 33 minuten (1 aflevering)
Eind 2019 piepte de Voyager 2 ons zonnestelsel uit. In 1977 werd deze ruimtesonde het heelal in gestuurd, met naast allemaal meetapparatuur aan boord ook een blauwdruk van al het leven op aarde. Het was misschien wel de meest poëtische missie in de geschiedenis van onze soort: een boodschap van ons hier op aarde – als intergalactische flessenpost. Marjolijn van Heemstra maakte er samen met audioredacteur Jacco Prantl een luisterverhaal van vol prachtige audiofragmenten afkomstig van die gouden plaat.

Leren luisteren met Gordon Hempton
- Zeno Siemens-Brega (cultuurwetenschapper) en Jacco Prantl (audioredacteur)
- 36 minuten (+ 9 minuten bonustrack)
De onder geluidsnerds en -liefhebbers geprezen geluidsrecordist Gordon Hempton reist de hele wereld over met zijn microfoon op zoek naar natuurlijk geluid dat niet vervuild is door menselijke activiteit. Maar dat wordt steeds schaarser. Hij hoopt dat hij met geluidsportretten en stiltecertificaten de opmars van het menselijk geluid kan stoppen. Voor wie geen genoeg kan krijgen, is er een bonustrack met nog meer geluiden van Hempton (die je eigenlijk echt met koptelefoon op moet luisteren).

Michael Lewis over de pandemie en de preventieparadox
- Michiel de Hoog (correspondent Sport)
- 64 minuten (1 aflevering)
Vaak nemen correspondenten interviews op, soms zijn die gesprekken zó interessant dat ze de moeite van het integraal beluisteren waard zijn. Zoals het gesprek dat Michiel de Hoog had met Michael Lewis, journalist en schrijver van The Big Short en Moneyball. Ze hebben het over de pandemie, over Trump die psychisch ongeschikt is om een probleem als corona aan te pakken, en dat de crisis laat zien hoe belangrijk het is om een goed functionerende overheid te hebben. Een gesprek dat ook maanden later nog relevant is.

Audioboeken
Amerikanen lopen niet
- Arjen van Veelen (correspondent Groot Rotterdam)
- 8 afleveringen (in willekeurige volgorde te beluisteren)
- 15 à 25 minuten per aflevering
Dit was in 2018 het eerste boek dat we ook als audioboek uitbrachten. En Arjen van Veelen bleek een geboren voorlezer. Dankzij zijn volle, warme stem geeft hij zijn literaire stijl van schrijven nog meer kleur. Het boek blijkt bovendien actueler dan ooit, doordat het een licht werpt op ongelijkheid in de VS die in de journalistiek meestal buiten zicht blijft.

Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel)
- Sanne Blauw (correspondent Ontcijferen)
- 8 afleveringen (chronologisch te beluisteren)
- 4,5 uur
Dit audioboek luistert als een heerlijk verhalende hoorcollegereeks over de rol van cijfers in ons dagelijks leven. Sanne Blauw legt stap voor stap, aan de hand van de meest geweldige voorbeelden, uit hoe cijfers bedoeld en onbedoeld kunnen misleiden. Bovendien leert Sanne je hoe je cijfers beter kunt interpreteren. Na dit audioboek kijk je nooit meer hetzelfde naar cijfers die in het nieuws voorbijkomen.

Veel luisterplezier!
Meer weten?

Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!